Schulz sıkıştırınca Merkel mecbur kaldı

Schulz sıkıştırınca Merkel mecbur kaldı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Şansölye Merkel’in Türkiye karşıtı söylemlerine SDP’li rakibi Martin Schulz’un sıkıştırmalarının neden olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, mülteci anlaşması için de “Türkiye çok hoşgörülü davrandı ama sabrımınızın da bir sınırı var” yorumunu yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen yıl yaşanan zorluklara rağmen Türkiye ile Almanya arasında sorunların yaşanması için bir neden olmadığını söyledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman “Der Spiegel” dergisine verdiği röportajda, Almanya’daki genel seçimlerden sonra ikili ilişkilerin normale döneceğine inandığını belirterek “Geçen yıl her ne kadar zorlu geçse de Almanya ve Türkiye arasında sorunlar olması için hiç bir neden yok” dedi. Çavuşoğlu, Erdoğan’ın bu kez seçimlere neden müdahale ettiği şeklindeki bir soruya karşılık da “Almanya, referandum sırasında taraf tutmak suretiyle iç işlerimize karışmıştır. Almanya, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne karşı bir kampanya yürütmüştür. Bu cevapsız kalamazdı’’ yanıtını verdi. Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’in, Almanya’da gelecekte Dışişleri Bakanı olması durumunda Türkiye’de ağırlanıp ağırlanmayacağının sorulması üzerine de Çavuşoğlu “Her kim Federal Dışişleri Bakanı olarak Türkiye’ye gelirse gelsin, Türkiye’ye gösterdiği saygı ölçüsünde bizden karşılık görür’’ yanıtını verdi. Çavuşoğlu Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteciler Deniz Yücel ve Meşale Tolu sorusu üzerine de şu yanıtı verdi: “Almanya’daki hapishanelerde iki binin üzerinde Türk vatandaşı var. Almanya’yla aramızda işbirliği için bunların serbest bırakılmasını şart koşsam Federal Hükümet buna nasıl tepki verir? Adalet ve İçişleri Bakanlarından davaları hızlandırmaları için atılabilecek ilave adımlar varsa bu hususta yardımlarını rica edebilirim. Bunu da Steudtner vakasında yaptım.” Yücel hakkında 8 aydır iddianame hazırlanmamamısın sorulması üzerine bu davanan Almanya’da çok büyütüldüğünü söyleyen Çavuşoğlu “15 Temmuz’dan sonra yargımız tam kapasite çalışıyor. Yücel davasına Türk kamuoyunda önem de atfedilmiyor” değerlendirmesinde bulundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in seçim kampanyasında Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıktığının hatırlatılması üzerine de Çavuşoğlu “Merkel’in başka seçeneği yoktu. Schulz tarafından televizyon düellosunda köşeye sıkıştırıldı” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasına ilişkin bir soruya da Çavuşoğlu, “Avrupalılara karşı çok hoşgörülü olduk, zira göç birlikte başa çıkmamız gereken bir konudur. Ama AB Türkiye’nin hoşgörüsünün sınırlarını zorlamamalıdır. Bana inanın: sabrımızın sonu vardır’’ yanıtını verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN