Suriye'de hedef 10 günde güvenli bölge

Suriye'de hedef 10 günde güvenli bölge

‘Fırat Kalkanı’ operasyonu 5. gününe girerken, Türkiye’nin 2 yıldır savunduğu güvenli bölgenin iki haftada oluşturacak şekilde planlandığı ortaya çıktı. Muhalifler dün 70 kilometrelik hatta 6 bölgeyi IŞİD’den temizledi.

ÖZEL HABER/ KENAN BUTAKIN

Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu’yla (ÖSO) öncülük ettiği ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunda beşinci güne girildi. ÖSO güçleri TSK’nın da desteğiyle, Türkiye sınırındaki Cerablus ve Çobanbey bölgelerinde terör örgütü IŞİD’ten 6 köyü alarak ilerleyişini sürdürdü. Cerablus’un güney batısındaki Elvaniye, Kamir (Haymar) ve Aşağı Karakuyu köylerini kontrol altına alan ÖSO, Gaziantep’in Elbeyli ilçesinin karşısında yer alan Memili (Tel Atiya) ve Hacac köylerini de ele geçirdi. Son olarak ise 10 gündür sürekli el değiştiren 70 km’lik hatta kritik öneme sahip Çobanbey kasabası ve etrafı tamamen ele geçirdi.

16-08/28/untitled-1-1472341922.jpg

ÖSO gruplarından Şam Cephesi Sözcüsü Muhammed el-Ahmed Karar’a yaptığı açıklamada TSK’nın 70 kilometrelik hattın 15 günde temizlenmesi için planlama yaptığını söyledi. Türkiye’nin iki yıl önce planlamasını yaptığı, sınırdan içeriye doğru 15-20 km’lik güvenli bölgenin oluşturulmasının ana hedef olduğunu belirten El-Ahmed, “Cerablus ve Azez arasındaki hat tamamen temizlenecek.

YPG de Fırat üzrindeki Karakozak Köprüsü’nden doğuya çekilecek. Cerablus’a girdiğimiz anda Azez’e doğru olan hattın temizlenmesi konusunda 15 günlük planlama yapıldı, 10 gün kaldı. Bu süre içinde bölgeyi tamamen temizleyeceğiz” dedi.

ÇARŞAFLI KAMUFLAJ

Çobanbey bölgesinde bulunan ÖSO çatısı altındaki Sultan Murad Tugayı Komutanlarından Nidal Osman ise, hedeflerinin IŞİD’in etkin olduğu Sawran ve Dabık bölgelerini temizlemek olduğunu söyledi.

IŞİD’li teröristlerin mevzi değiştirmek için çarşaf giyerek kamufle olmaya çalıştığını da belirten Osman şunları söyledi:

10 GÜNDE HAKİMİYET

“Çobanbey’i 10 gün önce ele geçirdik. Ancak bugün tam anlamıyla hakim olduk. Etraftan yapılan IŞİD saldırılarının tamamını püskürtüp hepsini etkisiz hale getirdik. Bölgede zaman zaman sivillerin arasına karışıp kaçmaya çalışan IŞİD’liler oluyor. Birçoğunu esir alabildik.”

SONRAKİ HEDEF EL BAB

IŞİD’in bölgede en güçlü olduğu noktaların Al Bab, Sawran ve Dabık olduğunu belirten Osman “İlk olarak Sawran ardından Dabık ve sonra da El Bab’a doğru operasyonlarımızı sürdüreceğiz.

Sawran ve Dabık’ta 400 civarında IŞİD’li olduğunu tahmin ediyoruz. En fazla zorlandığımız nokta ise bu bölgelerde sivilleri kalkan olarak kullanmaları. Ancak biz sivillere zarar vermeden operasyonlara devam edeceğiz” diye konuştu. Osman dün sabah Çobanbey bölgesinin tamamını kontrol altına aldıklarını, IŞİD’in döşediği mayınları temizlediklerini belirtirken koalisyon uçaklarının da destek verdiğini anlattı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN