Tuğgeneralin darbe oyunu Orgeneral Savaş’a takılmış

Tuğgeneralin darbe oyunu Orgeneral Savaş’a takılmış

Erzincan’daki 3. Ordu Komutanlığı’nda görevli olan 22 cuntacı hakkında 15 darbe davası açıldı. Dava dosyasında FETÖ’cü Tuğgeneral Çağlar’ın ordu komutanı Orgeneral Savaş’ın adını kullanarak 16 kentte ‘sıkıyönetim direktifi’ yolladığı belirtildi. Çetenin bu ihanet girişimi ordu komutanının darbeci Çağlar’ı gözaltına aldırmasıyla son buldu.

FETÖ’nün darbe girişiminin ardından Erzincan Başsavcılığınca, kentte darbe girişiminde bulundukları ve örgütle ilişkili oldukları gerekçesiyle tutuklanan terör örgütünün sözde ‘sıkıyönetim komutanı’ olan dönemin 3. Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı eski Tuğgeneral Ekrem Çağlar ile örgütün sözde ‘3. Ordu Komutanlığına bağlı komutanlardan sorumlu mahrem imamı’ ve örgütün en önemli elebaşılarından olduğu iddia edilen Yrd. Doç. Veli Karagöz, dönemin İl Jandarma Komutanı eski Albay Murat Orhan Tonğ ve subayların da aralarında yer aldığı bir sivil ile 21 askeri personel hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı. Sanıklara üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının istendiği 153 sayfalık iddianamenin Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmesiyle kentteki ilk darbe girişimi davası da açıldı.

Dosyada, ‘sıkıyönetim direktifi’nin, Genelkurmay Personel Planlama Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç tarafından ‘Yurtta Sulh Konseyi Başkanı’ imzasıyla Erzincan’a gönderildiği belirtilerek, buna göre dönemin 3. Ordu Harekat Yarbaşkanı olan eski Tuğgeneral Çağlar’ın Erzincan’da “sıkıyönetim komutanı” olarak görevlendirildiği kaydedildi.

Çağlar’ın 15 Temmuz gecesi emniyet tedbirlerin alınması bahanesiyle çok sayıda rütbeli personelin izinlerini iptal ederek 3. Ordu Harekat Merkezine çağırdığı ifade edilen iddianamede, sanığın darbe girişimi sırasında Erzincan’da yapılacak olan iş ve işlemler hususunda gerekli talimatları vererek görevlendirme yaptığı ve yürütülen tüm faaliyetlerle ilgili 3. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ile 3. Ordu Komutanı Orgeneral Serdar Savaş’a olaylarla ilgili bilgi vermediği anlatıldı. Çağlar’ın, 15 Temmuz gecesi 3. Ordu’ya bağlı 16 ildeki birliklere sözde ‘sıkıyönetim direktifi’ni, Orgeneral Savaş’a bilgi vermeden ve yazışma usulüne aykırı olarak birliklere gönderdiği, ardından bu konuyla ilgili emirler verdiği belirtildi.

16 İLE ANİ KARŞI EMİR

Dosyada darbeci Çağlar’ın, karargaha gelen Orgeneral Savaş’ın masasına ‘sıkıyönetim direktifi’ni bırakarak Genelkurmay Başkanlığından sıkıyönetim direktifi aldıklarını ve kendisinin de Erzincan Sıkıyönetim Komutanı olduğunu ifade ettiği aktarıldı. 3. Ordu Komutanı Orgeneral Savaş’ın ise darbe girişimine destek vermeyip güvenlik tedbirlerini artırarak emir komutayı devraldığı anlatılan soruşturmada, Savaş’ın daha sonra Kolordu komutanlarına kanunsuz olan bu mesajın hiçbir şekilde uygulanmayacağı, hiçbir birliğin dışarıya çıkmayacağı, emre itaatsizlik edenlerin tutuklanacağını bildirdiği anlatıldı. Son olarak Orgeneral’in ihanete karşı çıkıp önlediği, darbeci Çağlar’ın ise tutuklayarak kalkışmayı engellediği aktarıldı.

   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN