İran: Nükleer görüşmelerde anlaşma sağlandı

İran: Nükleer görüşmelerde anlaşma sağlandı

İranlı diplomatik kaynaklara göre,son oturumu devam eden, P5+1 ülkeleriyle sürdürülen nükleer müzakerelerde anlaşma sağlandı. Resmi olarak henüz açıklanmayan anlaşmaya İsrail büyük tepki gösterirken, Türkiye'den "olumlu buluyoruz" açıklaması geldi.

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında Viyana'da süren nükleer müzakerelerde anlaşmaya varıldığı bildirildi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bugün müzakerecilerle yapılan son toplantı öncesi yaptığı açıklamada, "Bunun tarihi bi an olduğuna inanıyorum. Bugün bütün umutlar tükenebilirdi, ama şimdi yeni bir sayfa açıyoruz" diye konuştu.

Zarif ayrıca nihai anlaşmanın taraflar için kusursuz olmadığını, ancak gereksiz bir krizi sona erdirdiğini ifade etti.

Müzakerelerin son oturumu, Türkiye saati ile öğlen 12 sıralarında başladı.

BM müfettişi tesislere girebilecek

Batılı bir diplomat, Associated Press'e yaptığı açıklamada, son engellerin de aşılmasının ardından İran'la anlaşmaya varıldığını, bu kapsamda Birleşmiş Milletler müfettişlerinin, denetim amacıyla ülkedeki askeri tesislere girişleri konusunda uzlaşıldığını belirtti.

Anlaşmaya göre Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu müfettişleri, şüpheli bir aktivitenin tespit edildiği nükleer tesislere 24 gün içinde girebilecek.

Detaylar basın toplantısında açıklanacak

Anlaşma kapsamında, İran'ın BM tarafından gelecek askeri tesislere giriş talebini sorgulama hakkı bulunuyor. Tarafların basın toplantısı ile anlaşmanın detaylarını açıklamaları bekleniyor. Basın toplantısının yapılacağı salon Çin, Fransa, Almanya, ABD, AB, İran, Rusya, Birleşik Krallık bayraklarıyla hazır bir şekilde bekliyor.

Türkiye'den ilk açıklama: "Olumlu buluyoruz"

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, tarihi anlaşmayı 'son derece olumlu bir gelişme' olarak niteledi. Yetkililer, anlaşmanın resmiyet kazanmasından sonra bakanlıktan yazılı bir açıklama yapılacağını ifade etti.

Yaptırımlar 2016'da kaldırılacak

Toplantı sürerken anlaşmadan bilgiler sızmaya da devam ediyor. AFP'ye konuşan İranlı bir yetkili, İran üzerindeki ekonomik yaptırımların 2016 yılının ilk yarısında kaldırılacağını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, anlaşmanın İran üzerindeki bütün yaptırımları kaldıracağını ve İran'a nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanma hakkı vereceğini söyledi.

Avrupa Birliği: "Anlaşma tamam"

Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini, Twitter hesabından "İran görüşmeleri tamam. Anlaşmaya vardık" şeklinde bir tweet attı.

15-07/14/capture.JPG

VİYANA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN