Oyak Renault’da kapasite doldu yeni rota İran oldu

Oyak Renault’da kapasite doldu yeni rota İran oldu

Bursa'da yılda 360 bin araç üretimiyle kapasiteyi şimdilik dolduran Oyak Renault rotayı İran'a çevirdi. Bölgeye kopya tesis kuracaklarını söyleyen Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Genel Müdürü Tunç Başeğmez, “Bu tesis bizdeki sistemin güncellenmiş bir prosesi olacak” dedi.

ALİ YILDIRIM-BURSA

Batı Avrupa’dan sonra dünyanın en büyük üretim tesisi olan ve Bursa’dan tüm dünyaya açılan Oyak Renault fabrikasının yeni rotası İran oldu. Özellikle İran’a ürün ve ekip olarak destek verdiklerini ileten Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Genel Müdürü Tunç Başeğmez, yeni yatırımla ilgili açıklamalarda bulundu.

ÇIRAKLIK SONA ERDİ

Başeğmez, Yeni Megane Sedan ile birlikte üretimin yüzde 80’ini ihraç edeceklerini dile getirerek şöyle devam etti: “Biz Renault olarak 1997’lerde ilk defa bir otomobili Avrupa’da yapılmadan Türkiye’de banttan indirdik. Ama bu konuda otomobil yapmak yetmiyor. Otomobil bütün üretim programlamasından satış ve satış sonrasına kadar çok büyük bir iş gerekiyor. Biz o tarihlerde o işi yaptığımız zaman, sadece iç pazarı beslemeyi biliyorduk. Ama biz Renault markasının gerçek dünyası ile o yıllarda  karşılaştık ve bu işin daha çırağı olduğumuzu anladık. O yıllarda sadece üretim değil birde aracı istenilen zamanda teslim etmek için lojistik tarafıyla da uğraştık. Dönüm noktamızı Megane 1 station wagon modeliyle gerçekleştirdik. Bu modelle ilk station wagon üretimini biz gerçekleştirdik. Bize güvenenler baktı ki biz fazlasını da yapabiliyoruz. İşte o zaman yeni projeler yağmaya başladı.” Renault Grubu'nun kendilerine İran'a yardımcı olma konusunda görev verildiğini vurgulayan Başeğmez, “Biz İran’a hem ürün alanında destek veriyoruz hem de ekipalanında. Onlardan da bize ekipler gelip gidiyor. Bizdeki sistemin güncellenmiş bir prosesini oraya kuruyoruz. Daha sonra ekip eğitimleri de gerçekleşecek” dedi.

YERLİLİK ORANI % 50

Yeni Megane Sedan’ın yerlilik oranının yüzde 50’nin üstünde olacağını söyleyen Başeğmez, “Oyak Renault’nun Ar-Ge’ye Renault mühendislerinin verdiği bir görev var. İran’daki projeler tamamen bizim yönetimiz de ve sorumluluğumuzda gerçekleşecek. İran krizinde hiçbir zaman Renault frene basmadı aksine hızlandı. İranlı meslektaşlarımızla birlikte İran’da yeni projeler geliştiriyoruz” diye konuştu.

FLUENCE ÜRETİMİ BİTTİ

Tunç Başeğmez, fabrikada daha fazla büyüyecek yerlerinin kalmadıklarını ifade ederek, “Biz şuan 360 bin kapasite ile çalışıyoruz. Saatte 60 araç üretimi gerçekleştiriyoruz. Şuandaki temel ilgilimiz yeni modelimizi maksimum üretim haline getirmek için çalışacağız. Megane Sedan üretimiyle birlikte Fluence üretimine son verdik. Yeni Megane Sedan'ın üretim hedefi 500 bin adeti geçmek” açıklamasında bulundu.

YATIRIMLAR KESİLMEDİ

Yeni Megane Sedan’ın Oyak ile Renault arasındaki 45 yıllık ortaklığın yeni bir adımı olduğunu dile getiren Renault Grubu Avrasya Başkanı Denis Le-Vot, 2015 yılında Türkiye’nin Renault dünyasındaki en büyük dördüncü pazar olduğunu belirtti. Le-Vot, “Geçen yıl Renault’nun dünyadaki en büyük dördüncü ülkesi Türkiye oldu. Ortaklığımızdan çok ama çok tatmin edici sonuçlar almış durumdayız. Bugüne kadar ki yatırımlarımızın toplamı 3 milyar avroyu geçti. Yaşadığınız mevcut durum belirsizlikler içeriyor ama bu bizi hiç bir zaman umutsuzluğa ve geri durmaya sevk etmedi. Biz yeniden istikrara kavuşarak, ilerleyeceğinize inanıyoruz. Bu nedenle yatırımlarımızı kesmedik devam ettirdik. Oyak Renault'da kapasite doldu. Burada daha ileri gitmek imkansız. Şuan yeni bir fabrika ve yatırım düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

2 BENZİNLİ 2 DİZEL MOTOR

1.6 litre 115 hp benzinli, 1.2 litre energy tce 130 hp benzinli, 1.5 dCi 90 hp dizel ve 110 hp EDC otomatik, 1.6 litre dCi dizel 130 hp manuel.

YILDA 3 MİLYAR $ İHRACAT

Oyak Genel Müdürü Savaş Erdem, Yeni Megane Sedan’ın Bursa Oyak Renault Fabrikaları’nda üretilmesinden duyduğu heyecanı dile getirerek “Otomotiv sektörü bizim için büyük önem taşıyor. Oyak Renault ile üretim, Renault Mais ile satış ve pazarlama, Orfin ile oto finansmanı  alanlarında sektörümüze yön veriyor olmaktan gurur duyuyoruz. Oyak Renault’nun 5 kıtada 80’den fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracat ile ekonomimize her yıl 3 milyar dolara yakın katkıda bulunuyor" dedi.

2017'DE GELİYORLAR

Bozkurt, Türkiye hafif ticari araç pazarına sunacağı Proace modelleri ile ürün yelpazesini güçlendiren Toyota'nın, Proace Van ve Proace Verso modellerinin 2017'nin ilk çeyreğinde Türkiye'de satışa sunulacağı bilgisini verdi. Bozkurt, Proace ile ilk yıl için 2 bin adet satış planladıklarını bildirdi.

‘PAZAR SEYRİNİ KORUYACAK’

Otomotiv pazarının geçen yıla yakın bir seyir izleyeceğini söyleyen Toyota Türkiye CEO’su Bozkurt, pazarın rakamsal olarak geçen yıla göre aynı seviyede olacağını ifade etti.

Toyota Türkiye Pazarlama ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Toyota için yeni olan CDV ve MDV segmentine girmeye hazır olduklarını belirterek, bu segmentte de iddialarını ortaya koyarak pazardan önemli bir pay almayı hedeflediklerini kaydetti. Bozkurt, otomotiv pazarının eylülden  sonra toparlanama sürecine gireceğini düşündüğünü dile getirerek, “Ekimden itibaren de globalde ya da ülkemizde, beklenmedik ekonomik bir sıkıntı yaşanmadığı takdirde sektörün normal seyrine döneceğini öngörüyorum. Son çeyrekte, geçen yılın son çeyreğindeki gibi bir seyir izleneceğini ve toplam pazarın geçen yılın rakamına yakın olacağını tahmin ediyorum” dedi. 

ZAM GELEBİLİR

Fed'in faiz artırması durumunda işlerin değişebileceğini, kurlarda yükselme meydana geleceğini ve bu durumun satış fiyatlarına zam olarak yansıyacağını vurgulayan Bozkurt, böyle bir durumda satışların da bir miktar aşağıya inebileceğine işaret etti. Bozkurt, faiz indirimine ilişkin, “Konut için düşündüğünüzde, yüz binlerce lira tutarında bir kredi miktarından bahsediyoruz. Oysa otomobil satın alınırken kullanılan kredi tutarları görece çok daha düşük. Faizler 1,25’ten 1,15’e düştüğünde ödemelere aylık 20-30 TL olarak yansıyor” diye konuştu. 

OTOMATİK AYARI

Fransız üretici Citroen, C4 Picasso tam bir aile konforunu sunuyor. Araçta yer alan 1.6 litrelik dizel ünite EAT6 ile sarsıntısız sürüş keyfi sunuyor.

MPV sınıfındaki modeller, değişken koltuk düzeni ve konfor özellikleriyle dikkat çekiyor. Citroen de, yeni motor ve şanzıman seçeneğiyle desteklediği C4 Picasso'nun iddiasını artırdı. İnce bir şerit şeklinde tasarlanan farları, geniş hava girişiyle dikkat çeken tamponu ve dev ön camıyla etkileyici bir model haline gelen araç, arka bölümde daha sade çizgilere sahip. İç mekanda aracın şanzımanı, eski Amerikan otomobillerinde olduğu gibi direksiyon arkasındaki bir kol ile kumanda ediliyor.

KOCAMAN EKRAN

Gösterge paneli, 12 inç büyüklüğünde HD bir ekrandan oluşuyor. Aracın ayarları, ses sistemi, klima kontrolleri gibi pek çok birim de, 7 inçlik dokunmatik bir ekrandan yapılıyor. 537 litrelik bagaj hacmi, kızaklı arka koltukları öne alarak 630 litreye kadar çıkıyor. Tatlı sert olarak tanımlanabilecek süspansiyon, konforu artırırken, aracın yol tutuş kabiliyetini de düşürmüyor.

100 KM’DE 3.9 LİTRE

Araçta 1.6 litrelik BlueHDi ünite görev yapıyor.  Bu motor 120 beygir güç ve 300 Nm tork üretiyor.

* 6 ileri tam otomatik şanzıman, konforlu.

* Sarsıntısız vites geçişleriyle dikkat çeken yeni şanzımanla araç, 0-100 km hızlanmasını 11.2 saniyede tamamlıyor.

*Aracın maksimum hızı 188 km.

* Fabrika verilerine göre ortalama tüketim 3.9 litre.  Bizim denemelerimizde yol bilgisayarına 5 litre olarak yansıdı.

* Zengin bir donanım listesiyle satılan aracın fiyatı 102 bin liradan başlıyor.

EGEA İLK 10 BİN KM'Yİ TAMAMLADI

Fiat Egea, çıktığı dünya turunda ilk etabı tamamladı. Gazeteci Okan Altan pilotajında yolculuğa başlayan Egea Sedan, 3 haftada 10 bin kilometreyi aşarak Asya Kıtası’nı aştı. Kısa bir süre sonra Japonya’dan Orta Amerika turu için Meksika’ya geçecek olan model, bambaşka bir kıtada yine zorlu yol koşullarını aşacak. 80 günde, dünya etrafında 40 bin kilometre yol kat edecek olan model ile ilgili Altan, “Fiat Egea Sedan ile 3 bin km’den fazla inanılmaz bozuk veya stabilize yolda gittik ve ‘tık’ demedi. İlk 4 bin kilometremiz boyunca Ukrayna ve Batı Rusya’da hiç beklemediğimiz, kadar bozuk yollarda ilerledik” dedi.

MİCHELİN YOLA ÇIKANLARI UYARIYOR

9 günlük Kurban Bayramı başladı. Uzun yolculuklarda artan kaza risklerine karşı Michelin güvenlik için uyarıyor. Düzenli olarak lastik bakımı yaptırmak kaza riskini önemli ölçüde azaltır. Periyodik olarak lastiğinizin performansını düşüren kesik, çatlak ve dengesiz aşınma gibi deformasyonları kendiniz de kontrol edebilirsiniz. Herhangi bir aşınma veya iki lastik arasında bir aşınma farklılığı tespit ederseniz, aracınızı doğrudan bir lastik uzmanına götürün. Daha düşük yakıt tüketimi, daha fazla güvenlik ve daha uzun bir lastik ömrü için lastiklerinizin doğru basınç seviyesinde olduğundan emin olun.

SAMSUNG VE MERCEDES’TEN İŞ BİRLİĞİ

Samsung ve Mercedes-Benz, yakın geleceğin dijital otomobilleri için işbirliğine gittiklerini açıkladı. Galaxy akıllı telefonları otomobiller için akıllı anahtara dönüştüren dijital anahtar çözümü, güvenilir ve kolay kullanımıyla öne çıkıyor. Kolay dijital araba anahtarı, güçlü Entegre Güvenlik Sistemi (eSE) sayesinde yüksek ölçüde güvenlik sağlıyor. Kullanıcılar, Mercedes-Benz tarafından sağlanan rehber mobil uygulama üzerinden tek seferlik kurulumu gerçekleştirdikten sonra, NFC teknolojisi sayesinde sadece Galaxy akıllı telefonlarını kullanarak otomobillerini çalıştırabilecek ve kilitleyebilecekler.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN