Sinem Uygun, en sık yapılan diyet hatalarını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı

Sinem Uygun, en sık yapılan diyet hatalarını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı

Karbonhidrattan uzak durmak, meyve yememek, uzun süre aç kalmak, yemekleri yağsız hazırlamak... Kısa sürede zayıflamak isterken yapacağınız hatalar sonucu sağlığınızdan olup ayrıca diyeti bırakınca daha da çok kilo alabilirsiniz. Diyetisyen Sinem Uygun, bu yanlışları nedenleriyle sıraladı.

Kısa sürede kilo verme isteği yanlış diyet uygulamalarını da beraberinde getirebiliyor. Uzun süre aç kalmak ya da tek tip beslenerek daha çabuk kilo vermeye çalışmak farklı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden diyetisyen Sinem Uygun, en sık yapılan diyet hatalarını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

1) UZUN SÜRE AÇ KALMAK

Hızlı kilo vermek için yapılan hataların başında öğün atlamak ya da uzun süre aç kalmak geliyor. Yemeklerden sonra harekete geçen metabolizma, besinleri sindirebilmek için enerji harcar. Hiç beslenmemek veya günde 1-2 öğünle yetinmek metabolizmayı yavaşlatır, kilo vermeyi engeller.

2) EKMEĞİ BIRAKMAK

Ekmek ve karbonhidrat içeren besinlerin aşırı tüketilmesi, diyetlerde önerilmiyor. Ancak ekmeğin diyetten tamamen çıkarılması, kas kaybına yol açabilir. Dikkat edilmesi gereken ekmek ya da diğer karbonhidratların tüketim oranı.

3) SUYU AZ İÇMEK

Sindirim enzimlerinin çalışması için gerekli olan suyun yeterli miktarda içilmemesi, hem sindirim sistemini hem de metabolizmayı yavaşlatır. Günlük su tüketiminin gerekenden az, çay veya kahve tüketimin fazla olması ödeme neden olur.

4) MEYVEYİ BIRAKMAK

Meyveler fazla miktarda şeker içerir ancak porsiyon kontrolü yapılarak tüketilmesi gün içinde alınması gereken karbonhidrat, vitamin ve minerali sağlar. Bununla birlikte meyvelerin antioksidan miktarları yüksek olduğu için metabolizmayı hızlandırır ve hastalıklara karşı korur. Ara öğünde ya da ana öğünden hemen sonra tüketilmesi kilo artışına neden olmaz. Sadece gece yemeyin.

5) SADECE SEBZE YEMEK

Sebze ve meyveden alınan bitkisel proteinle hayvansal gıdalardaki protein vücuda aynı şekilde fayda sağlamaz.

6) TEK TİP BESLENMEK

Tek tip diyetlerin hepsi bir şekilde vitamin, mineral ve kas kayıplarına sebep olur. Örneğin fazla alınan protein, vücutta asit artık bırakır ve kemiklerden kalsiyum çekilmesine, böbreklere yük binmesine, bağırsak florasının bozulmasına yol açar. Bu tip diyetlerde başlarda kısa sürede kilo kaybı sağlansa da metabolizma bir süre sonra yavaşlar.

7) LIGHT ÜRÜNLER YEMEK

Tüketilen bütün besinlerde olduğu gibi light ürünlerin de kalorisi var, miktara dikkat etmeden tüketmek kilo aldırabilir. 

8) AŞIRI LİMON TÜKETMEK

Limonlu ya da sirkeli suların alkali değeri yüksektir ve metabolizmayı az da olsa hızlandırabilir. Ama hiçbir besinin tek başına yağ yakımı sağlamadığı bilinmeli.

9) YAĞ KULLANMAMAK

Hücre zarının ve hormonların büyük bir kısmı yağdan oluşur. Hücrelerin ve dolayısıyla vücut fonksiyonlarının düzgün çalışması için beslenmede kaliteli yağlar mutlaka bulunmalı. Yağsız beslenmek, yeteri kadar yağ tüketmemek metabolizmayı yavaşlatan ve kilo vermeyi zorlaştıran nedenlerden biri. Ayrıca yağların ihtiyaç kadar tüketilmesi tokluk süresini de uzatır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN