Toplum vicdanı ‘iyi hâl’i durdurdu

Toplum vicdanı ‘iyi hâl’i durdurdu

KARAR’ın ‘Toplumun vicdanı da mevzuata girsin’ başlığıyla duyurduğu cani ağabeye ‘iyi hâl’ kararı büyük tepkiye yol açtı. Tepkiler üzerine Bakanlık avukatları, 16 yaşındaki Amine’yi işkenceyle katleden Kasım Demirtaş’a uygulanan indirim için itiraz etti.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Tüm Türkiye’yi ayağa kaldıran Batman’daki ‘iyi hâl’ kararı için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı devreye girdi. KARAR’ın ‘25 Kasım’ı yok sayan iyi hâl kararı’ başlığıyla kamuoyuna duyurduğu ağabey vahşeti, hem cinayetin korkunç detayları hem de mahkeme kararının ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde ortaya çıkması nedeniyle büyük tepkiye yol açtı. Batman’da 16 yaşındaki kız kardeşi Amine Demirtaş’ı işkence sonucu öldüren ağabey Kasım Demirtaş hakkında verilen ‘iyi hâl’ indirimine itiraz edildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Batman İl Müdürlüğü, bir hafta boyunca kardeşine akılalmaz işkenceler yapan ağabey Demirtaş hakkında ‘eziyet çekerek kardeşi kasten öldürme’ suçundan verilen iyi hâl indirimine itiraz etti. Dosyaya müdahil olan ve duruşmaları takip eden Bakanlık avukatları, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf başvurusu yaparak Türk Ceza Kanunu’nun 62’inci maddesine göre, sanık Kasım Demirtaş’ın cezasında yapılan ‘iyi hâl’ indiriminin yasa ve usule aykırı olduğunu, bu nedenle kararın bozulması gerektiğini bildirdi. Avukatlar İstinaf Mahkemesi’ne gönderdiği dilekçede Amine Demirtaş’ın annesi Adalet ile babası Mehmet Demirtaş hakkında da verilen beraat kararlarının bozulmasını istedi. Bu arada mahkemenin gerekçeli kararında iyi hâl indiriminin haksız tahrik hükümleri kapsamında uygulanmadığı ifade edilerek şunlar kaydedildi: “Sanığın fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ile suçu işledikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dikkate alınarak Türk Ceza Kanunu’nun 62/1 maddesi uyarınca sanığın cezasından indirim yapılmasına karar verilmiştir.” 16 yaşındaki kız kardeşi Amine Demirtaş’ı erkeklerle konuştuğu gerekçesiyle 1 hafta boyunca işkence ederek katleden ağabey Kasım Demirtaş’a (29) yargılamalarındaki davranışları ve pişmanlığı yüzünden ‘iyi hâl’ indirimi uygulanmış. Demirtaş için istenen ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası, ömür boyu hapis cezasına indirilmişti. Skandal indirim kararını ise hukukçular KARAR’a yorumladı.

İNDİRİM GELECEKTE SUÇ İŞLEMESİ BEKLENMEYEN KİŞİLERE UYGULANMALI

* Türk Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız:

“TCK’nın 62. maddesi takdiri indirim sebebini düzenliyor. Sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri, eylemden sonraki davranışları, duruşmadaki davranışları ve cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkisi indirim gerekçelerini oluşturuyor. Bunun için de suçun ne olduğunun bir önemi yok. Eğer mahkeme bu hususları dayanakları ile gerekçelendirdiyse karar doğru diyebiliriz. Ancak mahkemeler, genellikle madde metnini gerekçe olarak yazıp indirim uygulayabiliyor. Bu da haklı olarak kamuoyunu rahatsız ediyor. Bu indirim daha ziyade tesadüfen suç işleyip de bundan üzüntü duyan gelecekte de suç işlemesi beklenmeyen kimseler hakkında uygulanabilir. Söz konusu olayda ise işkence yaparak öldüren bir fail var. Yani tesadüfen bir öldürme değil planlı, tasarlayarak ve acı çektirerek öldürme var. Mahkeme, failin hangi özelliğini dikkate almış da bu indirimi uygulamış. Bu izah edilmeli. Aksi halde karar kamuoyunu tatmin etmeyecektir.”

HAKİM SEBEPSİZ YERE CEZAYI DÜŞÜRMEZ

* Ceza Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu:

“Belirli suçları, özellikle kadına yönelik şiddet içeren suçları önlemek için cezaların ağırlığından ziyade durumu ortadan kaldıracak kültürel, toplumsal devrimler yapılmalı. Biz, toplum olarak hafifletici sebep uygulanmasına veya kanundaki indirim sebeplerine tepki gösteriyoruz. Bir kişinin kız kardeşini bu şekilde öldürmesine yönelik ceza aslında verilen cezadan çok daha fazladır. Bir de ikinci yönü var. Hakim sebepsiz yere cezayı indiremez. İstinaf ve temyiz mahkemesi de değerlendirme yapacaktır. Diğer yandan hukukta hafifletici sebebi kaldırmak felaket olur. Bu uygulanmazsa bir kişinin suçtan sonra pişman olmasını ve suçun zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için gösterilen çabaları asla değerlendirmemiş oluruz.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN