TAV’dan çıkan Akfen yatırım paketini hızlandıracak

TAV’dan çıkan Akfen yatırım paketini hızlandıracak

Yüzde 8,1’lik TAV Havalimanları hissesini Fransızlara devreden Akfen Holding, 2017’de açıkladığı 6,7 milyarlık yatırım paketini hızlandıracak. Şirket, sadece TAV Havalimanları’ndaki hisselerini devrettiklerini açıklarken, TAV Yatırım Holding’deki yüzde 21.68’lik payını hâlâ koruyor.

AV Havalimanları’ndaki hissesini Fransız Aeroports de Paris Group şirketine devreden Akfen Holding, yatırım paketi için harekete geçiyor. Akfen Holding, 1997 yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından yapılan İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Yap-İşlet-Devret ihalesi ile temellerini attığı TAV Havalimanları Holding’deki kalan yüzde 8,1’lik payı için Fransa merkezli Aeroports de Paris Group’un (ADP) tamamına sahip olduğu TANK ÖWA alpha GmbH şirketi ile hisse devri anlaşması imzaladı. TAV Havalimanları’ndaki yüzde 8,1’lik payını devreden Akfen KAP’a şu açıklamayı yaptı: “Şirketimizin TAV Havalimanları Holding A.Ş.’de sahip olduğu yüzde 8,119 payının tamamının satışına ilişkin olarak 9 Haziran 2017 tarihinde hisse satış anlaşması imzalanmış olup, hisse devri kapanış şartlarının tamamlanmasının ardından yapılacaktır. Süreç ile ilgili olarak yasal mevzuata uygun güncellemeler yapılacaktır.” TAV’daki payının devir karşılığı olarak şirkete 160 milyon dolarlık nakit girişi sağlayacak olan Akfen, bu miktarı Türkiye’de yapacağı yatırımlarda kullanacak. Akfen, 2017 yılı başında 1,5 yılda tamamlayacağı 6,7 milyar liralık yatırım paketi açıklamıştı. Toplamda bin 390 kişilik istihdam yaratacak bu paketin en önemli yatırım ayağını 3,9 milyar liralık Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ’daki şehir hastaneleri ve 2 milyar liralık yenilenebilir enerji projeleri oluşturuyor. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, TAV’daki hisselerinin Aéroports de Paris Grup’a devri ile ilgili şunları söyledi: “1997 yılında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün (DHMİ) İstanbul Dış Hatlar Terminali Yap-İşlet-Devret ihalesini kazanmamızla başlayan 20 yıllık TAV maceramın birinci perdesi burada kapanıyor. Aéroports de Paris şirketinin de yapmış olduğu açıklamadaki gibi, kurucusu olduğum TAV Havalimanları Holding’de bugün itibariyle Akfen Holding hisseleri gerekli prosedürlerin tamamlanmasına müteakip ADP’ye devredilecek.”

PAYI YÜZDE 46 OLDU

Paris merkezli Group ADP İcra Kurulu Başkanı Augustin de Romanet, “Group ADP’nin TAV Havalimanları’ndaki payını güçlendirmesi, Türk havalimanı grubuyla 2012’den bu yana yürüttüğümüz sağlam ve uyumlu işbirliğimizin devamı niteliğindedir. TAV Havalimanları’nın yüzde 8,1 hissesinin alımı Group ADP’nin payının yüzde 46,1’e ulaşmasını ve bu stratejik yatırımda artan bir etkiye sahip olmasını sağlayacaktır. TAV yüksek performans gösteren ve Doğu Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya’da büyüme getiren bir şirket” dedi. Group ADP ve Akfen arasındaki hisse alım işleminin 2017 yaz aylarında tamamlanması bekleniyor. TAV Havalimanları’ndaki payını artıran ADP, ana iş alanı olan havalimanı işletmeciliğine odaklanma stratejisi çerçevesinde TAV İnşaat’taki yüzde 49 payını da Sera Yapı ve Tepe İnşaat’a 9 milyon euro karşılığında devredecek. Satış işleminin tamamlanmasının ardından Sani Şener, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı olarak görevine devam edecek.

HİSSELER ‘TAV’AN YAPTI

Hisse satışının açıklanmasıyla birlikte TAV Havalimanları Holding hisseleri yüzde 5’lik yükseliş kaydetti. Önceki gün 17,75 lira seviyelerinden seyreden TAVHL hisseleri, dün 18,30 lirayı da aşarak 18,60 liradan işlem gördü. Hızlı yükselişle birlikte şirket hisseleri 18,30 lira seviyelerinden seyretti. TAV Havalimanları Holding’deki yüzde 8.1’lik hissesini devreden Akfen Holding, dünyanın en büyük havalimanı inşaatçısı konumundaki TAV İnşaat’ın da dahil olduğu TAV Yatırım Holding’teki yüzde 21.68’lik payını koruyor. Ana faaliyet konusu inşaat ve otopark işletmeciliği olan TAV Yatırım Holding bünyesinde TAV Tepe Akfen Yatırım İnşaat ve İşletme A.Ş., TAV Park Otopark Yatırım ve İşletmeleri A.Ş. ve Riva İnşaat Turizm Ticaret İşletme ve Pazarlama A.Ş. şirketleri yer alıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN