‘Obezin ağız tadı kalmaz’ kanıtlandı

‘Obezin ağız tadı kalmaz’ kanıtlandı

ABD’deki Cornell Üniversitesi’nden bilim insanları obezitenin neden tat alma duyusuna zarar verdiğini tespit etti. Aşırı yağlı beslenme, hücre yenilenmesini olumsuz etkileyen proteinin üretilmesini sağlıyor, bu da ağzınızın tadını bozuyor!

Bilim insanları obezitenin tat alma duyusuna zarar verdiğini uzun süredir dile getiriyordu fakat bu durumun nedeni yakın zamana kadar bir gizemdi. ABD’deki Cornell Üniversitesi’nden araştırmacılar, farelerde obeziteden kaynaklanan küçük bir inflamasyonun onların dilindeki tat alıcılarının sayısını azalttığını tespit etti.

Çalışmalarının bir parçası olarak araştırmacılar, deney farelerini iki gruba ayırdı ve her iki gruba ayrı diyetler belirledi. İlk grup yüzde 14 yağ, yüzde 54 karbonhidrat ve yüzde 32 proteinden oluşan standart bir kemirgen diyetiyle beslendi. İkinci grup ise yüzde 58.4 yağ, yüzde 26.6 karbonhidrat ve yüzde 15 proteinden oluşan, hayvanlarda obeziteye sebep olan yüksek yağlı bir diyetle beslendi. Sekiz haftanın sonunda fareler gözlemlendiğinde obez olanların yüzde 25 daha az tat alıcısına sahip olduğu anlaşıldı. Tat alıcıları normalde 50 ile 100 hücreden oluşur ve 10 günde bir yenilenir; aynı zamanda tuzlu, tatlı, acı, ekşi ve umami olmak üzere beş farklı tadı algılayabilir. Cornell’li araştırmacılar tat alıcılarında meydana gelen azalmayı obez farelerin ‘adipoz’ adı verilen bir yağ dokusu oluşturmasıyla bağdaştırdı. Adipoz, inflamasyona yol açarak hücre yenilenmesini olumsuz etkileyen ‘sitokin’ adlı küçük proteinler üretiyor.  Sonuçları PLOS Biology adlı dergide yayımlanan araştırma, obeziteden muzdarip olanlarda görülen ‘tat bozukluğu’ için yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olabilecek bulgular içeriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN