Terörle mücadelede vazgeçilmez müttefik

Terörle mücadelede vazgeçilmez müttefik

Türkiye ile ABD arasındaki vize krizini aşmaya yönelik diplomatik çabalar sürerken Washington, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle iki ülke arasındaki gergin atmosferi yumuşatma hedefiyle önemli bir jeste imza attı. Büyükelçiliğin resepsiyonuna katılan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Shannon Trump’ın “Türkiye vazgeçilmez bir müttefik” vurgusu yaptığı mesajını okudu.

Türkiye ABD arasında 8 Ekim’de başlayan vize krizinin diplomatik yollarla aşılması çabaları devam ederken Washington, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle gergin atmosferi yumuşatacak önemli bir jest yaptı. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın Cuma akşamı düzenlediği 29 Ekim resepsiyonuna ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Thomas Shannon da katıldı. Resepsiyonda, Amerikan diplomatik teamüllerine göre Başkan’ın ulusal günlerde devlet başkanlarına gönderdiği mektubunu okudu. ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mektup anlamına gelen mesajda iki ülke arasında 60 yılı aşkındır devam eden müttefiklik ilişkisinin vazgeçilmezliğinin altını çizdi. Trump mesajında ABD’nin 15 Temmuz’u bir kez daha kınadığı hatırlatıldı. Katılımın yüksek olduğu 29 Ekim resepsiyonuna ev sahipliği yapan Türk Büyükelçisi Serdar Kılıç, açılış konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mesajını okudu. Ardından ABD Dışişleri Müsteşarı Shannon’ı podyuma davet edildi.

Shannon kürsüye çıktığında ‘Ben de kendi başkanımın mesajını okuyacağım’ dedi ve Trump’ın 29 Ekim mesajını okudu. “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94. Yıl dönümü vesilesiyle Amerikan halkı adına size ve bütün Türk halkına en iyi dileklerimi sunuyorum” diyen ABD Başkanı mesajında şunları söyledi: “60 yılı aşkındır iki yakın NATO müttefiki olarak ülkelerimiz pek çok küresel ve bölgesel sorun karşısında birlikte çalışıyor. Bölgesel güvenliğin geliştirilmesi, IŞİD ve PKK dahil terörizmin bütün biçimlerine karşı mücadelede Türkiye vazgeçilmez bir müttefik. ABD, Türk hükümetinin ve Türk halkının 3 milyon mülteciye yaptığı eşi benzeri görülmemiş misafirperverliği takdir ediyor. Önce Beyaz Saray’da, sonra eylül ayında BM Genel Kurulunda sürdürdüğümüz diyalog ikili ilişkilerimizin öneminin göstergesi. Hem bölgenin barış ve refahı için hem de ticari ilişkilerimizi ve yatırımlarımızı güçlendirmek için birlikte çalışırken etkileşimimizin sürmesini dört gözle bekliyoruz. Ülkelerimizin ne kadar uzun bir tarihi paylaştığını hatırlatan önemli şeylerden biri de bu yılın Türkiye’nin ABD’ye ilk kez bir büyükelçi göndermesinin 150. Yıl dönümü olması.”

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimini kıkınadığı Trump’ın mesajında ABD’nin Türkiye’nin demokratik kurumlarına desteğinin sürdüğü teyit edilerek, “O trajik günde demokrasilerine sahip çıkan kararlı Türk vatandaşlarının cesaretini saygıyla anıyoruz. Onların eylemleri demokrasinin muhafazası için basının ve temel özgürlüklerin garanti altına alınmasının önemini hatırlatan eylemlerdi” denildi. 

Mesajda “Türk vatandaşlarının Türk öğrencileri ve profesyonelleri ülkemizde ağırlamaktan ve Türk iş dünyasının ilişkilerimizin derinleşmesi için oynadığı rolden gurur duyuyoruz. Bu alışveriş ülkelerimizin başarısı açısından paha biçilmez önemde” denilerek son cümlesinde “Bu önemli günü kutlarken ortaklığınız için teşekkür etmek istiyoruz” ifadesi kullanıldı.

RUSYA: TÜRKİYE İLE İTTİFAKIMIZ DÜNYA İSTİKRARINA HİZMET EDİYOR

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma adına Rusya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Dmitriy Savelyev de 29 Ekim mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk halkına tebriklerini iletti. Savelyev’in kutlama mesajında şu ifadeler yer aldı: “Sayın Cumhurbaşkanı. Sizlerin ve bütün Türk halkının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı tüm yürekten kutluyorum. Cumhuriyetin tarihi, güçlü bir devletin tarihidir. Günümüzdeki Türkiye’nin uluslararası arenadaki otoritesi, bilgeliğinize, ülkeyi sağlam eliyle refaha doğru taşıyan bir devlet adamı olarak sizlerin yüksek profesyonelliğinize ve taabi ki sizleri güçlü bir şekilde destekleyen kardeş Türk halkının sayısız yeteneklerine dayanmaktadır. Rusya ile Türkiye arasında sürekli güçlenen ittifakın, bizim ülkelerimizin ortak kalkınmasına ve dünyada istikrarın sağlanmasına hizmet etmeye devam edeceğinden eminim.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN