Trump’tan kimse emin değil

Trump’tan kimse emin değil

Suriye’de 5 yıldır süren kanlı iç savaşta kritik bir evreden geçiliyor. Rusya’nın, Kürtlere özerklik içeren anayasa taslağını sunması, ABD Başkanı Trump’ın ‘güvenli bölge’ açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Afrika gezisi dönüşünde ‘Suriye’de El Bab’tan derinlere inilmemeli’ sözlerini uzmanlar KARAR için değerlendirdi:

KENAN BUTAKIN / ÖZEL HABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika dönüşü yaptığı açıklamada “El Bab’da bundan sonraki süreçte süratle mesafe almak suretiyle oradaki işi bitirmek, daha derinliğine gitmemek lazım. Yapılan çalışma bu istikamettedir” dedi. Erdoğan’ın El Bab ile ilgili açıklamalarından kısa süre önce ABD Başkanı Trump da Suriye’de güvenli bölge projesini devreye sokacağını açıkladı. Söz konusu proje tartışılırken KARAR’a konuşan uluslararası ilişkiler ve güvenlik politikaları uzmanları şunları kaydetti:

Prof. Dr. Hasan Köni: El Bab’dan sonra Menbiç’e gidilmesi bitmiş görünüyor. Şu anda ABD’nin tavsiye etmediği şeylere Türkiye pek girmek istemiyor. Çünkü Trump’ın yapacaklarından kimse emin değil. Bu açıdan dengeyi görünceye kadar biraz daha sakin bir politika izlemek gerekiyor.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar: Fırat Kalkanı’nın iki bölümü vardı. Birincisi DEAŞ’a karşı ikincisi PYD’ye karşı. El Bab, bunun birinci ayağıydı. Yani El Bab’a kadar gidilecek ve El Bab alınacak, arkasından da Menbiç ile ilgili bir proje vardı. Ama o dönemde şu tartışılıyordu; El Bab’dan sonra DEAŞ ile mücadele ve Rakka projesi vardı. Bu hiçbir zaman teyid edilmedi. Anladığım kadarıyla Rakka ile ilgili bir şey yok ve DEAŞ ile mücadele kapsamındaki bölüm El Bab’da bitecek.

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar: Suriye ordusuna ait kuvvetlerin Bab’ın aşağısında Tel Hafir’e doğru ilerlemeleri söz konusu. Bu anlamda Rusya-ABD arasında kırılma olduğu görülüyor. El Bab’da daha ileriye gidilmeyeceği açıklaması Rakka konusunda ABD ile Türkiye’nin anlaşamadığı anlamına da geliyor. Yanı sıra Türkiye gitmemizin ne anlamı var şeklinde değerlendiriyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN