Egzersiz sonrası muz yemek şart

Egzersiz sonrası muz yemek şart

Uzmanlar, fiziksel egzersizlerin bağışıklık sistemini zorladığını bunun için de doğru beslenmeyle desteklenmesini şart koşuyor. Avustralyalı bilim insanları yoğun spor aktiviteleri sonrası muz gibi karbonhidrat bakımından yüksek ve bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerin tüketilmesini tavsiye ediyor.

Uzun vadede fiziksel egzersiz sağlık için son derece yararlı. Doktorlar sporun kalp hastalığı, felç, diyabet ve çeşitli kanser türleri riskini azalttığını, ömrü uzattığını belirtiyor. Ancak ağır sporlar ve düzenli egzersizler bağışıklık sistemini zayıflatabiliyor. Uzmanlar bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendiren, karbonhidrat bakımından yüksek gıdaları tüketmek gerektiğini şart koşuyor. Sonuçları Journal of Applied Physiology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre; özellikle dayanıklılık egzersizleri sonucu vücudun bağışıklık sistemi zayıflıyor. Karbonhidratlar ise vücudun direncini yükseltiyor.

Avustralya Queensland Teknoloji Üniversitesi ve Sağlık ve Biyomedikal Enstitüsü’nden Dr. Jonathan Peake ile  Dr. Oliver Neubauer tarafından yönetilen araştırmanın sonucunda, egzersizin bağışıklığa yardımcı kan hücresi sayısını artırabileceği veya azaltabileceği bilgisine ulaşıldı. Dr. Peek, “Egzersiz bir stres biçimidir ve daha kuvvetli egzersiz vücutta fizyolojik ve biyokimyasal değişikliklere neden olan daha fazla fizyolojik stres yaratır. Vücudun egzersizden hemen sonra kendisini korumaya yönelik girişimlerine rağmen yoğun fiziksel aktivite bağışıklık sisteminde değişiklik yaratarak kişileri enfeksiyonlara daha çok maruz bırakır. Genel olarak egzersiz ne kadar yoğun olursa, bağışıklık sisteminin normale dönmesi de o kadar uzar. Araştırmanın sonucunda düzenli orta dereceli egzersizin kişileri soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı koruduğunu ortaya koyuyor ama yoğun düzenli egzersiz, üst solunum yolu rahatsızlıkları riskini de artırıyor” diyor.

Bağışıklık sistemindeki bu olumsuz değişiklikleri önlemek için en etkili beslenme şeklinin karbonhidrat tüketimi olduğunu söyleyen Dr. Peek sözlerine şöyle devam ediyor: “Araştırmada egzersiz sırasında veya egzersizden hemen sonra tüketilen karbonhidratlar egzersiz ile ilişkili immünodepresyonu azaltıyor ve vücudun iyileşmesine yardımcı oluyor.” Dr. Neubauer ise bunun 90 dakikalık veya daha uzun süreli oturumlarda yüksek yoğunluklu bir faaliyette bulunan kişilere özellikle faydalı olduğuna dikkat çekiyor: “Egzersiz sırasında 30 ila 60 gram arasında karbonhidrat almak, normal bağışıklık fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olur. Tüketilebilecek karbonhidratlı yiyecekler muz, karbonhidrat içeren sıvılar, jeller ve glikoz ve fruktoz gibi farklı karbonhidratlardan oluşan çubuklardır.” Dr Peake, karbonhidratların bu kadar faydalı olmasının nedeni “Kan şekeri düzeyini korular” diye açıklıyor. Peake, “İstikrarlı kan şekeri seviyesine sahip olmak, vücudun stres tepkisini azaltmakta ve bağışık hücreleri güçlendirmekte, bu da enfeksiyon ve hastalıkların önlenmesinde yardımcı olmakta” sözlerini kaydediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN