Tüm kapılar Rusya’ya çıkıyor

Tüm kapılar Rusya’ya çıkıyor

Rusya ile normalleşme süreci turizmden inşaata kadar ticari birçok alanda köprüler kuracak. Gelecek yıl 2 milyon Rus turistle 15 milyar dolarlık gelir kaybının önlenmesi bekleniyor. Akkuyu’da da toplamda 16 bin 500 kişiye iş kapısı açılacak.

EKONOMİ SERVİSİ

Uçak kriz sonrası önemli oranda yara alan Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerde yeniden köprüler kuruluyor. Başta enerji bağımlılığı olmak üzere yılın ilk sekiz ayında 10.3 milyar dolarlık ithalatın gerçekleştiği Rusya’ya sadece 1 milyar dolarlık mal satabilmiştik.

NÜKLEERE 20 MİLYAR $

Rusya ile normalleşme sürecine giren ilişkiler sayesinde Rusların 20 milyar dolar yatıracağı Akkuyu Nükleer Santral başta olmak üzere Türk Akımı ve müteahhitlik hizmetleri de ivme kazanıyor. Meyve ve sebzecilerin de gözünü çevirdiği Rusya’nın ihracata önemli bir ivme kazandırması bekleniyor. Turizm cephesinde ise önümüzdeki yıl öngörülen 2 milyon Rus turistin sektörlere etkisiyle yaklaşık 15 milyar dolarlık gelir kaybının önüne geçilmesi bekleniyor. Böylelikle Türkiye ekonomisinde bir çok kapı Rusya’ya açılmış oldu.

KAYIP 2.7 MİLYON

Turizmde Rusya’dan yaklaşık 2 milyon 700 bine yakın turist kaybı bulunduğunu, Avrupa pazarında da turist sayısında ciddi düşüş yaşandığını anlatan Çetin, yıl sonunda toplam turist kaybının 5,5 milyon kişiyi bulacağının tahmin edildiğini kaydetti. Çetin, Antalya’da turizm sektöründeki kaybın 5,5-6 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu, fakat sektörler birbirini etkilediği için kentte 14-15 milyar dolara ulaşan bir ekonomik kaybın söz konusu olduğunu belirterek, Antalya ekonomisi geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 daraldı. Sektörler birbirini etkilediği için Antalya ekonomisinde 14-15 milyar dolarlara ulaşan bir kayıp var. Devlet bazı destekler verdi, fakat bu destekler bile kayıpları tam olarak yok edemedi” dedi.

İSTİHDAM 16 BİN 500

Mersin’in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) işe girmeyi ümit eden mahalle sakinleri de Rusya ile normalleşen ilişkilerle inşaat çalışmalarının hız kazanmasını umut ediyor. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi ekim ayı ilk toplantısında santralin de içinde yer aldığı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın oy çokluğuyla kabul edilmesiyle önemli bir aşaması da geçilen projenin inşaat aşamasında 12 bin 500, işletme aşamasında ise 4 bin kişi çalışacak. Akkuyu’dan ilk elektriğin 2019 yılında alınması planlanıyor. Sinop’a da kurulacak santralle, yılda 80 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretilecek.

2016 YILI OCAK-AĞUSTOS

Rusya’da ithalat 10 milyar 260 milyon dolar

Rusya’ya ihracat 980 milyon dolar

2015’DE İHRACAT 2.4 MİLYAR DOLAR

İthalat 14 milyar 400 milyon dolar

İhracat 2 milyar 432 milyon dolar

16-10/13/12kr04putin.jpg

PUTİN, ‘KUZEY AKIM II’DEN TAVİZ KOPARMAK İSTEYEBİLİR

Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Dr. Volkan Özdemir, Türk Akımı’nda birinci hat üzerinden Rus gazının Türk pazarına ulaşacağını belirterek, “Birinci hat Türkiye pazarına yönlenecek, burada hiçbir sorun görünmüyor. Türkiye batı hattından aldığı gazı bu tarafa yönlendirecek. Fakat ikinci hattın olup olmayacağı halen kesin değil. İkinci hat konusunda ileride anlaşmaya binaen geliştirilecek protokoller çerçevesinde görüşmeler sürecektir” dedi.  Türk Akımı’na ilişkin ikinci hat üzerinde ise Rusya’nın Avrupa Komisyonu ile yapacağı görüşmelerin belirleyici olacağını vurgulayan Özdemir, Rusya ve Avrupa Komisyonu anlaşırsa, ikinci hattın yapılmasının mümkün olduğunu söyledi. Özdemir, şöyle devam etti: “Taraflar anlaşamazsa, bunun yolu da Türk-Rus ortak gaz ticaret şirketinin kurulmasıdır. Ruslar ikinci hattı madem yapmıyorsunuz, tamam burada izin vermeyin deyip Kuzey Akım-2’den bir taviz koparmaya çalışabilirler. Ancak şu an görünen ikinci hattın gerçekleşmesinin kolay olmadığı. Yani Mavi Akım nasıl sadece Türkiye-Rusya arasında kaldıysa, Türk Akımı da sadece Türkiye-Rusya arasında kalabilir.”

MÜTEAHHİT VİZE KOLAYLIĞI İSTİYOR

İki ülke arasında normalleşme süreciyle Türk Müteahhitler de uzun süreli ve çok girişli vize sağlanmasını istedi.

Türk firmaların Rusya pazarına 1988 yılında giriş yaptı

Bugüne üstlenilen projelerin büyüklüğü 65 milyar dolar

Rusya’da Türkler tarafından üstlenilen proje sayısı 1.941

Türk firmaların yeni ihalelere katılmasını engelleyen 28 Kasım ve 29 Aralık tarihli kararnamelerin de yürürlükten kaldırılması isteniyor.

Müteahhitler, ihalelere serbestçe teklif vermek istiyor

Akkuyu ise toplam 16 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak

Türkiye’ye 2017’de beklenen Rus turist sayısı 2 milyon

Böylelikle, 15 milyar dolarlık kaybın
telafisi bekleniyor

GIDANIN 3’TE 2’Sİ MOSKOVA’YA

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik ambargoları kaldırması nedeniyle hem turizmde hem de tarımda 2017 beklentilerinin yükseldiğini belirterek, “Rusya’dan gelecek turistte önümüzdeki yıl 2 milyon kişiyi geçeriz, tarımda da geçmiş yılların rakamlarını yakalarız” dedi. Antalya’nın tarımsal ürün ihracatının yaklaşık 3’te 2’sinin Rusya’ya yapıldığını ifade eden Çetin, yaşanan krizin ardından Rusya’nın tarım ürünlerine koyduğu ambargonun üreticiler ve ihracatçılara önemli darbe vurduğunu belirtti. Çetin, ihracatçının alternatif pazarlar üretmeye çalıştığını, ancak bunda belli bir noktaya kadar başarılı olduğunu dile getirdi.

16-10/13/12kr04domatesdekupe.jpg

DOMATES VE SALATALIKTA KALKMADI

Yaş meyve sebzenin tamamında ise ambargonun kaldırılmadığına, sadece narenciye ve meyvede kalktığına dikkati çeken Çetin, beklentilerinin ambargonun tamamen kalkması yönünde olduğunu söyledi. Çetin, “Antalya’nın yaş meyve sebze ihracatının önemli bölümü domates ve salatalık. Umarım domates ve salatalıkta da en kısa zamanda kalkar” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN