Son dakika! Fransa'da DEAŞ'lı bir terörist markettekileri rehin aldı: 3 ölü, 12 yaralı

Son dakika! Fransa'da DEAŞ'lı bir terörist markettekileri rehin aldı: 3 ölü, 12 yaralı

DEAŞ üyesi bir terörist, Fransa'nın güneyindeki Trebes kasabasında bir süpermarkette müşterileri rehin aldı. Markete gelmeden önce 2 polisi yaralayan teröristin, DEAŞ adına hareket ettiğini söylediği belirtildi. Olay yerine çok sayıda güvenlik gücü sevk edilirken, yerel medya rehinelerin kaçmayı başardığını duyurdu. Faslı olduğu ve 2013'ten beri Fransız istihbaratı tarafından takip edilen saldırgan Salah Abdeslam olay yerinde öldürüldü. 3 kişinin öldüğü, 12 kişinin yaralandığı saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi.

Fransa'nın güneyindeki Trebes kasabasında IŞİD üyesi olduğunu söyleyen silahlı saldırgan, bir süpermarkette bulunanları rehin aldı. Polis, gün boyunca 3 kişiyi öldürdüğü bildirilen saldırganı vurdu. IŞİD daha sonra eylemi üstlendi.

SALDIRGAN TEKBİR GETİRİP 'HEPİNİZİ ÖLDÜRECEĞİM' DEMİŞ

LCI TV'ye konuşan Belediye Başkanı Eric Menassi saldırganın süpermarkete girmeden önce Tekbir getirip 'Hepinizi öldüreceğim' dediğini söyledi.

EN AZ 3 KİŞİ ÖLDÜ, 12 KİŞİ YARALANDI

AFP'ye konuşan bir güvenlik kaynağı rehine krizinde 3 kişinin öldüğünü, 12 kişinin yaralandığını açıkladı.

Kaynak "Süpermarketteki müşterilerin ve çalışanların çoğu kaçmayı başardı" dedi. Kaynak, saldırganın bir polis memuruyla birlikte süpermarketin içinde olduğunu söyledi.

AFP'nin duyurduğuna göre soruşturmaya yakın kaynaklar saldırganın polis tarafından öldürüldüğünü söyledi. Yerel medya süpermarketteki rehinelerin saldırganın elinden kaçıp kurtulduğunu duyurdu.

BFM TV'ye göre markette şu anda sadece saldırgan ve bir polis memuru bulunuyor.

TERÖRİSTİN FASLI OLDUĞU AÇIKLANDI

Fransız haber ajansı AFP bir güvenlik kaynağına dayandırarak saldırganın Faslı olduğunu ve daha önce olası cihatçı olarak belirlenmiş bir kişi olduğunu duyurdu. Ancak salırganın kimliği henüz açıklanmadı.

Bir görgü tanığı saldırganın elinde silah, bıçak ve el bombaları olduğunu öne sürdü.

SALDIRGAN, SALAH ABDESLAM'IN SERBEST BIRAKILMASINI İSTEDİ

BFM TV saldırganın 2015'te Paris'teki saldırıların zanlısı Salah Abdeslam'ın bırakılmasını istediğini duyurdu.

3 Kasım 2015 tarihinde Paris'teki kafeler, Bataclan kulübü ve Fransa Ulusal Stadyumu'nda gerçekleştirilen silahlı ve bombalı terör saldırılarında 130'dan fazla kişi ölmüş, 350'den falza kişi yaralanmıştı. Saldırganlar IŞİD üyesiydi. Saldırıların hayatta kalan tek zanlısı Salah Abdeslam'dı.

18-03/23/3.png

İçişleri Bakanı Gerard Collomb, olay yerinde yaptığı basın açıklamasında, saldırganın Carcassonne'da yaşayan 26 yaşında Redouane Lakdim olduğunu ve adi suçlardan takip edildiğini belirtti. Collomb, saldırganın ilk olarak Carcassonne'da bir aracı çaldığını, araçtaki iki kişiden birini öldürdüğünü, diğerini de yaralandığını söyledi.

Collomb, saldırganın ardından Carcassone'da polislere düzenlediği saldırıda bir polisi ağır yaraladığını aktardı. Saldırganın, daha sonra Trebes kentindeki süpermarkete gittiğini ifade eden Collomb, saldırganının burada süpermarkettekileri rehin aldığını ve iki kişiyi öldürdüğünü teyit etti.

18-03/23/20180323_2_29412481_31981501.jpg

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Belçika'nın başkenti Brüksel'deki AB Zirvesi'nde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile düzenlendiği ortak basın toplantısında olayla ilgili açıklamalar yaptı.

"Her şey bunun bir terör saldırısı olduğunu gösteriyor." diyen Macron, olayla ilgili resmi bir bilanço veremeyeceğini, Paris Savcısı François Molins'ın gerekli açıklamaları yapacağını kaydetti.

Başbakan Edouard Philippe ise "Ciddi bir durum ile karşı karşıyayız" dedi.

18-03/23/20180323_2_29414857_31985973.jpg

Paris Savcılığının terörle mücadele biriminin olayla ilgili soruşturma açtığını belirten Philippe, şu anda olayın mahiyeti ve saldırının ardındaki gerekçe hakkında bilgi veremeyeceğini fakat şu an eldeki tüm bilgilerin bunun bir terör saldırısı olduğunu gösterdiğini söyledi.

2013'TEN BERİ İZLENİYORDU

Saldırganın 2013'ten beri Fransız istihbaratı tarafından izlendiği, 2016'da ise adi suçlardan dolayı cezaevinde kaldığı ve 1,5 yıl önce çıktığı öğrenildi.

18-03/23/4.png 

Sabah saatlerinde Carcassonne kentinde polislere düzenlenen silahlı saldırıda kullanılan aracın süpermarketin otoparkında bulunduğu ve bunun iki saldırıyı da aynı kişinin düzenlediğine dair kanıt olarak değerlendirildiği belirtildi.

REHİNE KRİZİNDEN ÖNCE POLİSLERİ VURDU

Fransa İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Trebes kentinde silahlı bir kişinin Super U isimli süpermarkettekileri rehin aldığı kaydedildi.

18-03/23/20180323_2_29415320_31986675-1521827152.jpg

Kamu yayıncısı France Info kanalı da savcılığa dayandırdığı haberinde, süpermarketteki silahlı kişinin saldırıyı terör örgütü DEAŞ adına gerçekleştirdiğini yazdı.

Öte yandan RTL radyosu, Trebes şehrinin yakınındaki Carcassonne'da bir araçtan, yol kenarındaki polislere ateş açıldığını ve 2 polisin yaralandığını duyurdu. Yaralı polislerin hastaneye kaldırıldığı ve hayati tehlikelerinin bulunmadığı açıklandı.

Fransa'daki büyük saldırılar

1 Ekim 2017 - IŞİD'in üstlendiği saldırıda iki kadın Marsilya'daki bir tren istasyonunda bıçaklanarak öldürüldü.

26 Temmuz 2016 - İki saldırgan Normandiya bölgesindeki Saint-Etienne-du-Rouvray'de bir kilisenin rahibinin boğazını kesti. Saldırganlar polis tarafından öldürüldü.

14 Temmuz 2016 - Nice kentinde büyük bir kamyon Bastille Günü kutlamaları sırasında sahildeki kalabalığın arasına daldı ve olayda 86 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı IŞİD üstlenirken, Tunus doğumlu saldırgan daha sonra polis tarafından vuruldu.

13 Haziran 2016 - Bir polis memuru ve ortağı, Paris'in batısındaki Magnaville'de bir cihatçı tarafından bıçaklanarak öldürüldü. IŞİD üyesi olduğunu söyleyen saldırgan daha sonra polis tarafından öldürüldü.

13 Kasım 2015 - IŞİD militanları bomalar ve otomatif tüfeklerle Paris'te bir stad, kafeler ve Bataclan Konser Merkezini hedef aldı. Koordine saldırılarda 130 kişi ölürken, 350'den fazla kişi yaralandı.

7-9 Ocak 2015 - İki radikal İslamcı militan mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki merkezini basıp, 17 kişiyi öldürdü. Bir başka militan da ertesi gün bir polisi öldürdükten sonra Paris'teki bir Yahudi süpermarketinde bulunanları rehin aldı. Saldırgan, polisin müdahalesinden önce dört rehine öldürdü. Diğer iki saldırgan da polis tarafından sıkıştırılıp, öldürüldü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN