Soğuk algınlığının ve cildin koruyucu kalkanı: Kuşburnu

Soğuk algınlığının ve cildin koruyucu kalkanı: Kuşburnu

Kuşburnu nedir? Soğuk algınlığında doğal kalkan kuşburnu için Gıda Mühendisi Ilgım Çul Saraç '1 Kasa portakala değer' dedi. Saraç mevsim itibariyle havaların soğuduğu, grip ve soğuk algınlığının arttığı bu günlerde kuşburnu meyvesine dikkati çekerek, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kuşburnu meyvesi, suyu, marmelatı veya çayının tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Kuşburnu nedir? Doktor Saraç kuşburnunun soğuk algınlığın doğal ilacı olduğunu söyledi. Doğada organik olarak yetiştiği için en saf meyvelerden birisi sayılan ve 100 gramında bir kasa portakala eşdeğer C vitamini bulunan kuşburnunun tüketimi kış aylarıyla birlikte arttı. Adına şehirde festival düzenlenen kuşburnu meyvesinin Türkiye’deki gen merkezlerinden birisi olan ve Türkiye’de yetişen 27 tür kuşburnudan 17’sinin yer aldığı Gümüşhane’de doğal olarak kırsaldan toplanan C vitamini deposu kuşburnu hem halk pazarlarında köylü vatandaşlar tarafından toplanarak meyve halinde hem de fabrikasyon üretim aracılığıyla vatandaşlarla buluşuyor.

Gıda Mühendisi Ilgım Çul Saraç, kuşburnu meyvesinin C vitamini deposu olduğunu belirterek, "100 gram kuşburnunda bir kasa portakala eşdeğer C vitamini bulunmaktadır. Aynı zamanda ödem atıcı özelliği de vardır" dedi.

Kuşburnu meyvesinin C vitamini açısından zengin olduğu için kış aylarında daha çok tüketilmesini önerdiklerini kaydeden Saraç, "İçerdiği C vitamini sayesinde gribal enfeksiyonlara, öksürüğe, soğuk algınlığına iyi geldiği kanıtlandı. Ayrıca kuşburnu meyvesinin çekirdekleri de kozmetikte de belli kullanım alanı var. Cilde iyi geldiği biliniyor. Kuşburnunun antioksidan özelliğinden dolayı kansere de iyi geldiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Dönemin Başbakanı Çiller ‘Güzelliğimi kuşburnuna borçluyum’ demişti

Gümüşhane’nin kuşburnunun gen merkezlerinden birisi olduğunu ve Türkiye’de yetişen 27 tür kuşburnudan 17’sinin Gümüşhane’de doğal olarak yetiştiğini dile getiren Saraç, "Kuşburnu cilde de çok iyi gelen bir meyve. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, ‘Güzelliğimi kuşburnuna borçluyum’ ifadelerini kullanmıştı. Kuşburnu meyvesinin sofralarımıza geldiği ana kadar birçok emek sarf ediliyor. Dikenli bir bitki olduğu için toplanması son derece zor" diye konuştu.

"Doğada yabani olarak yetiştiği için organik bir meyve"

Doğada yabani olarak yetiştiği için üretiminde herhangi bir gübre, kimyasal madde kullanılmayan kuşburnunun organik bir meyve olduğunu ve Türkiye’de kültüre alınmamış meyvelerden birisi olduğunu hatırlatan Saraç, "Kuşburnu meyve olarak tüketilebildiği gibi su, marmelat ve çay olarak da hem lezzet hem de şifa kaynağıdır. C vitamini açısından zengin olması nedeniyle soğuk algınlığına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir, kuvvetli antioksidan etki gösterir, genel direnci arttırarak grip, nezle gibi hastalıklara karşı dayanıklılık sağlar. Eklem kireçlenmesi ve romatizmal ağrıların giderilmesinde de son derece etkilidir. Zengin demir içerdiği için kansızlığa karşı da faydalıdır. Cildin elastikiyetini korumasına yardımcı olarak yaşlanmayı önleyici özellik gösterir" şeklinde konuştu.

İHA

18-12/01/kusburnu-faydalari.jpg

KUŞBURNU NEDİR? 

Yabani Gül - Kuşburnu nedir? Faydaları nelerdir?

Diğer İsimleri : Köpekgülü, Rosa canına, Dog rose, Eglantier

Botanik Bilgi : Gülgiller familyasından 1-3,5 m. kadar boylanabilen, gövdesi ve dalları dikenli olan bir ağaççıktır. Kenarları dişli oval biçimli 5-7 yaprakçıktan oluşan yaprakları ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan, açık ya da koyu pembe, bazen beyaz renkli küçük ve yalınkat, güzel kokulu çiçekleri vardır. Bu çiçeklerin tabanı olgunlaşınca taçyaprakları dökülür ve “kuşburnu” denilen, 1,5-2 cm. uzunlukta parlak kırmızı meyvelere dönüşür. Gerçekte yabani gül bitkisinin meyvesi, kuşburnunun içindeki beyaz renkli tüylü çekirdeklerdir. 

Yetiştirildiği Yerler : Anadolu’da orman açıklıkları, kayalık kırsal yöreler ve yol kenarlarında kendi kendine yetişir.                                                                                     

Toplanması - Saklanması : Sonbaharda taç yaprakları dökülüp kuşburnu çıktıktan sonra olgunlaşır bu dönemde toplanarak  kurutulur.

Bilinen Bileşimi : Kuşburnu, özellikle C vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yağ yönünden zengindir.

Kullanıldığı Yerler : Bu meyveler Anadolu’da taze ya da kurutulmuş olarak yenir. Ayrıca kompostosu, reçeli, şerbeti, ezmesi ya da pekmezi yapılarak tüketilir. Çay gibi demlenip içilir.

18-12/01/kusburnu.jpg

KUŞBURNUNUN FAYDALARI

En iyi doğal C vitamini kaynağıdır. Enfeksiyonlara ve soğuk algınlıklarına karşı bedenin direncini artırır.

Tonik ve besleyicidir. Bedendeki güçsüzlük ve bitkinlik durumlarına karşı en iyi doğal ilaçtır.

Safra kesesi, böbrek ve mesane sorunlarında bedeni destekler.

Hafif müshil ve idrar söktürücü etkisi vardır.

Kullanım Şekli : Yaş veya kurutulmuş 2-3 tatlı kaşığı dolusu kuşburnu, havan yardımıyla ezilir, bir bardak suya konularak su kaynama noktasına kadar ısıtılır. Aateş kısılarak 10-15 dakika daha ısıtma sürdürülür. İnsanı rahatsız eden tüylü çekirdeklerinin ayrılması için bunlar süzülür. Böylece hazırlanan çaydan istenildiği kadar içilebilir. Eğer tatlı seviyorsanız bal ya da şeker katabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN