Sarı yeleğin anlamı ne?

Sarı yeleğin anlamı ne?

'Sarı Yelekliler kimdir? Ne istiyorlar?' Fransa'da yapılan zamlara karşı sokağa çıkanlar dünya kamuoyunun gündeminde. Vatandaşlar 'Sarı yeleğin anlamı ne?' diye merak ediyorlar. Hükümet karşıtı protestoların odağında olan “Sarı Yelekliler” hakkında merak edilenler haberimizde.

Sarı Yelekliler kimdir? Ne istiyorlar? Sarı yeleğin anlamı ne? soruları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Yaklaşık 10 gündür Fransa'yı kasıp kavuran Sarı Yelekliler dünya kamuoyunda gündem. "Sarı yelekliler" adı altında biraraya gelen eylemciler, yaklaşık 10 gündür ülke genelindezaman zaman yıkıcı eylemler yapıyorlar. İşte Fransa'da gerçekleştirilen protestolardaki sarı yelekliler ve ne istediklerine dair detaylar...

SARI YELEKLİLER KİMDİR? 

Fransa’daki hükümet karşıtı protestolardaki Sarı Yelekliler tüm dünyada gündem oldu.  "Sarı yelekliler" adı altında biraraya gelen eylemciler, yaklaşık 10 gündür ülke genelinde gösteriler düzenliyor.  Eylemcilerin giydikleri Sarı Yelekler aslında arabalarda trafik kazaları sorasında kullanılan sarı yeleklerdir. Fransa'da ilk eylemler benzine yapılan zamlardan sonra düzenlenmiştir. arabalarda ilk yardım çantalarında buluna sarı yelekler morotin zammı protestolarında sembol oldu. 

18-12/09/sari-yeleklikler.jpg

Ülkede "Sarı yelekliler" adı altında örgütlenen eylemciler, son 1 yılda motorin fiyatlarının yüzde 20'den fazla artması üzerine yaklaşık 10 gündür ülke genelinde gösteriler düzenliyor.

Bir süre daha devam etmesi beklenen gösterilerde, şu ana kadar Paris'in ünlü caddelerindeki birçok iş yeri hasar gördü, ülke genelinde çok sayıda akaryakıt deposunun giriş ve çıkışları tutuldu.

 

SARI YELEKLİLER NE İSTİYOR?

Macron bir süredir, yürüttüğü reformların ülkedeki zenginleri daha da zenginleştirdiği, orta ve alt gelirlilerin ise yaşamlarını zorlaştırdığı yönünde eleştiriliyor.

Fransa'da yapılan ankete göre, Fransızların yüzde 84'ü sarı yeleklileri destekliyor.

18-12/09/sari-yelekliler-kimdir-ne-istiyorlar.jpg

 

 

''SARI YELEKLİLER'' KİMDİR? SARI YELEĞİN ANLAMI NE?

Fransa’da günlerdir süren hükümet karşıtı protestolar sürerken, önemli bir soru tartışılmaya devam ediliyor: Sarı yelekliler kimdir? Sarı yeleğin anlamı nedir? İşte cevabı..

Sarı yelek bir simge. Avrupa'da bisiklet sürücülerinin farkedilmek için kullandığı bir kıyafet... Ama Fransa eylemlerinde kullanılan sarı yelek aksesuar özelliğinin dışında birçok anlam ifade ediyor.

Eylemcilerin giydiği tek tip kıyafet hükümete birçok mesaj gönderiyor. Bunlardan ilki; Benzinin çok pahalandığı ve bu nedenle araba kullanamadıkları için sonucunda bisiklet kullanmaları gerektiği vurgulanmış.

İkincisi;'Biz sarı yelekliler biriz, hep beraberiz' anlamı taşımakta.

Üçüncüsü ise toplu hareket edeceğiz anlamına geliyor.

Sarı yelekliler, 17 Kasım'da başlattıkları gösterilere, talepleri yerine getirilene kadar ülke genelinde devam edeceklerini belirtiyor.

18-12/09/sari-yelekliler-kimdir.jpg

GÖSTERİLERİN BİLANÇOSU NEDİR? 

Paris'te "Eylem 3: Macron istifa" adı verilen gösteride dün çıkan olaylarda 287 kişi gözaltına alındı, 17'si polis en az 110 kişi yaralandı. Bu eylemin geçen haftaya göre daha fazla hasara neden olduğu belirtildi.

17 Kasım'dan bu yana düzenlenen gösterilerde çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 158'i güvenlik görevlisi 890 kişi yaralandı, bin 81 kişi gözaltına alındı ve 9 eylemci dörder ay hapis cezasına çarptırıldı.

FRANSA'DA KIRMIZI ALARM

"Sarı yelekliler", başta Paris olmak üzere ülke genelinde akaryakıt zamlarını ve kötüleşen ekonomik koşulları protesto ediyor. Fransız yetkililer ülke genelinde geniş çaplı güvenlik önlemi aldı. Protestolarda şu ana kadar bin kişi gözaltına alındı. Polis, Paris sokaklarında göstericilere müdahale etti. Fransa Başbakanı Phillippe, gösterilerde toplam 135 kişinin yaralandığını, bine yakın kişinin de gözaltında olduğunu açıkladı.

Fransa İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Lunez, ülke genelinde gözaltına alınan "Sarı Yelekli" sayısının 1000'e yükseldiğini açıkladı. 

18-12/08/2.jpg

Fransa'da "sarı yelekliler"in ülke genelinde düzenleyeceği akaryakıt zamlarına ve kötüleşen ekonomik koşullara karşı protestolar bugün de devam etti.

18-12/08/1.jpg

Polis, Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaklaşık 50 kişiyi gözaltına aldı.

Fransa Başbakanı Philippe, şu ana kadar gösterilerde 481 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Champs- Elysees Caddesi'nde polis "Sarı Yeleklilere" biber gazıyla müdahale etti

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN