Son dakika! Büyükada tahliyesinde Alman Şansölye Schröder devreye girdi

Son dakika! Büyükada tahliyesinde Alman Şansölye Schröder devreye girdi

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in Büyükada davasında yargılanan Peter Steudtner’ın serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İstanbul’da gizli bir görüşme yaptığı iddia edildi. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel iddiayı doğrularken, Schröder kısa bir açıklama yaptı.

KARAR/FRANKFURT

Türkiye'deki Büyükada davasında yargılanan Alman insan hakları aktivisti Peter Steudtner’ın serbest kalması için eksi Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştüğü iddia edildi. Spiegel Online sitesinde yer alan haberde, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Başbakan Angela Merkel’in bilgisi dahilinde eski Almana Başbakanı Gerhard Schröder’den Türkiye’deki tutuklu Almanların serbest bırakalması için bir görüşme yapmasını istedi. Schrörder’in bu amaçla Almanya genel seçimlerinden bir hafta sonra Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret ettiği açıklandı. Bu görüşme gizli tutuldu.

İSTANBUL'DA GÖRÜŞTÜLER

Spiegel online sitesinin haberine göre İstanbul’da gerçekleşen Schröder Erdoğan görüşmesinin başarılı geçtiği ve her iki ülkenin dış işleri bakanlarının çözüm üzerinde çalışmasının kararlaştırıldığı açıklandı. Haberdeki iddiaya göre Türkiye tarafının Steudtner olayında Alman tarafından davaya müdahale edecek açıklamalar yapmamasını talep etti. Alman tarafının Steudtner’in ceza alması halinde bile Türk hükümetinin Steudtner’i ya yurt dışı etmek ya da af etme hakkını kullanacağını beklediği belirtildi.

HÜKÜMET GÖREVLİSİ

Eski Başbakan Schröder’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeden önce Angela Merkel’le görüştüğünü ve kendisine özel şahıs olarak değil de hükümet tarafından görevlendirilen kişi yetkisi verilmesini talep ettiği öğrenildi. Schröder’in bu yetkiyi daha etkili bir müzakere sürdürebilmek amacıyla Merkel’den talep ettiği açıklandı. Merkel’in bu teklifi kabul ettiği belirtilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Schröder hakkında‚ "güvenilebilecek yegane Alman poltikacı’’ ifadesini kullandığı öğrenildi. 

NORMALLEŞME İŞARETİ

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise Schröder’in arabuluculuk yaptığını doğruladı. Gabriel‚ "Gerhard Schröder’e arabuluculuk için müteşekkirim. Bu normalleşmenin bir işareti. Türk hükümeti büzün sözlerini tuttu. Şimdi diğer tutukluların serbest bırakılması için çalışacağız’’ dedi.

SCHRÖDER SUSUKUN

Gerhard Schröder ise bugün Berlin’de yayınladığı bir basın açıklamasında konu hakkında bir görüş bildirmeyeceğini ancak Steudtner’in serbest kalmasından çok memnun olduğunu söyledi.

Hükümet sözcüsü steffen seibert ise twitter üzerinden "Nihayet Peter Steudtner ve diğer insan hakları savunucuları serbest. Onlar için sevinçliyiz. Diğer tutukluları düşünüyoruz" mesajını paylaştı.

Peter Steudtner’ın bugün Berlin’e gelmesi bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN