Obama: Kongre anlaşmayı onaylamazsa veto ederim

Obama: Kongre anlaşmayı 
onaylamazsa veto ederim

ABD Başkanı Barack Obama, P5+1 ülkeleriyle İran arasında varılan anlaşmayla ilgili olarak açıklama yapıyor.

ABD Başkanı Barack Obama, İran ile varılan anlaşma sonrası Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, anlaşmanın herkes için en iyisi olduğunu belirtti. Obama, "İran artık silah seviyesinde pilütonyum üretemeyecek. Bu anlaşma sayesinde İran ilk kez bütün sözlerini yerine getirmek zorunda kalacak" dedi.

25 yıl boyunca sürecek

Denetçilerin İran'ın nükleer tesislerine girebileceğini ve burada denetlemeler yapabileceğini belirten Obama, "Anlaşmanın bazı maddeleri 25 yıl boyunca yürürlülükte kalacak.

İran tesislerini dünyaya açacak

Yapılan anlaşmanın, güven üzerine değil, denetim üzerine inşa edildiğini söyleyen Obama, "Denetçiler, şüphe duyulan yerleri istedikleri gibi denetleyebilecek. Ayrıca Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da İran'ın askeri anlamdaki çalışmalarını denetleyecek" açıklamasında bulundu.

"35 yıllık düşmanımız olan İran"

"İran, anlaşmaya uymazsa bütün kaynaklar kullanılarak yaptırımlar geri gelecektir" diyen Barack Obama, "35 yıldır düşmanlarımızın arasında yer alan İran'la gelinen bu durum Amerika için başarıdır, Amerikan halkı için güzel bir gelişmedir" dedi.

"Kararı veto ederim"

Obama yapılan müzakerelerin, Uluslararası toplumun nezaretinde ve desteğiyle gerçekleştirilen çok önemli bir anlaşma olduğunu belireterek, "Eğer kongrede bu anlaşma reddedilirse, ben bu kararı veto edeceğim" diyerek Beyaz Saray'dan gözdağı verdi.

Silah ambargosu devam edecek

Anlaşmanın detayları konusunda Reuters'a bilgi veren diplomatlar, BM'nin İran'a uyguladığı silah ambargosunun beş yıl daha yürürlükte kalacağını, füze yaptırımlarının da sekiz yıl kaldırılmayacağını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN