Son dakika! Suriye'de çatışmasız bölge planına Astana'da onay

Son dakika! Suriye'de çatışmasız bölge planına Astana'da onay

Suriye'de çatışmasızlık bölgesinin kurulmasını öngören anlaşmayı, Astana sürecine katılan garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran' onayladı. Gözler ABD'nin vereceği kararda. Cumhurbaşkanı Erdoğan planın hayata geçirilmesi durumunda Suriye sorununun yüzde 50'sinin çözülmüş olacağını söylemişti.

Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulmasına, Astana sürecine katılan garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran'ın onay verdi. Plan bu üç ülkenin garantörlüğünde hayata geçirilecek. Koalisyon güçleri, planın işlemesi için askeri olarak da devrede olacak. 

KAZAKİSTAN AÇIKLADI

Kazakistan Dışişleri Bakanı, Astana'daki barış görüşmelerine katılan garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulması yönündeki bildiriye imza atmayı kabul ettiklerini açıkladı.

TASLAK METİN HAZIRLANDI

Elde edilen taslak metne göre, bu bölgelerin etrafına hem rejim güçlerinin hem de muhaliflerin yerleştirileceği kontrol noktaları ve izleme merkezleri kurularak, "güvenlik alanları" oluşturulacak.

ÜÇ ÜLKEDEN ASKERİ DEVRİYE

"Gözlemci ülkeler"den askeri birimlerin de konuşlandırılabileceği belirtilen belgede, anlaşmanın garantörleri olarak Türkiye, İran ve Rusya yer alıyor. Güvenli bölgelerde koalisyonun devriye görevi yapacağı öğrenildi. 

Öte yandan, Suriye muhalefeti, Türkiye, İran ve Rusya tarafından imzalanan mutabakatı kabul edemeyeceğini açıkladı. Astana'da muhalefet delegasyonuna üye Abu Zaid, Reuters haber ajansına "Muhalefet Suriye'de güvenli bölgelerin kurulmasını kabul etmez çünkü bu ülkenin bütünlüğünü tehdit ediyor" açıklamasında bulundu. Zaid, İran'ın barış planının garantörü olarak kabul edemeyeceklerini belirtti. Rusya'nın sözleriyle hareketleri arasında büyük bir mesafe bulunduğunu söyleyen Zaid, "Biz Suriye'nin bölünmesine karşıyız" ifadesini kullandı. 

SURİYE DESTEKLİYOR

Bu arada Suriye hükümeti, Rusya'nın dört çatışmasız bölge belirlenmesi önerisini desteklediğini açıkladı. Suriye devlet medyası, bu açıklamanın dışişleri bakanlığI tarafından yapıldığını duyurdu. Suriye Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, şöyle denildi: "Suriye Arap Cumhuriyeti, çatışmasız bölgeler kurulması yolundaki Rusya önerisini destekler ve 30 Aralık 2016 tarihli ve söz konusu bölgelerin  bombalanmamasını öngören çatışmaların durdurulması anlaşmasına bağlı kaldığını teyit eder." Ancak bakanlık, Suriye ordusunun tüm ülkede "terörist" olarak nitelediği gruplara karşı mücadelesini sürdüreceğini de belirtti. 

BÖLGELER UÇUŞA YASAK OLACAK

Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada "Toplantıda, ateşkes düzenlemesinin garantör ülkeleri olan Türkiye, Rusya ve İran arasında Suriye’nin İdlib vilayetinin tamamı, Lazkiye, Halep ve Hama vilayetlerinin belli bölümleri, Humus vilayetinin belli bölümleri, Şam/Doğu Guta bölgesi ve Dera ve Kuneytra vilayetlerinin belli bölümlerini kapsayan çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasına ilişkin muhtıra imzalanmıştır. Çatışan taraflar arasında yukarıda sayılan bölgelerde hava unsurları dahil her türlü silah kullanımının durdurulmasını ve bölgelere acil ve kesintisiz insani yardım akışının sağlanmasını kayıt altına alan bu muhtırayı memnuniyetle karşılamaktayız" denildi. 

İRAN ÇEKİLEBİLİR MESAJI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye'den sorumlu temsilcisi Aleksandr Lavrentyev da "Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ülke liderliğinin gerilimi azaltma bölgeleri oluşturulmasına ilişkin anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ve bu bölgeler üzerinde hava güçlerinin uçuşlarını durduracağını söyledi. Bu açıklama nedeniyle biz de Suriyeli savaş uçaklarının bu bölgelerdeki uçuşlarının duracağına inanıyoruz" dedi. Lavrentyev ayrıca, gerilimi azaltma bölgelerine ilişkin anlaşmanın etkili bir biçimde uygulanmasının ardından, İran tarafından kontrol edilen güçlerin Suriye'den çekilmesinin konuşulabileceğini ifade etti. 

ERDOĞAN PUTİN GÖRÜŞMESİNDE ORTAYA ÇIKMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çarşamba günü Rusya'nın Soçi kentinde iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi ve Suriye'deki son durumun ana gündem maddeleri olduğu bir görüşme yaptı. İki lider, Suriye'de güvenli bölge oluşturulması konusunu ele aldı ve İdlib civarında çatışmasızlık bölgelerinin kurulması üzerinde uzlaşmaya vardı.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Putin, çatışmasızlık bölgeleri konusunda nihai kararın Astana'da bir araya gelecek olan Suriye hükümeti ile muhalifler tarafından verilmesi gerektiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya dönüşü uçakta yaptığı açıklamada ise planın hayata geçirilmesi durumunda Suriye sorununun yüzde 50'sinin çözülmüş olacağını, ABD'nin de bu fikre sıcak baktığını söylemişti. 

Sputnik'in haberine göre memorandum taslağında biri İdlib, biri Humus'un kuzeyi, biri Doğu Guta, biriyse ülkenin güneyinde olmak üzere 4 gerilim azaltma bölgesi oluşturulmasını öngörülüyor. Bu bölgelerin çevresindeyse tarafların doğrudan çatışmasının önlenmesi için güvenli bölgeler kurulması öneriliyordu. 

17-05/04/590b1ffc0f25440f24a79271-1493902394.jpg

Taslak metne göre, garantörler (Rusya, Türkiye, İran) silahsızlanma, gerilimi azaltma ve güvenlik bölgelerinin sınırlarının belirlenmesi için 5 gün içerisinde bir çalışma grubu oluşturacaktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN