Senaryo da oyunculuk da Oscar’lık

Senaryo da oyunculuk da Oscar’lık

‘En İyi Film’ dahil yedi Oscar adayı ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, kızının faili meçhul cinayetini aydınlatmak isteyen bir annenin öyküsünü anlatıyor. Yapımda ABD’nin ortabatısındaki taşra yaşamı hakkında eşsiz bilgiler beyazperdeye yansırken, diyaloglar ve karakterler “İyi senaryo nasıl yazılır?” sorusunun cevabını veriyor.

ERKUT TEZERDİ / İSTANBUL

Yer: ABD’nin ortabatı eyaletlerinden Missouri’ye bağlı kurgusal kasaba Ebbing. Akademi ödüllü Martin McDonagh’ın yazıp yönettiği, ‘En İyi Film’ dahil yedi Oscar adayı ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’nin konusu burada geçiyor. Filmde kızının faili meçhul cinayetini aydınlatmak isteyen bir annenin öyküsü beyazperdeye yansıyor. Anne bu doğrultuda elinden geleni ardına koymuyor. Sınırları aşıyor, karakol kundaklamaya kadar varan olaylar dizisinde polislere kök söktürüyor.

‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’de birkaç ay önce kızını kaybeden anne Mildred’in tek amacı var; o da kızının katilinin/katillerinin bulunması. Cinayetin üstü delil yetersizliğinden kapatılmış. Mildred, kasabada otoban yapımından sonra 20 yıldır kimsenin geçmediği yoldaki üç reklam panosunu kiralıyor. Üzerlerine kızının cinayetinin aydınlatılmamasıyla ilgili cümleler, sorular yazdırıyor. Kasabanın kanser hastası şerifi Willoughby de yazılardan nasibini alıyor. Bu olay hem kasabanın gündemine oturuyor hem de haber bültenlerine konu ediliyor. Sonrasında ise şiddet eğilimli şefin sağ kolu Dixon olaya karışıyor. Akabinde yin-yang misali iyinin içinde kötü, kötünün içinde iyi olduğunu izleyici öğreniyor. “Uygun şartlar sağlanırsa herkes her şeyi yapabilir” mesajının verildiği filmde, kara mizah türünün temel direği çok iyi bir senaryoyla ortaya seriliyor: “Acıya uzak açıdan bakıldığında güldürebilir, gülünç durumlar ise bir başkasını yıkabilir!”

Başarısı yönetmenlikten çok senaryosundan kaynaklanan yapımda her karakterin konuşma dili, tavrı farklı. Ancak hepsi düşük gelirli, klasik ortabatılı bir ailenin başına gelebilecek durumları yaşıyor. Maddi kazançları hepsinin üç aşağı beş yukarı aynı. Keza izledikleri televizyon kanalları ile rutin hayatları da öyle. Lakin karakterlerin yaşam görüşleri çok farklı olduğu için olaylar karşısında hiç beklenmedik tepkiler verebiliyorlar, ortaya çıkan diyaloglar da bu doğrultuda başka bir olayın gelişimine zemin hazırlıyor. McDonagh kara mizahın tüm öğelerini çok güçlü kullanmış ama eğer bu türü sevmiyorsanız, başından sonuna kadar gerçek yaşamdan yalnızca ‘bir kesit’ sunan film size anlamsız olaylar silsilesi gibi gelebilir. Anlatım üslubu gereği karakterlerle özdeşlik kuramazsınız. Aktarılan olayları da abartılı bulabilir, hatta “Yok artık, daha neler!” diyebilirsiniz. Fakat birçok dalda birden Oscar ödülü kazanırsa şaşırmamak gerek. Bunların başında da oyunculuk kategorileri geliyor.

OYUNCULUK KATEGORİLERİNDE ŞANSI ÇOK YÜKSEK

‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’de her karakter apayrı bir noktada konumlanıyor, yapımın sonuna doğru karakterlerde inandırıcı bir değişim söz konusu. 1997’de ‘Fargo’daki rolüyle Oscar ödülü kazanan, bu filmde de Mildred karakterini canlandıran, Frances McDormand o kadar iyi bir performans sergiliyor ki seyirci onun gerçekten de kızını yitiren, eğitimsiz ve cesur bir anne olduğuna inanıyor. McDormand 4 Mart’ta düzenlenecek 90. Akademi Ödülleri’nde ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalının en güçlü adayı. ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ dalında Dixon rolüyle Sam Rockwell Oscar ödülü kazanabilir. Kariyerinin en iyi oyunculuğunu sergiliyor.

KARAR'IN PUANI: 10/8

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN