Olimpiyat oyunlarında parayla saadet oluyor

Olimpiyat oyunlarında parayla saadet oluyor

Rio’dan 8 madalya ile dönen Türkiye, sıralamada 41. basamağa yerleşti. Milli Olimpiyat Takımımız, dünyanın en gelişmiş ekonomisine sahip ülkelerden (G20) sadece Meksika, Endonezya ve Hindistan’ı geçebildi. Toplumların gelişmişlik düzeyleri ile Rio Olimpiyatları’nda kazanılan madalya sayılarında da parallelik olduğu göze çarptı. Nitekim madalya sıralamasında ilk 10 basamak, 'G20' olarak anılan ülkelerin oldu.

[Karar]

HASAN ALPEREN DELİBAŞ / [email protected]
Twitter: @nandooelnino

2016 Rio Olimpiyat Oyunları sona erdi, tüm ülkeler oyunlar sonrasında performanslarını değerlendirmeye koyuldu. Türkiye de, 105 sporcu ile katıldığı olimpiyatları 8 madalya ile tamamladı. Genel sıralamada 41’inci olan milliler, kimilerine göre hayal kırıklığı yaşatırken, bazılarına göre bu kadro ile 8 madalya başarılı sayıldı. En başarılı olduğumuz güreş dışında 3 madalya kazanabilen Ay-Yıldızlılar, sıralamada Slovakya, Kuzey Kore, İran, Kazakistan, Özbekistan, Küba, Kenya, Azerbaycan gibi kendisinden daha az nüfusa sahip ve nispeten spora daha az önem veren ülkelere geçildi.

Dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinden birine sahip olan Türkiye, bu dalda rakibi olan ülkelere de sporda karşı koyamadı. Gayri safi milli hasılaya bakılarak 2014 yılında yapılan listeye göre 19’uncu gelişmiş ekonomiye sahip olan Türkiye, olimpiyatlarda bu ülkelerden yalnızca Hindistan, Meksika ve Endonezya’yı geçebildi; Almanya, Fransa ve ABD gibi ülkelerden tabiri caizse ‘fark yedi.’ G20’de bulunan ülkeler, aynı zamanda madalya sıralaması listesindeki ilk 10 sırayı oluşturmayı başardı.

16-08/23/resimid_4248679.jpg

KENYA'YA GEÇİLDİK

Daha ilginç olan istatistik ise kişi başı yıllık gelir listesinde 154’üncü sırada bulunan Kenya ve 135’inci sıradaki Özbekistan’a geçilmemiz olarak görülüyor. Taha Akgül’ün son gün aldığı altın madalya ile teselli bulan milliler, ülkemizde birçok kişinin belki de ismini bile duymadığı ülkelerle birlikte olimpiyatı tek altın madalya ile kapattı.

Bunlardan bir tanesi Çin Taipei, bilinen adıyla Tayvan. Tayvan da, Rio’da tek altın madalya kazandı ve ülkesini sevindirdi. Bu altın ise halterde geldi. Tayvan’ın yanı sıra nüfusu İstanbul’un bazı ilçelerinden bile az olan Bahamalar, halen iç savaş ile boğuşan Fildişi Sahili ve Türk topluluklarından biri olan Tacikistan gibi ülkeler ile aynı kaderi paylaştık. Şimdi ise gözler olimpiyat komitesinin yapacağı değerlendirmeye çevrildi.

16-08/23/2016-08-23_214718.jpg

29 DEVŞİRMEDEN 3'Ü MADALYA ALDI

Türkiye 103 sporcu ile katıldığı 2016 Olimpiyat Oyunları’nı 1’i altın, 3’ü gümüş, 4’ü bronz olmak üzere toplam 8 madalya ile altın madalya sayısı baz alınarak yapılan sıralamada 41’inci olarak tamamladı. Türkiye adına 9 branşta yarışan 29 devşirme sporcudan sadece 3’ü, halterde Türkmenistanlı Daniyar İsmayilov (gümüş), güreşte Dağıstanlı Selim Yaşar (gümüş) ve atletizmde Kübalı Yasmani Copello Escobar (bronz) ülkemize madalya kazandırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN