Almanya yarın sandık başına gidecek, ırkçılar üçüncü olacak mı?

Almanya yarın sandık başına gidecek, ırkçılar üçüncü olacak mı?

Heyecansız geçen bir seçim atmosferinden sonra Almanlar yarın sandık başına gidecek. Merkel’in kazanacağı kesin. Soru koalisyon ortağının kim olacağı daha da önemlisi sandıktan kimin üçüncü olarak çıkacağı, yani ana muhalefetin hangi parti olacağı...

KARAR/FRANKFURT

Almanya pek de heyecanlı sayılamayacak bir seçim atmosferinden sonra yarın sandık başına gidecek. Seçimin muhtemel sonuçları hakkında sayısız istatistik yapıldı. Son istatistiklere göre büyük partiler 2013 yılında yapılan genel seçime göre oy kaybetmiş gözüküyor. Hıristiyan Birlik Partilerini (CDU/CSU) yüzde 41,5 olan oy oranı yüzde 36’lara kadar düştü. Sosyal Demokratlar (SPD) 2013’de bir önceki seçime göre oy kaybederek yüzde 25,7 oranında oy almıştı. Son istatistiklerde bu oran yüzde 22.

İLK KEZ 6 PARTİ GİRECEK

Seçimlerde dört partinin daha meclise girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Aşrı Sağcı AFD (Yüzde 11), Liberal Parti FDP (Yüzde 9,5), Sol Parti (Yüzde 9,5) ve Yeşiller (Yüzde 7). Farklı kamuoyu yoklamalarında FDP’nin AFD’in önünde olduğu görüntü. Dolayısıyla üçündü partinin hangi parti olacağı henüz kesinlik kazanmış değil. Seçimin en çok merakla beklenen sonucu da bu. Özellikle AFD ve FDP arasında üçüncü parti olma yarışında yoğun bir rekabet var.

KOALİSYON NASIL KURULACAK?

CDU/CSU’nun hükümetin ortağı olacağı nerdeyse kesin. Soru ikinci partinin kim olacağı. CDU/CSU, AFD ve Sol Parti ile ile koalisyon yapmayacağını açıkladı. SPD de AFD ile koalisyonun söz konusu olmayacağını beyan etti. Geriye mevcut hükümetin devam etmesi alternatifi ile CDU/CSU, FDP ve Yeşiller’den oluşan üçlü bir alternatif kalıyor. SPD’nin oylarının beklenenden fazla düşmesi durumunda üçlü koalisyon ihtimali yüksek görünüyor. AFD her ne kadar hükümet ortağı olamasa da meclise girmesi, Alman siyasetinde popülist söylemlerin artmasına neden olacak.

SONUÇLAR HEMEN BELLİ OLACAK

Seçim sandıkları 24 Eylül pazartesi saat 8’de açılacak ve 18.00’e kadar açık kalacak. İlk seçim sonuçları ise muhtemelen bir önceki seçimde de olduğu gibi saat 18.15’te açıklanacak. Saat 18.15’de açıklanan sonuçlar resmi sonuçlar değil tahminler. Belli sandıklardaki seçmenlere sorularak yapılan bu tahminler nerdeyse yüzde yüzlük doğruluk payına sahip. Yani kamuoyu hangi partinin ne kadar oy aldığını saat 18.15’te öğrenmiş olacak.

YENİ HÜKÜMET NE YAPACAK?

Almanya tarihinin en parlak dönemlerinden birini yaşıyor. Bu anlamda yeni hükümet bekleyen büyük bir sorun bulunmuyor. Seçim propagandaları döneminde seçmeni en çok heyecanlandıran konu Türkiye ve Erdoğan konusu olmuştu. Her ne kadar bu seçmeni heyecanlandırsa da Almanya’nın birinci öncelikli konusu değil. Yeni yasama döneminde hükümetin özellikle Dijitalleşme konusunda öncelikli adımlar atması bekleniyor. Kamuoyunda oluşan en somut talep Almanya’nın dijital rekabette dünyada öncü konuma gelmesi.  

Türkiye politikaları yoğun olmasa da yine gündemde olacak. Almanya’nın büyük gazetelerinde ve Alman haber ajansı DPA’da Türkiye’nin PKK ve FETÖ hakkında tepkilerinin haklı olduğu yönünde peşpeşe çıkan haberler belki de Türkiye ile bir yumuşa politikasının ön işaretleri olarak görülebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN