Sağlıksız lens kullanımı kör etti

Sağlıksız lens kullanımı kör etti

ABD'de Chad Groeschen adlı bir kişi, geceleri lensle uyuduğu ve lenslerini zamanında değiştirmediği için kör oldu. Uzmanlar, bunun sanılandan daha sık görülen bir durum olduğunu ve sağlıksız lens kullanımının, gözleri kör eden bakterilerin üremesine zemin hazırladığını belirtiyor.

Kontakt lens kullanan ABD'li Chad Groeschen, geçtiğimiz ay gözünde kızarıklık ve kaşıntı hissetmeye başladı. Bunun lens kullananların başına sık sık geldiği gibi alerji olduğunu düşündü ve durumu umursamadı. Birkaç gün sonra, sabah sol gözünde dayanılmaz bir ağrıyla uyandı, sol gözü neredeyse hiç görmüyordu.

Doktorlar, Groeschen'e lensleri süresinden uzun kullanmasından ve geceleri lensle uyumasından dolayı gözleri kör eden bir bakteriden etkilendiğini söyledi. Adamın bir gözü, geri döndürülemez derecede hasar almıştı.

15-08/27/enhanced-5605-1440104079-7.jpg
Chad Groeschen

Sağlıksız lens kullananlarda sık görülen bir durum

Groeschen'in başına gelen, ilk başta akla gelenin aksine nadir görülen bir durum değil. Buzzfeed'in konuyla ilgili sorular yönelttiği Amerikan Optalmoloji Akademisi sözcüsü Dr. Thomas Steinemann, kontakt lenslerin sağlıksız kullanımı sonucu bu tür vakaların oldukça sık yaşandığını belirtti. Sadece kendisinin yılda birkaç kez benzer olaylar yaşayan hastalara baktığını ifade eden Steinmann, "Bu, insanların farkında olduğundan daha sık görülen bir durum" diye konuştu.

15-08/27/groeschen.JPG
Groeschen'in gözü böyle oldu.

Lens kullananların yüzde 99'u sağlık kurallarına dikkat etmiyor

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin yaptığı çalışmaya göre, ülkede kontakt lens kullananların yüzde 99'u, lens kullanımına gerekli özeni göstermiyor. Pek çok kişi, uyumadan önce lenslerini çıkarmıyor, lenslerini süresinden uzun kullanıyor ve iyi temizlemiyor. Uzmanlar ayrıca, hangi lens türü olursa olsun, lenslerin gece uyumadan önce çıkarılması gerektiğini vurguluyor.

Dr. Steinmann, Groeschen'in başına gelen durumun lens kullananlara örnek olması gerektiğini ifade ediyor. Korneası tedavi edilemez hasar gören Groeschen'in tekrar görebilmesi için kornea nakli yapılması gerekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN