Son dakika! Suudi Arabistan kralının sarayına füzeli saldırı

Son dakika! Suudi Arabistan kralının sarayına füzeli saldırı

Reuters haber ajansı Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da patlama olduğunu duyurdu. Görgü tanıkları olay yerinden dumanlar yükseldiğini aktardı. İran destekli Husiler, Riyad'a yönelik balistik füze fırlattıklarını duyururken, Suudi Arabistan füzenin havada imha edildiğini aktardı. Yemen merkezli Şii örgüt Husiler açıklamada, füzenin Suudi Arabistan Kralı Salman'ın ikametgahı el Yemame Sarayına atıldığını duyurdu.

Yemen merkezli Şii örgüt Husiler, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a doğru balistik füze attıklarını duyurdu. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon ise Yemen'den atılan bir füzeyi havada imha ettiklerini duyurdu. 

17-12/19/5a38f1e667b0a91ffcc16942.jpg

17-12/19/5a38f8272269a2142cacfb44.jpg

Reuters haber ajansı, Suudi güvenlik yetkililerinin olayı henüz doğrulamadığını aktardı. 

Bloomberg'in Suudi Arabistan muhabiri Vivian Nereim Twitter hesabından "Riyad'ın merkezinde çok gürültülü bir patlama duyuldu. Bu, binamızı sallayacak kadar büyüktü. Bu konuda henüz resmi bir açıklama yok" ifadelerini kullandı.  İnsanların panik halinde bulundukları binalardan çıktıkları aktarılıyor. 

İŞTE O GÖRÜNTÜLER

#Karar_4880343#

Husilerin televizyonu füzenin Riyad'da Suudi liderlerin bulunduğu bir toplantıyı hedeflediğini duyurdu. Resmi televizyon El Arabiya, füzenin herhangi bir hasara yol açmadığını bildiriyor.

Suudi Arabistan halihazırda iç savaş ülkesi Yemen'de İran destekli Husiler'e karşı savaşıyor. Üçüncü yılını doldurmak üzere olan savaşta, Suudilerin başını çektiği koalisyon hava saldırıları düzenliyor.

ABD İRAN'I SUÇLAMIŞTI

Husilerin geçen ay fırlattığı bir füze, Riyad'daki uluslararası havalimanının yakınlarına düşmüştü. Füze nedeniyle Ortadoğu'daki ezeli düşmanlar İran ve Suudi Arabistan birbirlerine savaş tehdidi savurdu.

ABD yönetimi de, hafta içinde yaptığı açıklamada füzenin İran tarafından temin edildiğini belirterek Tahran yönetimini resmen suçlamıştı.

BİTMEYEN SAVAŞ

Suudi Arabistan halihazırda iç savaş ülkesi Yemen'de İran destekli Husiler'e karşı savaşıyor. Yemen'de İran destekli Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesi ve Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin kaçmasıyla patlak veren iç savaş, Suudi Arabistan ile İran'ın bir kapışmasına dönüştü. Suudi Arabistan ve diğer bölge ülkeleri Mart 2015'te Husiler'e karşı operasyon başlattı.

Halihazırda ülkenin batısını kontrol eden Husilere karşı Suudi Arabistan'ın başını çektiği uluslararası koalisyon bombardımanlar düzenliyor. Koalisyonda Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Sudan gibi ülkeler yer alıyor.

Birleşmiş Milletler, Suudilerin başı çektiği koalisyonun Yemen'de 6-16 Aralık arasındaki hava saldırılarında 136 sivilin yaşamını yitirdiğini bugün açıkladı. Ülkenin orta kesiminde terör örgütü El Kaide'nin kontrol ettiği bölgeler de bulunuyor.

Eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, uzun süre Husilerle işbirliği yapıp yönetime karşı birlikte savaştı. Aralık ayı başında taraflar birbirleriyle çatışmaya başladı ve Salih öldürüldü.

İç savaştan önce de yoksul ülkeler listesinin ilk sıralarında gelen Yemen'de, neredeyse üç yıldır susmayan silahlar nedeniyle durum bir felakete doğru gidiyor.

Savaşta 10 binden fazla insan öldü, milyonlarca insan evini terk etmek zorunda kaldı. Kolera gibi salgın hastalıklar ülke çapında yayılıyor, şimdiye kadar 900 bin insan hastalıktan etkilendi. Yedi milyon insanın açlığın kıyısında olduğu ülkede, abluka nedeniyle yaklaşık 21 milyon kişi insani yardıma muhtaç.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN