Adam olacak çocuktu

Adam olacak çocuktu

Son dönemde yerli kaleciden şaşmayan Fenerbahçe’nin ilk Afrikalı file bekçisi unvanını alan Carlos Kameni, ilklere imza atmaya henüz 16 yaşında başladı. Sydney 2000’nde şampiyon Kamerun’un kadrosunda yer alan 33 yaşındaki file bekçisi, futbolda en genç şampiyon alarak tarihe geçmişti. Birebirdeki etkisi ve refleksi ile dikkat çeken Kameni, kariyerinin son 13 yılını İspanya’da geçirdi.

Fenerbahçe’nin, Volkan Demirel ile forma mücadelesi verebilecek kaleci arayışları kapsamında kadrosuna kattığı Carlos Idriss Kameni, şu ana kadar sadece idmanlarda sahne alsa da kumaşının kalitesini ortaya koydu. 33 yaşındaki file bekçisinin, yıllardır kalesini yerli isimlere teslim eden Sarı-Lacivertli ekipte bu geleneği bozup, bozamayacağı merak konusu. Ancak gerek kariyeri gerekse sahip olduğu yetenekler ile kesinlikle yabana atılmayacak bir kaleci olan Kameni, son 13 yılını İspanya’da geçirdi. 2004-2005 sezonunda Le Havre’den (Fransa) Espanyol’a transfer olan tecrübeli file bekçisi, 2011-2012 sezonundan sonra da Fenerbahçe’ye transfer olana dek Malaga forması giydi.   

HAVA TOPLARINDA ETKİLİ

Volkan’dan eldivenleri devralması halinde 1988-1191 yılları arasında Kanarya’nın kalesini koruyan Tony Scheumacher’den sonra bunu başaran ilk yabancı olacak Kameni, özellikle birebirdeki soğukkanlılığı ve güçlü refleksi ile dikkat çekiyor. 1.86’lık boyuyla hava toplarında başarılı bir görüntü sergileyen Kamerunlu file bekçisi, kritik maçlarda da güven bir isim. 18 Şubat 1984’te Kamerun’un Douala kentinde hayata ‘merhaba’ diyen Kameni, futbola ise geç sayılabilecek bir yaşta, 11 yaşında başladı. Ancak içindeki cevheri kısa sürede açığa çıkaran tecrübeli kaleci, henüz 16 yaşında Sydney 2000 Olimpiyat Oyunları’nda şampiyon Kamerun Milli Takımı’nın kadrosunda yer aldı. Boynuna taktığı altın madalya ile de olimpiyat tarihinde şampiyonluk yaşayan en genç futbolcu olarak tarihe geçti. 

İKİ TARAFTARA YASAK!

Aynı yıl Fransa’nın Le Havre takımına transfer olsa da kiralık olarak Saint-Etienne’de geçirdiği 2002-2003 sezonu dahil kendini gösteremedi. Ancak 2004 yılında 600 bin dolar bonservis bedeli karşılığında İspanya’nın Espanyol takımının yolunu tutan Kameni için şans kapıyı çalmaya başlamıştı. Daha ilk sezonunda kaleyi devralan Kamerunlu file bekçisi, 38 lig karşılaşmasının tamamında görev yaptı ve hepsine ilk 11’de başladı. Zaman zaman pozisyon hataları yapsa da İspanya’da adından söz edilen bir file bekçisi olan Kameni, bir sonraki sezon ise 19 mücadelede şans buldu. 2006 yılında kendisine yönelik ırkçı saldırılar nedeniyle 2 taraftarın ceza almasına neden olan tecrübeli kaleci, 2006-2007’de yine Espanyol’un banko isimleri arasına dahil oldu ve 36 maçta eldiven taktı.

2008-2009 SIKINTILI GEÇTİ

Espanyol için son derece zor bir sezon olarak kayıtlara geçen 2008-2009 Kameni adına da sıkıntılı geçmişti. Ocak ayında bir antrenmanın ardından kendisine hakaret eden bir taraftara fiziki müdahalede bulunan başarılı file bekçisi, mayıs ayında ise takım arkadaşı Gregory Beranger ile kavga etti. 2011-2012 sezonunun devre arasında 8 yılı aşkın süre formasını giydiği Espanyol ile yollarını ayırarak Malaga’nın yolunu tutan Kameni, Kamerun Milli Takımı’ndaki kariyeri ile de adından söz ettirdi. 17 yaşında milli formayı sırtına geçirmeye başlayan tecrübeli file bekçisi; 2002, 2004, 2006 ve 2008 yıllarında Afrika Uluslar Kupası’nda görev yaptı. 2006-2007 sezonunda, “En İyi Afrikalı Kaleci Ödülü’ne layık görülen Kameni, 3 sezon önce Malaga’da da ‘yılın en iyi futbolcusu” seçildi. 

ETO’O’DAN BÜYÜK ÖVGÜ

10 Haziran 2012’de yaptığı açıklama ile veda ettiği Kamerun Milli Takımı’nda da kulüp kariyerinde zaman zaman inişler yaşamasına karşın ayağa kalkmayı başaran Kameni, son 3 sezonda Barcelona’nın korkulu rüyası oldu. Söz konusu süreçte Malaga’nın Katalan ekibi ile oynadığı 6 maçın 4’ünde kalesini gole kapamayı başaran 33 yaşındaki file bekçisi, toplam 3 gol yedi. Kameni’ye yönelik en büyük övgülerden biri ise Kamerun Milli Takımı’nda birlikte görev yaptığı yaşayan efsane Samuel Eto’o’dan geldi. Antalyaspor forması giyen Eto’o, onun için, “Oldukça özel bir kaleci. Hatta tüm zamanların en iyi Kamerunlu kalecisi olduğunu söyleyebilirim. Son derece yetenekli. Sahip olduğu tecrübe konusunda konuşmaya bile gerek yok. Yaşı sorun olmaz. Yeşil sahalardaki kariyerini daha yıllarca sürdüreceğine inanıyorum. Duracağı yeri iyi bilir. Refleksleri süperdir” yorumunu yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN