Süper denilen gıdalar hiç de süper değil

Süper denilen gıdalar hiç de süper değil

Yenilmesi önerilen ve ‘süper gıda’ olarak tanımlanan bu besinlerle ilgili gerçekler aslında hiç de anlatıldığı gibi değil. İngiliz beslenme uzmanı Rob Hobson nedenlerini sıraladı...

Günlük kalsiyum ihtiyacınızı badem sütünden, omega 3’ü ise ton balığı tüketerek mi gideriyorsunuz? İngiliz beslenme uzmanı Rob Hobson’a göre bunu yapıyorsanız iki kere düşünmeniz gerekiyor. Zira Hobson, bazı besinlerin zengin vitaminlerine karşın aşırı abartıldığını söylüyor. İşlenmemiş, her gıdanın dengeli bir beslenmede tercih edilmesi gerektiğini belirten Hubson, gıdaların abartılan özelliklerini bilmekte de fayda olduğunu kaydediyor. Hobson, beslenme literatüründe yer alan bilgilere göre süper gıda olarak tanımlanan ama aslında içerdiği söylendiği kadar vitaminli olmayan besinleri ve alternatiflerini sıraladı...

Ton balığı: Bir kişinin günde en az 450 mg omega 3’e ihtiyacı var. Konserve ton balığının 271 gramında 100 mg omega 3 bulunuyor. Oysa bu oran somonda 2,250 mg. Fakat ton balığı iyi bir protein ve B12 kaynağı.

Morina balığı: Yine omega 3 açısından çok zengin olduğu belirtilen morina balığının 100 gramında sadece 160 miligram omega 3 bulunuyor. Somon hala daha zengin.

Yumurta: Yumurta protein, riboflavin ve B12 kaynağı. Ayrıca D vitamini açısından da zengin olduğu belirtiliyor ama aslında günlük D vitamini ihtiyacınızı karşılamıyor. Günde iki ymurta yediğinizde almanız gereken D vitamini oranı 350 birim eksik kalıyor. Dolayısıyla mutlaka D vitamini takviyesi şart.

Badem: Doymamış yağ oranı açısından zengin bademin kalsiyum bakamından önemli olduğu söyleniyor. Bir kişinin günlük kalsiyum ihtiyacı 1,000 mg. Bademin 25 gramındaki kalsiyum oranı ise 80 mg. Oysa bu oran tofunun yarım porsiyonunda 434 mg. Eğer badem sütünü inek sütü yerine tercih ederseniz, kalsiyum açısından zenginleştirilmiş olanları almalısınız. Bu arada badem, E vitamini kaynağı.

DEMİR İÇİN BAL TÜKETMEYE GEREK YOK

Bal: ‘En sağlıklı tatlandırıcı’ olarak bilinen balın demir açısından zenginliğinin de cabası olduğu belirtiliyor. Günlük almanız gereken en az demir limiti ise 3.5 mg. Bu da 750 gram bal yemek anlamına geliyor ki içindeki şeker miktarı 123 yemek kaşığına yükseliyor. En iyisi şeker almadan yaşamak. Çünkü o vitamini alırken, şekeriniz çıkabilir.

17-03/04/sf.jpg

ISPANAK YERİNE KIRMIZI FASULYE YİYİN

Ispanak: Yeşil yapraklı sebzeler C, A ve K vitaminiyle  magnezyum açısından çok zengin. Ancak ıspanağın demir zengini olduğu bilgisi bir halkla ilişkiler çalışmasının sonucu. Bir kişinin günde 10-15 mg demir alması gerekiyor. Demir zengini olarak bilinen ıspanağın 80 gramında 2.2 mg demir bulunuyor. Oysa kırmızı fasulyenin 80 gramında bu oran 6.6 mg.

17-03/04/adf.jpg

VEGANLAR İÇİN İYİ BİR PROTEİN KAYNAĞI

Kinoa: Kinoanın içinde bir vücut için gerekli amino asitler bulunuyor. 180 gramında 8 gram protein var. Bu, Avrupa Gıda Standartları Ajansı’nın (EFSA) gıda etiketleme kılavuzuna göre, zengin bir protein kaynağı değil, bir kaynak olarak sınıflandırıldığı anlamına geliyor. Zira bir kişinin günlük protein ihtiyacı 56 gram. Bunun yerine yoğurt yediğinizde daha çok alıyorsunuz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN