Suriye-Irak sınırı PYD’ye emanet

Suriye-Irak sınırı PYD’ye emanet

YPG’nin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin Irak ordusuyla Deyri Zor’da bir toplantı yaptığı ortaya çıktı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin de yer aldığı toplantıda, sınır güvenliği hakkında bir koordinasyon merkezi kurulması ile ilgili anlaşmaya varıldığı öğrenildi.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Musul’u IŞİD’den temizleme sürecinde başlayan Türkiye- Irak yakınlaşması Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumunun ardından oldukça yakın siyasi ve askeri bir iş birliğine dönüşmüştü. Ancak Irak Suriye sınırından önceki gün gelen görüntüler Ankara’yı kızdıracak.

Suriye’de YPG’nin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin Irak ordu güçleriyle bir araya geldikleri ortaya çıktı. Irak sınırında, Deyri Zor’da gerçekleşen toplantıda, sınır güvenliği konusunda bir anlaşma yapıldığı belirtildi. Anlaşmaya göre, SDG ile Irak ordusu arasında ortak bir koordinasyon merkezi kurulacak. Sınırda yapılan görüşmeye ilişkin fotoğraflar da PYD’ye yakın kaynaklar tarafından sosyal medyada yayınlandı.

Görüşmede Irak ordusunu temsilen Irak Cizire Güçleri Genel Komutanı Kasım Muhammed Salih ve yardımcısı General Abdul Huseyin yer alırken, SDG’yi temsilen de Hasan Kamişlo ile Engizek Halil katıldı. Görüşmede bölgenin terör örgütü IŞİD’ten temizlenene kadar sınır güvenliği ve bilgi akışı için sınır hattında ortak koordinasyon merkezi kurulması kararlaştırıldı. IŞİD’e karşı kurulan uluslararası koalisyonda yer alan ABD’li, İngiliz ve Fransız komutanların da
görüşmelerde yer aldığı kaydedildi. Toplantıya katılan koalisyon güçleri komutanlarının, SDG’ye yönelik yardımların devam edeceğini söyledikleri
ileri sürüldü.

YPG IŞİD’E MENBİÇ’TE DE YOL AÇMIŞ

SDG’nin Türkiye’ye kaçan eski sözcüsü Talal Silo, SDG ile IŞİD arasında Rakka’da varılan anlaşmanın benzerinin Menbiç’te de yapıldığını öne sürdü. İngiliz gaezetesi Times’e konuşan Silo, SDG’nin IŞİD militanlarına belge sattığını belirterek “Menbiç’ten yaklaşık 2000 militan kaçtı. Onlar ayrılırken oradaydım. SDG komutanlarından belge alabildiler” dedi. SDG eski sözcüsü  “SDG’nin alt seviyedeki IŞİD militanlarına, kendi kontrolündeki topraklarda serbestçe seyahat edebilmeleri için 200 dolara seyahat belgesi sattığını, üst düzey IŞİD’lilerinse belgeler için çok daha fazla miktarlar ödediklerini” öne sürdü. Times, Tilo’nun ‘Türklerin gözünde yıldız bir görgü tanığı olduğunu, Kürtlerin onun baskı altında olduğunu iddia ettiğini, Amerikalıları ise utandırdığını’ yazdı. Gazete, ABD’nin Tilo’nun açıklamalarını yalanlamaya çalıştığını belirtti.

AŞİRETLERLE ‘BİRLİK’ TOPLANTISI

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyondaki ABD’li, İngiliz ve Fransız askeri temsilciler, YPG’nin ana unsuru olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve bölgedeki aşiret liderleriyle Suriye’nin Deyri Zor kentinde bir araya geldi. Deyri Zor operasyonunu yöneten YPG’li Polat Can’ın da katıldığı toplantıda, bölgenin son durumu ele alındı. Toplantıya katılan koalisyon güçleri komutanlarının, SDG’nin koalisyonun bir parçası olduğunu ve SDG’ye yönelik yardımların devam edeceğini söyledikleri ileri sürüldü. Toplantı sırasında özellikle IŞİD karşıtı koalisyonda bulunan ülkelerin askeri sorumlularının fazla görüntü ve fotoğraf vermek istemediklerinin gözlemlendiği belirtilirken, IŞİD’den temizlenen bölgenin geleceği ile güvenliğinin sağlanması konularının toplantıda masaya yatırıldığı kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN