Saç dökülmesinin 13 sebebi

Saç dökülmesinin 13 sebebi

Hatalı diyetler, A vitamini fazlası, mantar hastalıkları, aşırı kilo kaybı, demir eksikliği... Bunların sonucu saç dökülmesi olabilir. Doç. Dr. Gülşen Tükenmez Demirci, saçı hafif çekmekle ele 4-5 adet saç teli geldiğinde ya da alın ile tepede seyrelmeler görüldüğünde bir sorunun olduğuna işaret ediyor.

Saç dökülmesinin kesinlikle hafife alınmaması gerektiğine dikkat çeken Acıbadem Altunizade Hastanesi dermatoloji uzmanı Doç. Dr. Gülşen Tükenmez Demirci, saçların rutin bir dökülme düzeni olduğunu ve günde 50-100 adet saç teli dökülmesinin doğal kabul edildiğini söylüyor. “Ancak dökülme bu sayının üzerine çıktığında, saçı hafif çekmekle ele 4-5 adet ve daha fazla saç teli geldiğinde ya da alın ile tepe bölgelerinde fark edilen seyrelmeler başladığında mutlaka bir uzmana başvurmak gerekiyor” diyen Demirci, saç dökülme nedenlerini şöyle sıralıyor...

1- Kalıtsal saç kaybı: Bu dökülmede genetik yatkınlık ve androjen hormonlarının (erkeklerde) özellikle dihidrotestesteronun rol oynadığı belirtiliyor. Kalıtsal saç kaybında, erkeklerde, alındaki saç çizgisi geriye doğru  çekiliyor ve saçlı deri tepe kısmından açılıp seyreliyor. Kadınlarda ise alın çizgisinde açılma olmadan saçlı deride, özellikle tepeden çevreye doğru saçlarda incelme ve seyrelme görülüyor.

2- Hatalı diyetler: Saçın yapısı olan keratin maddesinin vücutta sentezlenmesi için bazı temel proteinlerin besinler aracılığıyla, vücuda yeterli miktarda alınmaları gerekiyor. Vücudun ihtiyacı olan protein miktarı alınmadığında ise saç dökülmesi başlıyor.

3- Mantar hastalıkları: Tedavi edilmezse kalıcı kellik oluşabiliyor.

4- Bazı ilaçlar: Kan sulandırıcılar, artrit, gut, depresyon, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon için kullanılan bazı ilaçlar saçları dökebiliyor. Ayrıca doğum kontrolü için kullanılan ilaçların kullanımları kesildiğinde saç dökülmesi olabiliyor.

5- Ağır stresli durumlar: Stres vücudumuzda çeşitli stres hormonlarının salgılanmasına neden olarak iç dengenin bozulmasına ve bunun sonucunda birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu hastalıklar da saçları dökebiliyor.

6- Aşırı kilo kayıpları: Aşırı kilo kaybında telofen effluvium olarak adlandırılan doğal dökülme evresindeki saç oranının ve dökülme süresinin uzaması. Saçlardaki dökülme ortalama 3-6 ay kadar devam edip, sonrasında durabiliyor.

7- Yüksek dozda A vitamini: Yüksek dozda A vitamini almak da yoğun bir saç dökülmesiyle sonuçlanabiliyor.

8- Anoreksi ve bulimia: Yeme bozuklukları olan hastalarda beslenmeyle alınması gereken demir, vitamin, protein ve çinko gibi elementlerin eksikliğine bağlı saç dökülmesine sıklıkla rastlanıyor.

9- Sistemik hastalıklar: 30’dan fazla sistemik hastalık saçları dökebiliyor. Altta yatan etken genellikle tiroit hastalıkları ve anemi.

10- Hormonal değişimler: Saç dökülmesinin bir başka nedeni de, hormonal değişiklikler. Uzmana başvurmanızda fayda var.

11- Demir eksikliği: Diyetle yeteri kadar demir alınmaması veya demirin emiliminde sorun olan hastalarda saç dökülmesine çok sık rastlanıyor.

12- Sikatrisyel alopesi: Kalıcı kellik şeklinde gelişiyor, saçlı derinin belirli bir bölgesine lokalize veya yaygın olabiliyor. Bu hastalıkta saç köklerinde kalıcı bir hasar oluşuyor.

ALOPESİ AREATA (SAÇKIRAN HASTALIĞI)

13- Halk arasında saçkıran hastalığı olarak bilinen ve otoimmün bir hastalık olan alopesi areata özellikle ağır stresli durumlarda ortaya çıkıyor. Saçlı deride, bazı hastalarda ise kaş, kirpik ve sakallar da dahil tüm vücut kıllarında, vücudun kendi ürettiği bir takım otoantikorlar yüzünden oval şeklinde dökülmelere yol açıyor. Genetik yatkınlık, nörolojik faktörler, enfeksiyonlarla stres gibi etkenlerin hastalığı tetiklediği düşünülse de altta yatan etken henüz tam olarak aydınlığa kavuşmadı. Kalıcı kelliğe neden olmayan bu hastalık uzun sürerse tedavi gerekebiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN