Suriyeli Türkmen lider: PYD'nin petrolünü Esad rejimi alıyor

Suriyeli Türkmen lider: PYD'nin petrolünü Esad rejimi alıyor

Suriye Türkmen Kitlesi Genel Koordinatörü Samir Hafez, Esad rejiminin, IŞİD'in yanısıra PKK'nın Suriye kolu PYD'den de petrol aldığını söyledi. Bayırbucak'a saldırıların amacının PYD'yi Akdeniz'e ulaştırmak olduğunu dile getiren Hafez, "Kızıldağ düşmeyecek" mesajı verdi.

Suriye Türkmen Kitlesi Genel Koordinatörü Samir Hafez, Esad rejimi, PYD ve IŞİD arasında petrol üretimi ve ticareti üzerinden yürüyen çıkar ortaklığını ortaya koydu. Hafez, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin çıkardığı petrolü Esad rejiminin satın aldığını, petrol ticaretinin ismini ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği George Haswani aracılığıyla gerçekleştiğini söyledi.

Rus satranççı aracılık ediyor

Star gazetesinden Erdinç Akkoyunlu'ya verdiği mülakatta Suriye'de PYD'nin 420, IŞİD'in ise 300 petrol kuyusu olduğunu belirten Hafez, PYD'nin günde 75 bin varil petrol ürettiğini, bunun da Rus satranççı George Haswani aracılığıyla Esad rejimine gönderildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Haswani'nin adını vermeden IŞİD ile rejim arasında petrol ticaretini sağlayan isim olduğunu ifade etmişti.

15-12/08/079bdef31e27600b700f6a7067006c00.jpg
George Haswani, IŞİD ve PYD ile Esad arasındaki köprü

Petrolün yarısı IŞİD'de, yarısı PYD'de

Rusya’nın ‘Türkiye’nin , DAEŞ’ten petrol aldığı iddiasına da değinen Hafez, “İddia edilen rakam günde 300 bin varil. Oysa ki Suriye’de petrol üretimi günde 150 bin varile düşmüş durumda. Bunun da yarısı DAEŞ, yarısı PYD’nin elinde. İkisi de şu anda Esad rejimine enerji yani mazot sağlıyor. Esad elindeki petrolün çoğunu vererek yerine mazot alıyor. Suriye’de mazot olmazsa, fırından ekmek çıkmaz, araçlar çalışmaz. Türkiye’nin DAEŞ’ten petrol aldığı yalanı buradan ortaya çıkıyor zaten” dedi.

15-12/08/4224382.jpg
Suriye Türkmen Kitlesi Genel Koordinatörü Samir Hafez

Rusya'nın Suriye'deki varlık nedeni enerji

Rusya’nın bölgede bulunmasında gaz haritalarının etkili olduğunu anlatan Samir Hafez, “Mısır’ın kuzeyinde 240 trilyon metreküp gaz rezervi bulundu. Rusya, hem şu andaki gaz satışında kendini ön planda tutuyor, hem de o bölgeye yerleşerek tüm koridorlara hakim olup gazdan pay almak istiyor” diye konuştu.

Suriye Lazkiye’de 24 metre derinlikten kullanılabilir petrol çıktığını belirten Samir Hafez, “Rusya’da petrol birkaç kilometre derinlikte çıkıyor. Rusya, OPEC’e taahhütleri gereği kendi ülkesindeki petrolü çıkartmak zorunda. Petrolün varili şu anda büyük düşüş yaşayarak Rusya’nın çıkartma maliyetine yaklaştı.Ortadoğu’da bulunmasındaki amaç petrol fiyatını artırıp yeniden para kazanmaya çalışmak” ifadesini kullandı.

Bayırbucak'a saldırıların amacı Kürt güçlerini Akdeniz'e ulaştırmak

Türkmen Lider Hafez, “Bayırbucak’a saldırmalarının sebebi Kürt kantonlarını Akdeniz’e ulaştırmak. Bunu yaparlarsa iki şeyi başaracaklar. Türkiye’nin önüne PKK’nın sahip olduğu bir hat çekerek iç karışıklıkla ülkeyi dış meselelerle uğraşamaz hale getirmek, ikincisi de Akdeniz’e uzanan koridorla Rusya’nın kontrolünde ve ABD’nin de yararlandığı bir enerji sevk hattı oluşturmak” diye konuştu.

Kızıldağ düşmeyecek

Kızıldağ’da şiddetli çatışmalar olduğunu anlatan Samir Hafez, “Bayırbucak’ta Kızıldağ bir bizim bir Esad’ın elinde. Esad’ın eline geçince hemen yine saldırıyoruz ki oraya ağır silahlar koymasın diye. Bunu BBC de çok merak etti bana ‘Sizin elinizde silah da yok nasıl orayı koruyorsunuz’ diyor. Ben de ‘Rus uçağı vurmadığı zaman biz orayı geri alabilecek durumda oluyoruz’ dedim. Yani Kızıldağ, çok el değiştirecek daha. Biz onu son ana kadar vermek istemiyoruz. Yaşayanlar da terk etmek niyetinde değiller” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN