Cerablus adımından sonra ABD, Suriye’de “Türkye’yi kırmayacak” formülü devreye soktu

Cerablus adımından sonra ABD, Suriye’de “Türkye’yi kırmayacak” formülü devreye soktu

Cenevre’de bir araya gelen ABD ve Rus Dışişleri Bakanları’nın görüşmesinden Suriye uzlaşması çıktı. Kerry’nin açıklamasına Cerablus operasyonu ile Fırat’ın batısına kırmızı çizgi çeken Türkiye’nin hassasiyeti damga vurdu: Bağımsız bir Kürt oluşumunu desteklemiyoruz.

Suriye krizini görüşmek üzere Cenevre’de bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin görüşmesi tamamlandı. Görüşmeden sonra açıklama yapan Kerry, “Suriye’de bağımsız bir Kürt oluşumunu desteklemiyoruz. ABD’nin Kürt güçlerin bazı oluşumlarıyla çalışmalar çok kısıtlıydı” dedi. Türkiye’nin hassasiyetlerinin altını çizdi.

KÜÇÜK SORUNLAR VAR

İki dışişleri bakanının görüşmesi 12 saat sürdü. Görüşmenin verimli ve yapıcı olduğunu söyleyen Kerry, “Suriye’de uzun vadeli ateşkesi elde edersek çatışmanın yörüngesini tamamen değiştirebiliriz” dedi.

Rusya ve ABD’nin Suriye’de nasıl ilerlemeleri gerektiği konusunda netliğe ulaştıklarını ve son teknik görüşmelerin tamamlandığını ifade eden Kerry şunları söyledi: Suriye’deki krizin askeri çözümü olmadığını Rusya ve ABD olarak kabul ediyoruz. Çözüm bekleyen bazı küçük sorunlar kaldı. Uzmanlarımız, güveni sağlamlaştırma adımlarını atmak için önümüzdeki günlerde burada, Cenevre’de, görüşmeleri sürdürecek.

MUTABIK KALINDI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, “Taraflarla çalışacağımız somut yönler konusunda anlaştık. Rusya Şam’la, ABD muhalefetle çalışacak. Bölgesel partnerlerle de birlikte hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı. Lavrov, Suriye’yle ilgili somutlaştırılmayı bekleyen çok az sorunun kaldığını belirterek, uzmanların gelecek hafta Cenevre’de bu konuları işleyeceğini kaydetti. Sputnik’in haberine göre ise Rus bakan, iki ülkenin başta Halep’te olmak üzere Suriye vatandaşlarına insani yardımın sağlanması konusunda tüm adımlar üzerinde mutabık kaldığını belirtti.

TÜRKİYE’DEKİ DOSTLARIMIZI ANLIYORUZ

Nusra’nın hiçbir zaman ateşkesin bir parçası olmadığını kaydeden Kerry, Suriye’nin bölünmez olduğunu ifade etti. Bağımsız bir Kürt oluşumunu desteklemediklerini belirten Kerry, “Kürt güçlerin bazı oluşumlarıyla çalışmalar çok kısıtlıydı” dedi.

Kürtlerle temasların Türkiye’yle yakın işbirliğinde yürütüldüğünü belirten Kerry, “Türkiye’deki dostlarımızın hassasiyetini çok iyi anlıyoruz. Joe Biden geçtiğimiz günlerde Türkiye’deydi ve bu konuyu aktif biçimde dile getirdi” diye ekledi.

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

ABD, iki yıl önce IŞİD’in Kobani’yi ele geçirmesinden sonra, PYD’nin silahlı kanadı YPG’ye hem silah hem de istihbarat desteği sağlıyor. YPG, Kobani’yi tekrar aldıktan sonra, Fırat’ın doğusundaki birçok bölgeyi koalisyon güçlerinin hava desteğiyle ele geçirdi. YPG son olarak ABD desteği ile Türkiye’nin kırmızı çizgi ilan ettiği Fırat’ın batısındaki Münbiç’i aldı. Türkiye, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın geldiği gün, Fırat Kalkanı operasyonun düğmesine bastı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN