Rusların Stalin sevgisinin giderek artması araştırmacıların ilgisini çekiyor

Rusların Stalin sevgisinin giderek artması araştırmacıların ilgisini çekiyor

Rusların Stalin sevgisi gün geçtikçe artıyor. Milyonlarca Sovyet vatandaşının ölümüne neden olan Stalin'in popülaritesinin artması araştırmacılarda merak uyandırıyor.

Alman ordusunun Rusya’ya karşı 9 Mayıs 1945’de kayıtsız şartsız teslim olması Rusya’da “Zafer Günü“ olarak kutlanıyor. İkinci Dünya Savaşı sonrasına oluşan Rus bilincinde Stalin önderliğinde elde edilen bu zaferin önemli bir yeri ver. Stalin, iktidarı döneminde milyonlarca Sovyet vatandaşının ölümüne neden olsa da Ruslar tarafından hala olumlu olarak algılanıyor. Moskova Leveda Merkezi tarafından yapılan bir kamuoyu yoklaması Rusların yüzde 70’inin Stalin’i pozitif olarak değerlendirdikleri ortaya çıkardı. Stalin hakkında olumsuz düşünenlerin oranı ise yüzde 19 olarak belirlendi.

ARAŞTIRMACILARIN DA İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Stalin’in gittikçe artan popülaritesi sosyolog ve tarihçiler tarafından merak konusu haline geldi. Süddeutsche Zeitung gazetesinde yer alan habere göre 2016 yılında yapılan benzeri araştırmada Stalin’i olumlu bulanlar yüzde 54 olumsuz bulanlar ise yüzde 32 olarak belirlenmişti. Rus sosyolog Moris Kagarlizki Rusların bu eğilimini, Stalin’in büyük bir savaşı kazanmış olmasını bağlıyor. Kagarlizki Rusların kitleleri öldüren Stalin’i değil savaşı kazanan Stalin’i olumlu bulduklarını söylüyor.

KAN EMİCİ BİR LİDER

Kagarlizki, Stalin’in Gulagla da anıldığını ancak Rusların bu vahşete kazanılan zafer dolayısıyla göz yumduğunu belirtirken, Stalin hakkında oluşan olumlu atmosferde Stalin’in geçmişte abartılı bir biçimde kan emici bir lider gibi gösterilmesinin de rol oynadığına dikkat çekiyor. Kagarlizki Stalin hakkındaki tarihi bilgilerin abartılı yönlerinin olduğunu bir gerçek olduğuna dikkat çekiyor. Kagarlizki Stalin döneminde ‘büyük temizlik ‘ olarak adlandırılan olaylarda şimdi iddia edildiği gibi iki üç milyon insanın değil 700 bin insanın ölüme mahkum edildiğini belirterek, Stalin’in göçe zorladığı insan sayısının ise yazıldığı gibi 5 milyon değil 2 milyon olduğunu söylüyor

KARİZMATİK LİDERLERİN İÇERİSİNDE

Rusların gözünde Stalin’in değerli bir konuma gelmesinde Stalin’in Rusya’yı bir dünya gücü haline getirmesi de önemli rol oynuyor. Ruslar bu yönüyle Stalin’in tıpkı Charles De Gauelle, Winston Churchill, Che Guevara gibi pozitif bir tarihi kişilik olarak görüyor. Stalin’in bu başarısı uyguladığı insan hakları ihlallerinin önüne geçiyor. Ruslar gerçi Stalin’in barbar yöntemler kullandığını farkında ancak uzun vadede işleyen güçlü bir devleti yaratması, eğitim sistemi, sağlık sistemi ve diğer sosyal hizmetlerini sağlaması Stalin’e Rusların gözünde meşruiyet sağlıyor.

KARAR / ALMANYA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN