Tarihin en başarısız olimpiyatını izleyebiliriz

Tarihin en başarısız olimpiyatını izleyebiliriz

5 Ağustos’ta başlayacak olimpiyat oyunları için Rio’da sıkıntılar büyük. Tesisler hazır değil, Zika endişesi had safhada, hırsızlık olayları çok, İngilizce bilen görevli sayısı az... Oyunları yerinde izleyecek olan KARAR Yazarı Esat Yılmaer izlenimlerini kaleme aldı.

[Karar]

ESAT YILMAER

Dünyanın en önemli spor organizasyonu olan Rio Olimpiyat Oyunları’nın başlamasına iki gün kaldı. Bu dev spor şölenini izlemek için iki gündür Rio de Janeiro’dayız. Ancak açık söylemek gerekirse Rio’da bu spor festivalinin havasını pek göremedik. Pekin ve Londra’da olduğu gibi olimpiyatla ilgili kentte fazla bir şey göremiyorsunuz. Süslemeler tek tük. İnsanlar da bir coşku yok. Herkes hayatın doğal akışı içinde.

KÖYDE DE SORUNLAR ÇOK

Olimpiyat tesislerinin birbirine hayli uzak olduğu kentte, hala özellikle yol çalışmalarının sürmesi kafalarda birçok soru işaretinin doğmasına neden oluyor.

Dünyanın en önemli sporcularının kaldığı olimpiyat köyünde de sorunlar oldukça fazla. Avusturalya takımının kaldığı blokta yangın çıkması ve oluşan panik sırasında Avustralya takımının malzemelerinin önemli bir bölümünün çalınması hala burada en fazla konuşulan konulardan biri. Son olarak bizim olimpiyat ofisimizin de bulunduğu binada gaz sızıntısı saptanıp binanın boşaltılması ve tüm köyün gaz akımının kesilmesi yeni bir sorun olarak ortaya çıktı.

16-08/03/03krsp17calisma.jpg

SADECE HAZIRLIK VAR!

Son derece başarılı ev sahipliği yapan Pekin ve Londra’dan sonra Rio gerçek bir hayal kırıklığı olacağa benziyor. Umarım spor organizasyonu deneyimi olmayan yerlere böylesi büyük organizasyonları veren Uluslararası Olimpiyat Komitesi yetkilileri bu yaşananlardan gerekli dersleri çıkarırlar.

IOC Başkanı Thomas Bach son yönetim kurulu toplantısında Rio için ne konuşuldu sorusunu “Sadece hazırlıklar ve hazırlıklar” diye yanıtlarken durumun ne kadar vahim olduğunu sanırım bir kez daha ortaya koydu. İşte bu nedenle uluslararası basının organizasyon komitesi başkanı Carlos Nuzman’a ‘Bay habersiz’ lakabını takması da boşuna değil.

16-08/03/03krsp17rio2.jpg

GAZETECİLERİN YAŞADIĞI ÇİLE

Rio’daki bir diğer önemli eksiklik de iletişim ve bilgi paylaşımı sorunu. Ortada bir sürü gönüllü var ama donanımları hayli eksik. Portekizce'den başka dil konuşamamaları sıkıntıları beraberinde getiriyor. Özellikle biz gazeteciler gerekli bilgileri almakta çok güçlük çekiyoruz. A tesisi yerine B tesisine gönderilen yabancı gazeteci sayısı gerçek çok fazla. Örnek mi: Bir takımın antrenmanı için bir yere gidiyorsunuz. Kapıdaki görevli antrenmanın orada değil başka bir yerde olduğunu ifade ederek, nazik bir şekilde size araç da tahsis ederek, sizi en az 10 kilometre uzaktaki bir tesise yönlendiriyor. Oraya vardığınızda gideceğiniz spor alanının ilk gittiğiniz ve gönderildiğiniz yer olduğunu öğrenince beyninizden vurulmuşa dönüyorsunuz.

16-08/03/03krsp17rio3.jpg

İYİ DURUMDA DEĞİLİZ!

Gelelim sportif açıdan bizim ne beklediğimize... Usain Bold, Michael Phelps gibi bazı yıldızlar oyunlara renk katacaklar ama açıkçası öyle süper rekorlar ortaya çıkmayacak gibi gözüküyor. Bize gelince de durumumuz ev sahibi Brezilya’dan pek farklı değil. Bu sporcumuzdan madalya garanti diyebileceğimiz isim sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Devşirmelerimizin çokluğu ile zaten dünyaya rezil olmuş durumdayız. Onlarda da pek bir şey gelmeyecek gibi görünüyor. Umarım yanılırız ama görünen köy kılavuz istemez. Galiba en başarısız olimpiyatta en başarısız sonuçla döneceğiz. Yani biz de Rio kadar endişeliyiz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN