Tropik fırtına nedir? Kasırga nedir? Tropik fırtına nereleri vuracak?

Tropik fırtına nedir? Kasırga nedir? Tropik fırtına nereleri vuracak?

Tropik fırtına nedir? Kasırga nedir? Tropik fırtına nereleri vuracak?

'Tropik fırtına' geliyor uyarısı geldi. Meteorolojiden gelen uyarıdan sonra 'Tropik fırtına nedir? Kasırga nedir? Tropik fırtına nereleri vuracak?' soruları gündem oldu. Ege Bölgesinde etkili olacağı açıklanan Tropik fırtına hakkında merak edilen tüm detaylar yazımızda...

TROPİK FIRTINA NEDİR? 

Güneşli havaya hasret kalan vatandaşları bir de tropik fırtına bekliyor. Tropik fırtına konusunda meteorolojiden uyarı geldi. Bir nevi kasırga etkisi de yaratacak olan tropik fırtına vatandaşlar tarafından araşrıtılıyor. Fropik fırtyına'nın en çok Ege bölgesini etkilemesi bekleniyor. 

Tropikal bir depresyonla başlayan fırtına daha düzenli hale gelir ve rüzgar hızları 39 mil / saatten daha fazla olursa, siklon tropik bir fırtına olarak adlandırılır. Tropik siklonun başlangıç aşamasında, yani tropikal depresyonda fırtına Katrina gibi bir isim almaz.Bu başlangıç aşamasında, Tropikal Depresyon 05 ya da bununla da pek de ilginç olmayan bir şey olarak bilinir. Ancak, bu Tropik Depresyon 05'in 39 mil / saatten fazla rüzgar hızı kazanmasıyla resmi olarak tropik bir fırtına olur. Şimdi, Ulusal Kasırga Merkezi önemli bir olay haline geldiği için bir isim veriyor. Aynı tropik fırtınanın bir kasırgaya dönüşmesinden sonra bile, Katrina ya da Bobby gibi ona verilen isim hala kullanılmaktadır.

18-09/28/kasirga-nedir-1538117201.jpg

KASIRGA NEDİR? 

Kasırga nedir sorusuna coğrefyacılar 'Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km'den fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgâr' diye yanıt veeriyor. Doğu Büyük Okyanus ve Güney Atlantik hariç subtropikal ve tropikal iklim kuşağındaki bütün sıcak denizlerde sık sık meydana gelir. Ağustos, Eylül aylarında Antiller'de görülür.

18-09/28/kasirga-nasil-olusur.jpg

KASIRGA NASIL OLUŞUR?

Kasırgalar, suların ılık (27°) C, havanın nemli olduğu ve birleşen ekvator rüzgarlarının bulunduğu tropik bölgelerde olur. Atlantik kasırgalarının çoğu Afrika'nın batı sahillerinde gökgürültülü fırtına ile başlayıp ılık tropik okyanus sularına doğru hareket eder. Bu gökgürültülü fırtına üç aşamada kasırgaya dönüşür:

Tropik alçak basınç - dönen bulutlar ve yağmur, rüzgarın hızı saatte 38 milin altında. 

Tropik fırtına - saatte 39 ile 74 mil arası esen rüzgar. 

Kasırga - hızı saatte 74'ten büyük olan rüzgarlar. 

Gökgürültülü fırtınanın bir kasırgaya dönüşmesi birkaç saat ile birkaç gün arasında değişir. Kasırgaların oluşma nedenleri hala tam olarak bilinmese de, kasırga oluşumunda şu üç olayın gerçekleşmesi gerek: 

Ilık nemli okyanus havasının sürekli buharlaşma-yoğuşma döngüsünde olması

Yüzeyde birleşen güçlü rüzgar örüntüsü, yüksek yerlerde hızı değişmeyen rüzgarlar.

Yüzey ile yüksek yerlerdeki hava basıncı (basınç gradyanı) arasında bir farklılık olması.

Okyanus yüzeyindeki ılık ve nemli hava hızla yükselmeye başlar. Bu ılık hava yükseldikçe, içindeki su buharı da yoğunlaşarak fırtına bulutları ve yağmur damlaları oluşturur. Yoğunlaşma, gizli yoğuşma ısısı denen bir ısı salar. Bu gizli ısı yukarıdaki havayı ısıtır ve yükselmesine neden olur. Yükselen havanın yerini aşağıdan gelen ılık ve nemli okyanus havası doldurur. Bu döngü, gelişmekte olan fırtına bölgesine aşağıdaki okyanustan daha çok rutubetli hava çeker ve sürekli olarak sıcak havayı yüzeyden atmosfere doğru hareket ettirir. Yüzeyden gelen ısı değişimi, bir merkez etrafında dönen bir örüntü yaratır. Bu döngü, lavabo deliğinden aşağı akan suyun döngüsüne benzer.

18-09/28/tropik-firtina-ve-kasirga-arasindaki-fark-nedir.jpg

 

TROPİK FIRTINA VE KASIRGA ARASINDAKİ FARK NEDİR? 

Tropikal bir fırtına ile kasırga arasındaki temel fark, siklonun yoğunluğunda yatar.

• Tropik Fırtına ve Hurricane Tanımları:

• Eğer siklonun rüzgar hızı 39 mil / saat'ten büyükse, tropik bir fırtına olarak anılır.

Videoyu Oynat
• Rüzgar hızı 73 mph'den yüksek olduğunda, aynı siklon bir kasırga (veya bir tayfun) haline gelir.

• Rüzgar hızı 38 mil / saat'in altına düştüğünde, siklon sadece tropikal depresyon olarak adlandırılır.

• Tropikal fırtına ve kasırga, tropik siklonun sırasıyla erişebileceği ikinci ve üçüncü aşamalardır.

• Kasırga Kategorileri:

• 74 ila 95 mil hızındaki rüzgar bir kasırgayı kategori 1 olarak nitelendirir.

• Kategori 2 kasırgaların rüzgar hızı 96-110 mph'dir.

• Kategori 3 kasırgalarının rüzgar hızı 111-129 mil.

• Kategori 4 kasırgalarının rüzgar hızı 130-156 mil.

• Kategori 5 kasırgalarının hızı 157 mph veya daha yüksek bir rüzgar hızına sahiptir.

18-09/28/marmara-firtina.jpg

MARMARA'DAKİ FIRTINA DİNMİYOR

Marmara Denizi’nde 4 gündür etkili olan poyraz nedeniyle çok sayıda şilep ve tanker Tekirdağ sahillerinde demirleyerek fırtınanın geçmesini bekliyor
 

Marmara Denizi’nde 4 gündür etkili olan fırtına deniz ulaşımında aksamalara neden oluyor. Hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı çok sayıda şilep ve tanker, rotaları Tekirdağ sahillerine çevrilerek demirlemeye devam ediyor. Fırtına, balıkçıları da olumsuz etkilerken çok sayıda balıkçı teknesi de denize açılamadı.  

Sandalye ve masalar çekildi 

Bugün akşam saatlerine doğru etkisini kaybetmesi beklenen fırtına nedeniyle oluşan dalgalar, Süleymanpaşa ilçesinin sahil kesiminde bulunan esnafları da etkiliyor. Birçok kafe, 3 metreye ulaşan dalgaların etkisi ile sular altında kalan sandalye ve masalarını çekti. 

Yaz boyunca insanlarla dolup taşan Süleymanpaşa sahili de soğuk hava ve dalgalar nedeniyle bomboş kaldı.

18-09/28/aydin-tropik-firtina.jpg

AAYDIN'DA FIRTINA ÖNCESİ HAVA DEĞİŞTİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden 3 gündür açıklaması yapılan ve tedbir alınması istenen fırtına öncesi Aydın’da hava değişti. Hava sıcaklıkları birden hissedilir derecede düşerken rüzgar da etkisini göstermeye başladı. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından özellikle Aydın, Muğla ve çevresindeki iller için şiddetli fırtınaya karşı tedbir alınmasını isterken, yerel yönetimler de hazırlıklarına şimdiden başladı. Ege Kıyıları için Meteoroloji, hızı saatte 120 km çıkacak fırtına konusunda uyarırken, farklı tahmin senaryolarında fırtınanın şiddeti ve yerinin değişebileceğine işaret etti. Şu anda Aydın’da Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde oluşturulan kriz masasında tedbirlere ilişkin görüşmeler başladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN