Olimpiyat altın madalya fiyatları ne kadar? Altın madalyanın ne kadarı altın?

Olimpiyat altın madalya fiyatları ne kadar? Altın madalyanın ne kadarı altın?

2016 Rio ile olimpiyat altın madalya fiyatları ne kadar? Olimpiyat Oyunlarında herhangi bir dalda birinci olan sporcular altın madalya ile ödüllendiriliyor. Milli sporcularımızdan Rio'da şu ana kadar sadece Taha Akgül altın madalya kazandı. Vatandaşlar ise olimpiyat altın madalya fiyatları ne kadar ve altın madalyanın ne kadarı altın olduğunu merak ediyor.

2016 Rio Olimpiyat Oyunları tüm hızıyla devam ediyor. Binlerce sporcu kendi dallarında şampiyon olup altın madalya kazanmak istiyor. Altın madalya ilk olarak 1904 Amerika olimpiyatlarında kullanıldı. Artık sadece olimpiyatlarda değil bir çok spor organizasyonunda birinci olan sporcu altın madalya ile ödüllendiriliyor. Biz sporseverler ekranlardan yarışmaları seyrederken kimin kazanacağını merak ettiğimiz kadar altın madalyanın ne kadar olduğunu da merak etmiyor değiliz. En değerli elementlerden biri olan altından yapılmış madalyanın büyüklüğüne bakılırsa değerinin çok yüksek olduğunu söylemek mümkün. Peki madalyanın ne kadarı altın?

ShiftDelete'nin haberine göre Altın madalyayı oluşturan elementlere baktığımızda ise durumun hiç de öyle olmadığını görüyoruz. Rio 2016 Olimpiyat Oyunları’nda sporculara verilen altın madalyaların sadece %1.2’si altından oluşuyor. Altın madalyanın geri kalan %98.2’si gümüşten oluşuyor.

Altın madalyanın maddi değeri bu nedenle sadece 565 dolar. Eğer madalyanın tamamı altından oluşsaydı fiyatı 21 bin doları bulacaktı.

Rio Olimpiyat Oyunları’nda dağıtılan gümüş madalyaların tamamı gümüşten, bronz madalyanın ise %95’i bakırdan, %5’i çinkodan oluşuyor.

16-08/21/olimpiyat-madalyasi-1024x681.jpg

Görüldüğü üzere olimpiyat madalyaları maddi anlamda elle tutulur bir değere sahip değil. Fakat ülkeler oyunlarda başarılı olan sporcuları başarılarından dolayı ödüllendiriyor.

TÜRKİYE SPORCULARI NASIL ÖDÜLLENDİRİYOR?

16 Aralık 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanan ödül yönetmeliğine göre, olimpiyatlarda birinci olan sporcular 1000 cumhuriyet altını (840 bin TL), ikinci olan sporcular 600 cumhuriyet altını (504 bin TL), üçüncü olan sporcular ise 300 cumhuriyet altını (252 bin TL) ile ödüllendiriliyor.

ALTIN MADALYAYA REKOR FİYAT

luslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, 31 Mart 1980 tarihinde 66 yaşındayken vefat eden ABD'li unutulmaz sprinteri Jesse Owens'ın 1936 Berlin Olimpiyatları'nda kazandığı altın madalya, Owens'ın, "Bojangles" lakaplı dansçı ve oyuncu arkadaşı Bill Robinson ve eşi Elaine adına SCP Müzayede Şirketi'nin gerçekleştirdiği mezatta, 1 milyon 466 bin 574 dolara alıcı buldu.

Madalya böylece 865 bin dolara satılan 1896'da Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen ilk modern olimpiyat oyunlarında kazanılan bir gümüş kupayı geride bırakarak, "bir olimpiyat hatırası için ödenen en yüksek fiyat"a ulaştı.

Owens, Almanya lideri Adolf Hitler'in "Führer" ve "Şansölye" unvanıyla resmi açılışını yaptığı 1936 Berlin Olimpiyatları'nda erkekler 100, 200 ve 4x100 metre bayrak yarışı ile uzun atlamada 4 altın madalya kazanmıştı.

Satılan altın madalyayı, Owens'ın hangi disiplinde kazandığı ise açıklanmadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN