Rus himayesinde en büyük yenilgi

Rus himayesinde en büyük yenilgi

Suriye’de Palmira’yı ele geçiren IŞİD kentin batısındaki hava üssüne ilerlerken, çatışmalara ilişkin ilginç ayrıntılar otaya çıktı. Buna göre 24 saatte 50 km gerileyen Esad, Rusya’nın müdahalesinden bu yana en büyük yenilgisini aldı. IŞİD ayrıca onlarca tank ve zırhlı aracı ele geçirdi.

Suriye’de pazar günü stratejik olarak önemli kentlerden Palmira’yı ele geçiren IŞİD’in saldırıları sürüyor. IŞİD militanları, saldırıların altıncı gününde Palmira’nın batısındaki Biyarat, Deva ve Hayyan petrol sahalarını da ele geçirdi. 24 saat içinde 50 kilometre çekilmek zorunda kalan Esad ve Rus güçlerinin, kentin batısındaki Tiyas köyündeki T4 hava üssüne kadar gerilediği belirtildi. Bu durum, Rusya’nın Eylül 2015’te başlayan müdahalesinden bu yana Esad rejiminin en büyük yenilgisi olarak değerlendirildi. Dört bin kişiyle kente saldıan IŞİD, burada rejime ait çok sayıda tank, zırhlı araç, anti tank füzesi ve ağır makinalı tüfek ele geçirdiğini duyurdu. Tiyas’ta çatışmalar şiddetle devam ederken, IŞİD T4 üssünü de ele geçirdiğini iddia etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, cumartesi gününden bu yana IŞİD mevzilerine 156 hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Bakanlığın verilerine göre operasyonlarda 11 tank, 31 ağır silahlı araç imha edildi, 300 militan öldürüldü. Suriye’nin çeşitli bölgelerinden takviye güçleri gönderen Esad rejiminin, aynı zamanda karşı saldırıya hazırlık amacıyla havan ve top atışları yaptığı bildirildi. Buna karşın Suriye’nin Humus vilayetinde stratejik açıdan önemli bir nokta olarak görülen Palmira’nın, kolayca IŞİD’in eline geçmesi soru işaretlerine neden oldu. Rusya ve Esad rejimi yanlısı askeri analiz sitesi South Front, Palmira’nın düşüşüne sebep olan hataları inceledi. Rus ve Esad rejimi komutanlarının ‘büyük hatalar’ yaptığı belirtilen analizde, bu hatalar şöyle sıralandı: Mart ayında ele geçirilen bölgelerde yeterli istihkamın yapılmaması, mevzilerin yeterli ekipmanla donatılmaması ve taktik keşif ile değerlendirme çalışmalarının savsaklanması. Analizde, bu hataların Esad güçlerinin Halep’e odaklanmasıyla ve IŞİD’in beklenmedik saldırısıyla birleşmesinin, Palmira’nın düşüşünü beraberinde getirdiği vurgulandı.

Moskova yönetimi, Palmira’nın kaybedilmesinden ABD’yi sorumlu tuttu. Rusya Savunma Bakanı İgor Konaşenkov, ABD’nin Rakka’ya yönelik hava saldırılarını azaltmasının, IŞİD’e güçlerini Palmira’ya kaydırma fırsatı verdiğini öne sürdü. Konaşenkov’a yanıt, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’den geldi. “Rakka’ya yönelik operasyonlarımızın durduğu iddiaları doğru değil” diye konuşan Kirby, IŞİD’in baskı asltında olduğu bölgelerdeki savaşçılarını başka yerlere kaydırdığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise IŞİD’in, Palmira’yı geri alarak Halep’teki muhalifere yardım etmeyi amaçladığını ileri sürdü. Humus vilayetine bağlı Palmira, Mayıs 2015’te IŞİD’in eline geçmiş, bu yılın mart ayında ise Rusya ve rejim tarafından düzenlenen operasyonlarla geri alınmıştı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan antik kent bölgesinde IŞİD, birçok tarihi eseri bombalarla yok etmişti.

PALMİRA’DA IŞİD’E ‘YILBAŞI HEDİYESİ’

Rusya ve Esad güçlerinin savunmaya gereken önemi vermemesi nedeniyle Palmira’yı ele geçiren IŞİD, burada birçok silah ve araca da el koydu. Örgüte bağlı Amak ajansı tarafından, ele geçirilen ekipmanın fotoğrafları yayınlandı. IŞİD, 30 adet tank, altı adet 122 milimetre uçaksavar ve yedi adet 23 milimetre ağır makinalı silahın yanısıra çok sayıda güdümlü tanksavar füzesi, hafif silahlar ve mühmmat ele geçirdiğini açıkladı. Ayrıca Rus ve Esad güçleri, IŞİD’in saldırdığı T4 hava üssündeki uçaklarını da geri çekti. IŞİD’in, omuzdan atılan uçaksavar füzelerine sahip olduğu belirtildi. Dört adet atıl durumdaki MiG-25 tipi uçağınsa havaalanında terk edildiği kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN