Trump bu kez şaşırttı

Trump bu kez şaşırttı

Bireysel silahlanmayı ateşli biçimde savunmasıyla bilinen ABD Başkanı Trump’tan beklenmeyen çıkış geldi. Florida saldırısının ardından silah alımında kontollerin sıkılaştırılmasını savunan Trump, Kongre üyelerine “Silah lobisinden korkmayın” çağrısında bulundu.

ABD’nin Florida eyaletinde 14 Şubat’ta bir liseye düzenlenen saldırı, ülkenin bir numaralı gündem maddesi olmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyeleriyle yaptığı toplantıda, vekil ve senatörlere silah alımına yönelik kısıtlamalar konusunda lükenin en büyük silah lobisi olan NRA’dan (Ulusal Silah Birliği) çekinmemelerini söyledi. Trump Kongre üyelerine “Sizin üzerinizde NRA’in büyük gücü var ama benim üzerimdeki güçleri daha az. NRA bazılarınızın ödünü koparıyor” diye seslendi. Florida’da 17 kişinin öldüğü saldırının ardından ülkedeki silah kontrolü tartışmaları alevlenmişti. Silah karşıtı kamuoyu oluşmasından sonra, Başkan Trump’ın da fikirlerini değiştirdiği görüldü. Daha önce sıkı bir silahlanma savunucusu olarak bilinen, hatta Florida’dan sonra öğretmenlerin silahlandırılmasını savunan Trump, şimdi silah alacaklara uygulanan geçmiş taramasının geliştirilmesini ve tüfek almak için yaş sınırının 18’den 21’e yükseltilmesini talep ediyor. Televizyonlardan da yayınlanan açıklamasında Trump “Silah sahibi olmak isteyenlerin geçmişini çok iyi şekilde araştırmalıyız, bu konuda utangaç olamayız” dedi. Trump ayrıca bir başkanlık kararnamesiyle yarı otomatik silahları tam otomatik hale getiren aparatları yasaklayacağını da açıkladı. Las Vegas’ta 1 Ekim’de bir konserdeki kalabalığa ateş açarak 58 kişiyi öldüren saldırgan, bu tarz bir silah kullanmıştı. Trump ayrıca NRA yetkilileriyle pazar günü yaptığı toplantıda “Artık bu saçmalığı durdurmalıyız” dediğini söyledi.

Trump’ın bu açıklamaları, ABD medyasında gündem oldu. Televizyonlar ve gazeteler, haberi ‘Trump Kongre üyelerini şaşkınlığa uğrattı’ başlıklarıyla duyurdu. Öte yandan NRA, Trump’ın önerdiği değişikliklere karşı çıkıyor. Silah Birliği, seçim döneminde açıkça Trump’ı desteklemişti. Öte yandan süpermarketlerden bile silah alınabilen ABD’de, iki market zinciri silah alımında yaş sınırını 18’den 21’e yükseltme kararı aldıklarını duyurdu. Florida’daki saldırının ardından okulları hedef alınan lise öğrencileri, ülke çapında siyasetçilerden silah yasalarının değiştirilmesini talep etmek üzere çeşitli etkinlik ve gösteriler düzenlemeye başlamıştı. Öğrenciler birçok politikacıya maddi destek de veren NRA’yı boykot çağrıları da yapıyor. Bazı büyük şirketlerinden boykota destek geldi.

‘ÖĞRETMENLER SİLAHLANSIN’ DEMİŞTİ, SİLAHLI HOCA SINIFTA BARİKAT KURDU

ABD Başkanı Trump, Florida saldırısından sonra öğretmenleri silahlandırma önerisini ortaya atmıştı. Ancak georgia eyaletinde silahlı bir öğretmen, öğrencilere korku dolu anlar yaşattı. Yetkililer, Dalton Lisesinde görev yapan 53 yaşındaki sosyal bilimler öğretmeni Jesse Randal Davidson’ın, kendisini bir sınıfa kapattığını ve kimsenin sınıfa girmemesi için barikat kurduğunu açıkladı. Okul müdürünün içeri girmeye çalışması üzerine Davidson’ın pencereye ateş açtığını belirten yetkililer, bunun üzerine öğrencilerin panikle olay yerinden kaçtığını söyledi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı. Öğretmenin, polis memurlarıyla yarım saat süren pazarlıktan sonra gözaltına alındığı belirtildi. Olayın, Trump’ın Florida’daki okul saldırısından sonra alınacak önlemler arasına öğretmenlere silah verilmesini dahil etme planı konusundaki tartışmaları alevlendirmesi bekleniyor.

ADALET BAKANI’YLA TWİTTER’DAN POLEMİK

Donald Trump, uzun süredir aralarında sorun olduğu yönünde haberler çıkan Adalet Bakanı Jeff Sessions’a Twitter’dan yüklendi. Bakanlığın yürüttüğü bir soruşturmanın başına, önceki Başkan Barack Obama döneminden bu yana göreve devam eden bir yetkilinin atanmasına tepki gösteren Trump, “Adalet Bakanı Jeff Sessions neden FISA’nın (Yabancı İstihbarat Yasası) suistimalini Genel Müfettiş’in soruşturmasını istiyor? Bu sonsuza kadar sürer. Müfettişin kovuşturma yetkisi yok, Comey’le ilgili raporlarda da geç kalmıştı. Müfettiş Obama’nın adamı değil mi? Neden Adalet Bakanlığı hukukçuları kullanılmıyor? UTANÇ VERİCİ” diye yazdı. Sessions ise Trump’a yazılı bir açıklamayla cevap vererek görevinin onurla başında olduğunu, bakanlığa yönelik şikayetlerin gerektiği takdirde değerlendirileceğini bildirdi.

EN ESKİ YARDIMCISI İSTİFA ETTİ

Beyaz Saray İletişim Direktörlü Hope Hicks (solda) görevinden istifa etti. İstifasını yazılı bir açıklamayla duyuran 29 yaşındaki Hicks, “Başkan Donald Trump’a olan minnettarlığımı ifade edecek kelime bulamıyorum” ifadesini kullandı. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada ise Hicks’e teşekkür edildi ancak istifa gerekçesi açıklanmadı. Trump da Hicks’in bugüne kadar çok iyi işler yaptığını belirtti. Son üç yıldır Donald Trump’a yakın bir isim olarak çalışan Hicks, bu yönüyle Trump’ın yanında en uzun süre görev yapan yardımcısı olarak biliniyordu. Hicks’in koltuğunu hemen terk etmeyeceği, yerine geçecek isim belirleninceye kadar şu anki görevini sürdüreceği de bildirildi. Önceki gün ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi önünde Rusya soruşturmasıyla ilgili olarak 8 saat ifade veren Hicks’in, soruşturmanın bundan sonraki safhalarında da gündeme gelebileceği belirtilmişti. Hicks ile Trump’ın ilişki yaşadığına dair dedikodular Amerikan medyasında yer almıştı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN