Evinin bahçesinde kurutup sattığı ürünleri şimdi dünyaya pazarlıyor! Talebe yetişmesi mümkün değil: Moskova, Almanya, Hollanda..

Evinin bahçesinde kurutup sattığı ürünleri şimdi dünyaya pazarlıyor! Talebe yetişmesi mümkün değil: Moskova, Almanya, Hollanda..

Manisa Alaşehir’e bağlı Kavaklıdere Mahallesi’nde yoğun hasat devam ediyor. Yaşı 15 liradan satılan meyvenin kurusu ise 200 liradan alıcı buluyor. İşte, Manisa’da devam eden bereketli hasat…

Gemide çalışırken, tatil dönüşünde evinin balkonunda kuruttuğu cennet hurmasının kurularını arkadaşlarına hediye ederek işe başlayan Recep Kılıç, şimdilerde üretimini dünyaya ulaştırmaya başladı. Kavaklıdere Cennet Hurması olarak bilinen meyveyi serasında kurutan Kılıç, taleplere yetişemiyor.

EVİN BAHÇESİNDEN DÜNYAYA ULAŞAN ÜRETİM

Alaşehir Kavaklıdere Mahallesi’nde yaşayan Recep ve Sevim Kılıç çifti evlerinin bahçesine kurdukları serada cennet hurması üretiyor. Kendi bahçelerinden topladıkları ve komşularının bahçelerinden satın aldıkları meyveleri soyan ve seraya asarak kurumaya bırakan çift, yurt içi ve yurt dışında satış yapıyor.

cennet-hurmasi1.jpg

TALEBE YETİŞEMEZ HALE GELDİLER

Bahçede dalından toplayan ve serada soyanlar olacak şekilde toplam 20 işçi çalıştıran Recep Kılıç üretimle ilgili şunları söyledi:

"Denizci bir arkadaşımızın 2014 yılında, tatile geldiğinde balkonunda kuruttuğu, cennet elması kurularını arkadaşlarına götürmesiyle başlayan 'Kavaklıdere Cennet Hurması' serüveni, günümüzde bütün dünyanın tanıdığı bir meyve haline geldi. 2016 yılında iç pazarda pazarlamak üzere başladığımız cennet hurması satışlarına artık yetişemiyoruz. Geçen yıl Moskova’dan 15 -20 ton Kavaklıdere Cennet Hurması talebi aldık, ancak talepleri karşılayamadık. Bölgemizde yaklaşık 800 dönüm alanda cennet elması yetiştiriliyor. 240 ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Çiftçilerimiz üzüm bağlarını söküp, cennet elması üretimine dönüyor. Çünkü cennet elması ekonomik olarak daha karlı. Geçen yıl 4 ton cennet elması kurusu üretimi yaptım. Bu yıl hedefimiz 6 tonu geçmek. Geçen yıl 7 TL’ye aldığımız cennet elmasının kilosu bu yıl 15 TL. Henüz piyasa açılmadı ama bu yıl cennet elması kurusunun fiyatı 200 TL civarında olacak. Ürettiğimiz ürünleri şu anda ihracatçı firmalarla görüşüyoruz. Henüz sezon tam başlamadı. Geçen yıl Almanya ve Hollanda’ya ürün gönderdik. Bu yıl daha çok alternatif var, pazar bulma sıkıntımız yok ancak ürün yetersiz kalıyor. Çiftçilerimizin, üzüme alternatif ürün olarak, cennet elmasını tercih etmelerini tavsiye ediyoruz"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN