Arkeoloji toplantısına Kütahya damga vurdu: Höyükten 3 bin 700 yıllık insan beyni bulundu

Arkeoloji toplantısına Kütahya damga vurdu: Höyükten 3 bin 700 yıllık insan beyni bulundu

Bu yıl 29.'su düzenlenen Avrupa Arkeologlar Birliği toplantısına Kütahya damga vurgu. Tavşanlı ilçesinde kalp figürlü höyükteki kazıda, ölen iki insana ait olduğu belirtilen 3 bin 700 yıllık insan beyni ve deri kalıntıları bulundu. Bu keşif sayesinde bulunan kalıntılar bugüne kadar Tavşanlı'nın bilinen en eski insanları kabul edildi.

Günümüzden 8 bin sene öncesine uzanan tarihi ile Tavşanlı Höyükteki kazılar, Tavşanlı Belediyesi’nin desteği ve ana sponsorluğu ile 2021 yılından bu yana devam ediyor.

Kazılardan şaşırtıcı sonuçlar gelmeye devam ederken bu seneki kazılarda 3 bin 700 yıl öncesine ait iki insan kalıntısı bulundu. Yerleşim yerine yapılan ani saldırı sonucu molozların altında kaldığı tahmin edilen insan kalıntılarından birinin 15-18 yaşlarında genç erkek diğerinin 40-45 yaşlarında erkek olduğu bildirildi.

7699615.jpg

'ARKEOLOJİ TOPLANTISINA DAMGA VURDU'

İlçenin hem yurt içinde, hem de yurt dışında tanıtan höyük kazılarının bu seferki rotası Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’a uzandı. 29.’su düzenlenen ve Dünya’nın en önemli arkeoloji toplantısı olarak değerlendirilen Avrupa Arkeologlar Birliği (European Association of Archaeologists, EAA) toplantısına Tavşanlı Höyük damga vurdu. Dünya Arkeoloji ile ilgili yüzlerce bildirinin sunulduğu toplantıda Türkiye’den 5 sunum vardı. Bunlardan 2 tanesinde Tavşanlı Höyük konu edildi.

7699616.jpg

Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal’ın kapanış konuşması Tavşanlı Höyük’te savaş ve şiddetle ilgili günlük kazı sonuçlarına ayrılmıştı. Tavşanlı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan ve Kazı Başkan Yardımcısı Nihan Naiboğlu’nun hazırladığı ‘’Tavşanlı Höyük, A large Bronze Age town in Inland Western Anatolia’’ başlıklı sunum ise Dr. Naiboğlu tarafından sunuldu. Büyük ilgi gören bildiri zaman zaman heyecan içinde izlendi.

7699617.jpg

TAVŞANLI'NIN BİLİNEN EN ESKİ İNSANLARI

Tavşanlı Höyükteki bu seneki kazılar günümüzden 3 bin 700 ila 4 bin sene önceki tabakalarda gerçekleştirildi. Arkeologları bekleyen en büyük sürpriz ise evlerin yıkılmış molozlarının altında kalarak can veren iki insan kalıntısının bulunması oldu. Bu insanlar bugüne kadar Tavşanlı’nın bilinen en eski insanları olması açısından önem arz ediyor. Kazı ekibi önümüzdeki yıllarda Höyük’ten, desteğin artması ile daha fazla keşif bulacaklarına inanıyorlar.

7699618.jpg

MOLOZLARIN ALTINDA CAN VERMİŞLER

Çöken oda içinde ahşap bir raftan düştüğü anlaşılan kapların ve ev molozunun altında 15-18 yaşlarında genç olan erkek birey ve 40-45 yaşlarında bir erkek kalıntısı bulundu. Yaşlı olan birey odanın ortasında bir yere kaçamazken, genç birey kapıdan çıkmak üzereyken yıkılan molozun altında kalmış.

7699619.jpg

Yerleşim yerine yapılan muhtemelen ani bir saldırı sonucu yıkılan şehrin, saldırıya çok açık olan kuzeydoğu kenarındaki bu yapıda insanların evden kaçamadıkları anlaşılıyor. Kazılarda bugüne kadar bulunan hançer, mızrak ucu ve ok ocu gibi tüm silahlar da bu yıkım tabakasından geliyor olması sebebiyle bildiride başka büyük bir gücün şehri kuşatma altına alarak yıktığı vurgulandı.

7699620.jpg

İNSAN DERİSİ TÜRKİYE'DE BULUNAN İLK VE TEK ÖRNEK

Ancak arkeologları ve bilim dünyasını heyecanlandıran sürprizler bunlarla sınırlı kalmadı. Hacettepe Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal tarafından kazılan ve incelenen iskeletler çok yüksek ısıya ve şiddetli ateşe maruz kalmışlar. Bu yüzden de bu insan kalıntılarından bir tanesinde, kafatasının içindeki beyin, karbonize olarak korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış. Ama İrlanda’da gerçekleştirilen sunumda daha önemli olarak tanımlanan başka bir keşif var. Diğer genç olan bireyin göğüs ve karnı arasında yine karbonize olarak günümüze gelmiş kendi deri parçaları bulunmuş. Bugüne kadar Anadolu’da yapılan kazılarda çok az sayıda da olsa beyin kalıntısı bulunmuştu. Ancak bu insan derisinin, Türkiye’de arkeolojik dönemlerde bulunan ilk ve tek örnek olması açısından gerçekten çok önemli olduğunun altı çizildi.

7699621.jpg

'KAZILARI BÜYÜK BİR HEYECANLA TAKİP EDİYORUZ'

Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, Tavşanlı Belediyesi olarak höyük kazılarına büyük önem verdiklerini ifade ederek, “Tavşanlı Höyüğümüzün kazısı Prof. Dr. Erkan Fidan başkanlığında 3. sezonuna girdi. Şu ana kadar burada bulunan her bir eser bizleri fazlasıyla heyecanlandırmaktadır. Çok uzun bir süreci kapsayacak olan bu kazılarda çok daha önemli keşiflere ulaşılacağına inanıyoruz. İlçemizin tarihini de yansıtan kazıları büyük bir heyecanla takip ediyoruz. Kazı Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan ve ekibini gösterdikleri üstün gayret ve başarılarından dolayı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN