Peşmerge Irak tanklarını Photoshop’la imha etti

Peşmerge Irak tanklarını Photoshop’la imha etti

Peşmerge, Haşdi Şabi’nin kullandığı Amerikan tanklarını imha ettiklerini açıkladı. Barzani’nin yardımcısı da bu fotoğrafları yayımladı. Ancak fotoğrafların kimi eski, kimi de üzerine Hz. Ali bayrağı montajlanmış sahte görsellerdi. Bu durum, sosyal medyada “Barzani yönetimi Google kullanmayı bilmiyor” tepkisine neden oldu.

Irak’ta ordu ve Haşdi Şabi güçleri ile IKBY’ye bağlı Peşmerge arasındaki çatışmalar 16 Ekim’den beri devam ediyor. ‘Tartışmalı bölgeler’ olarak adlandırılan yerlerde Bağdat’a bağlı güçler ilerleyişlerini sürdürürken, Peşmerge ise sınırlı bir direniş göstererek geri çekiliyor. Bu çatışmalarda dikkat çeken bir nokta ise tarafların kullandığı gelişmiş askeri ekipmanlar. Hem Irak ordusuna hem de Peşmerge güçlerine, IŞİD’le mücadele için başta ABD ve Almanya tarafından gelişmiş tanklar, zırhlı araçlar ve füzeler verildi. Kontrol ettiği toprakların büyük bölümünden temizlenen IŞİD bir numaralı tehdit olmaktan çıkınca, Irak ordusu ve Peşmerge bu silahları birbirlerine doğrulttu.

Sosyal medyada gerek resmi, gerek gayrı resmi hesaplar tarafından paylaşılan görsellerde, Amerikan Abrams M1A1 tankları, Humvee zırhlı araçlar, Milan güdümlü tanksavar füzeleri dikkat çekiyor.

Barzani yönetimi, IŞİD’le mücadele için temin edilen Amerikan yapımı askeri ekipmanların, Haşdi Şabi milisleri tarafından kullanılmasından şikayetçi. Mesud Barzani’nin yardımcısı Hemin Havrami’nin Twitter’dan bu konuda yaptığı paylaşımlar ise Erbil’in gülünç duruma düşmesine neden oldu. Havrami, cumartesi günü yayımladığı mesajlarda, Kerkük’e bağlı Perde bölgesinde yayımlanan çatışmalardan olduğunu iddia ettiği bazı fotoğrafları paylaşarak “Bu sabah Perde. Peşmerge, Haşdi Şabi ve Bedir Tugayları tarafından kullanılan Amerikan tanklarını ve zırhlı araçları imha etti. Peşmerge Genel Komutanlığı 10 Humvee ve bir Abrams tankının Peşmerge tarafından imha edildiğini açıkladı. Bazılarının, Haşdi Şabi’nin Amerikan silahları kullandığını gizlemeye çalışması çok tuhaf” ifadelerini kullandı. Ancak Havrami’nin yayımladığı fotoğrafların hiçbirinin Irak ve Peşmerge arasında yaşanan çatışmalara ait olmadığı ortaya çıktı. Google’ın resimle arama özelliği kullanılarak yapılan aramalarda, fotoğrafların eski tarihli olduğunu görmek mümkün. Bir fotoğrafın ise Yemen’deki çatışmalarda çekildiği, burada imha edilmiş bir zırhlı araca Haşdi Şabi tarafından kullanılan, üzerinde Hz. Ali’nin resmi olan bir bayrağın montajlandığı görülüyor. Durumu fark eden sosyal medya kullanıcıları, “Irak Kürdistan’ın en üst düzey isimlerinden biri, keşke propaganda yapmadan önce Google’ın resimle arama özelliğini kullansaydı” şeklinde mesajlar atarak Havrami’yle dalga geçti.

Öte yandan askeri uzmanlar da Peşmerge’nin Abrams tanklarını imha edecek güce sahip olmadığını belirtiyor. Daha önce ABD ordusunda savaşan, şu anda ise IŞİD’le mücadele için gönüllü olarak katıldığı Peşmerge’de bir birliğe komuta eden eski Amerikalı asker Abrams tanklarının Irak ordusu lehine ‘asimetrik bir avantaj yarattığını’ söyledi. Askeri konularda haber ve analizlerin yayımlandığı Military Times sitesine konuşan Alexander isimli Peşmerge komutanı “Peşmerge’nin elinde bir Abrams’ı saf dışı bırakabilecek silah yok. Bombalı araç ve el yapımı patlayıcı da kullanmıyorlar. Abrams’a kaşı hiç şansları yok” değerlendirmesini yaptı.

FEDERAL GÜÇLER YENİ SINIR KAPISINA İLERLİYOR

Irak ordusu ve Haşdi Şabi, sınırdaki Ovaköy’e yaklaşıyor. Irak güçlerinin, son olarak dün Ovaköy’e yaklaşık 60 kilometre mesafedeki Ayn Zelah bölgesini ele geçirdiği ve sınıra doğru ilerleyişi sürdüreceği bildirildi. Irak güçleri ayrıca Musul barajına da ulaştı. Kuzey Irak’ta Barzani yönetiminin bağımsızlık referandumu kararının ardından, Ankara ve Bağdat arasında Habur Sınır Kapısı baypas edilerek, Ovaköy’de yeni bir sınır kapısı kurulması kararı alınmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN