Paketli ekmekte GDO var

Paketli ekmekte GDO var

Kanserden kısıra kadar pek çok hastalığa yol açan GDO ekmeğe de karıştı, vatandaş ne yiyeceğini şaşırdı. Tarım Bakanlığı konuyla ilgili soruşturma başlatırken Karar’a konuşan Fırıncılar Birliği Başkanı Fahri Özer, “Katkı maddesi fırınlarda olmaz, ancak marketlerde satılan paketli ekmeklerde var” dedi.

IŞIL ÇALIŞKAN

Sofraların vazgeçilmezi ekmek ile ilgili bu kez de genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) tartışması çıktı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 üründe GDO denetimi yapıldığını ve bu ürünlerin soya içeren 112’sinde GDO tespit edildiğini açıkladı. Adana’da ‘ekmek katkı maddesi’ üreten bir firma da ürünlerinde GDO tespit edilenler arasındaydı. Ancak bu firmanın, ‘söz konusu ürünü Adana’daki yüz fırından 80’ine sattığı’ şeklindeki açıklaması kaygıları daha da büyüttü. Hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek üreten işletmelerden numuneler alındı.

Ekmekteki GDO’nun soya kullanımından kaynaklandığı ididaları da ortaya atıldı. Fırıncılar Birliği Başkanı Fahri Özer, GDO’lu ürün kullanımının ekmeğe bir katkısı olmadığını belirtirken soya katılmasının ürünün tadını ve şeklini bozduğunu söyledi. Özer şöyle konuştu: “Katkı maddesi günlük ekmek üreten küçük fırınlarda olmaz. Ancak marketlerde satışa sunulan paketli ürünlerde katkı maddesi mutlaka var. Bizim geç bayatlasın gibi bir derdimiz yok. Biz zaten günlük satabileceğimiz kadar üretiyoruz.

Ürettiğimizi de satıyoruz.” Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Songül de fırınlara satılan hamur geliştiriciler için Tarım Bakanlığı’nın daha sıkı denetim yapması ve cezaların uygulanması gerektiğini söyledi. Tarım Bakanlığı’na göre 7 tane soya kıymasında GDO tespit edildiğini söyleyen Songül, “GDO’lu ürünler dünyada birçok ülkede kullanılıyor. Avrupa’da etiket beyanıyla satılıyor. ‘GDO’lu ürün içermektedir’ diye. Ama bizde izin yok. O anlamda şanslıyız” dedi.  Prof. Dr. Ümit Aktaş ise “Bu ürünlerin insana gıda olarak sunulması cinayettir. GDO’lu ürünler kısırlıktan kansere kadar pek çok hastalığa yol açabilir” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN