Sakarya'nın tarihini aralayın! Zamanla dans eden 300 yıllık su değirmeni...

Sakarya'da bulunan 300 yıllık tarihi su değirmeni, geleneksel yöntemlerle 3 asırdır vatandaşın ihtiyacını karşılıyor. Doğal un üretimiyle de öne çıkan bu tarihi yer ve detayları ise haberimizde. İşte 300 yıllık o tarihi su değirmeni...

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Bayraktepe Mahallesi'nde bulunan 300 yıllık tarihi su değirmeni, geleneksel yöntemlerle buğday ve mısır gibi ürünleri öğütüp un haline getirerek vatandaşların ihtiyaçlarını karşılıyor. Adeta tarihine tanıklık eden bu değirmen, sadece geçmişiyle değil, aynı zamanda doğal un üretimiyle de öne çıkıyor.

Değerli su değirmeni, 3 asırdır aynı yöntemi kullanarak buğday, arpa, mısır gibi tahıl ürünlerini öğütüp, kaliteli un elde edilmesini sağlıyor. Gelişen teknolojiye rağmen bu değirmen, hala dere yatağından akan su ile çalışmayı sürdürüyor ve modernize edilmiş görünümüyle dikkat çekiyor. Ancak, artan taleplerle başa çıkabilmekte zorlanıyor.

MİRAS KALDI

77 yaşındaki Yılmaz Duyar, değirmenin kendisine babasından miras kaldığını belirterek, “Değirmen tahminen 3 asırlık ve 100 seneden beri çalıştırıyoruz. Değirmene talep çok gece günüz çalışmamıza rağmen yetiştiremiyoruz. Su değirmeni unu yakmaz ve yavaş döner bu sebepten dolayı lezzeti yerinde olur. Ancak elektrikli değirmen hızlı döndüğü için unu yakar ve ekmeği iyi olmaz. Babamdan bize geçti bizde öldüğümüzde çocuklarım ve yeğenlerim burayı işletecekler” dedi.

'TARİHİ BİR DEĞİRMEN'

Babasının rahatsızlığından dolayı ona yardımcı olduğunu aktaran 45 yaşındaki Veysel Duyar, “Biz burada insanların ihtiyaçlarını gideriyoruz mısır, buğday, çavdar gibi her türlü ürünü öğütüyoruz. Buraya müşteriler çuvallarını ve iletişim bilgilerini bırakır bizde öğüttükten sonra kendilerini arayıp unu teslim ederiz. Bize deden kaldı güzel ve zevkli bir iş ama eziyeti de var” derken öğütülmesi için mısır getiren Zafer Beşoluk, “Mısırlarımızı burada öğütüyoruz. Tarihi bir değirmen ve buranın eski halini de biliyorum. Zamanında burası restore edildi ve güzelleşti. Değirmenin bu hale gelmesi bizi mutlu ediyor. Ben buraya 10 yıldan beri dir öğütülmesi için mısır getiriyorum” şeklinde konuştu.