Spor yaparken renklere dikkat

Spor yaparken renklere dikkat

Bazı spor salonlarının neden maviye ya da kırmızıya boyandığını merak ettiniz mi? Ya da parlak sarının en yorucu renk olduğunu biliyor muydunuz? Spor eğitmeni Serhat Çamkerten, spor salonlarındaki renklerin egzersizi nasıl etkilediğini anlattı.

Mavi neden hafiftir? Pembe neden odaklanmayı kolaylaştırır? Spor yaparken beynimizin bulunduğumuz ortamdaki renklere göre tepki verdiğini söyleseydik ne derdiniz? Sports International eğitmeni Serhat Çamkerten, renklerin beyni ve vücudu nasıl etkilediğini anlattı.
 
Çamkerten “Alman nörolog ve psikiyatrist Kurt Goldstein 'The Organism' isimli kitabında, ışığın, göz ve deriden içeri girdiğini, sinirsel rotaları takip ederek beynimizin üçüncü göz olarak tabir edilen epifiz bezini ve sonrasında bütün vücudumuzu, duygularımızı, hayatımızı etkilediğinden bahseder. Bu yüzden bazı renkler bizi sakinleştirip, bazıları enerjik hissettirirken, bazıları da daha yorgun hissetmemize sebep olur" diyor. Çamkerten, bu bilgiler ışığında egzersiz yaparken renkleri daha etkili kullanmanın püf noktalarını sıraladı.
 
16-12/28/1481026834_sports2-1482914437.jpg
 
Kırmızı: Eğer ağır bir antrenman programınız varsa çevrenizde ya da kıyafetlerinizde kırmızı rengi seçmeniz enerji verir, sizi hırslandırır. Çünkü kırmızı dalga boyu en yüksek renk olarak insan enerjisini yükseltir. Bunda dikkat etmeniz gereken nokta; kırmızı çok yoğun görüldüğünde kişinin agresif hissetmesine yol açabilir. Bu nedenle farklı renkler ile kırmızıyı yumuşatmak faydalı olacaktır.
 
Mavi: Üretkenliği tetikler ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Ağırlık kaldırma rutinleri esnasında çevrede mavi rengin olması spor yapan kişinin daha iyi performans sergilemesini sağlar. Bu doğrultuda ağırlıkların kırmızı yerine mavi olması spor yapan kişiye çok daha iyi gelir. Çünkü mavinin dalga boyu daha düşük olduğu için beyin direkt mavi ağırlıkları daha hafif gibi algılar. Böylece antrenman daha kolay ve zevkli hale gelir.
 
Pembe ya da açık yeşil: Yoga yapıyorsanız pembe ya da açık yeşil tercih edilmeli. Pembe dinlendirici bir etkiye sahipken doğanın rengi olan yeşil de gerginliğin ve öfkenin azalmasını sağlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN