Son dakika! BMGK'da Filistin'i koruma kararı kabul edildi

Son dakika! BMGK'da Filistin'i koruma kararı kabul edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu,  ABD'nin son dakika değişiklik çabasına rağmen, İsrail'i Gazze'deki şiddetin sorumlusu olarak kınayan ve Filistinliler için koruma tedbirleri talebini içeren bir karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER/SELÇUK ACAR

193 üye ülke temsilcisinden oluşan BM Genel Kurulu, "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı" sıfatıyla Türkiye ve "Arap Ligi Dönem Başkanı" sıfatıyla Cezayir tarafından sunulan Gazze karar tasarısı oylamaya sunuldu.

120 ülkenin "evet",  8 ülkenin "hayır" oyu kullandığı oylamada 35 ülke "çekimser" kaldı. Elde edilen bu sonuçla tasarı oy çokluğuyla kabul edildi.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki ilgili karar tasarısının veto edilmesinin ardından BM Genel Kurulu'na sunulan tasarı, İsrail'in Filistinli sivillere karşı "aşırı, orantısız ve gelişigüzel güç" kullanımını kınamakla birlikte, Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinliler için koruma tedbirleri alınmasını talep ediyor.

Hiçbir ülkenin veto yetkisinin olmadığı ve her ülkenin eşit temsil edildiği BM Genel Kurulunda, Trump yönetiminin Kudüs'ü başkent olarak tanıma kararıyla ilgili Aralık 2017 'de yapılan oylamada, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley'in şiddetle karşı çıkmasına rağmen, 128 ülke "evet", 9 ülke "hayır" ve 35 ülke de "çekimser" kalmasıyla sonucunda oy çokluğuyla kınanarak, reddedilmişti.

Tasarı, BM Genel Kurulu'na getirilen İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve 'Bağlantısızlar Grubu'nun desteği ile getirilmtişti.

ABD tasarıya Hamas'ın da dahil edilmesi talebi sonuçsuz kaldı

Karar tasarısına karşı çıkan ABD'nin Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in kararın "temelde dengesiz" olduğunu ve tasarıya Hamas'ın da kınanmasını içeren verdiği değişiklik teklifi sonuçsuz kaldı.

ABD'nin değişiklik talebininin oylamasında, 62 "evet", 58 "hayır", 42 "çekimser" oy almasına rağmen 3'te 2 çoğunluk sağlanamadı.

Büyükelçi Haley diğer ülke büyükeçilerine gönderdiği mektupta, "Gazze'deki sivillerin korunmasına odaklanan her türlü çözüm, masum sivillerin yaşamlarını ve geçim kaynaklarını tehlikeye atan Hamas'ın istikrarsızlaştırıcı ve pervasız davranışlarını kabul etmeli." ifadelerini kullanmıştı.

Bağlayıcılığı olmayan bu kararın oylaması; modern dünyanın oluşturduğu en meşru yapı olan BM'de, Trump yönetiminin Singapur'daki diplomasi başarısından sonra, G7'de olduğu gibi Filistin sorununda da dünyayı karşısına alarak, yalnızlığını bir kez göstermesi açısından önem taşıyor.

Mart ayından bu yana, İsrail askerlerinin Filistinlilerin kendi topraklarına dönüş gösterilerine katılan sivillere yönelik açtığı ateş sonucunda 129 Filistinli gösterici hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN