Akkuyu 2023’te hayata geçecek

Akkuyu 2023’te hayata geçecek

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ile Moskova’da bir araya geldi. Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Yıldırım, “Zor günler geride kaldı. İlişkileri kasım 2015’in öncesine değil daha da ilerisine götürmek gibi bir hedefimiz var. Bunun için gerekli adımı liderlerimiz sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Putin, ağustos ayı itibariyle başlattı. Bundan sonraki süreç hızlanarak hedeflerin yakalanmasıdır” dedi.

Başbakan ve heyeti ile enerjiden ulaşıma, kültürden tarıma bütün alanlarda ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin ele alındığını kaydeden Başbakan, “Bakanlar karşılıklı görüştüler, aralarında yapacakları işleri karara bağladılar. Şunu söyleyebilirim ki Türkiye-Rusya ilişkilerinin tarihi geçmişine yakışır şekilde ekonomik bakımdan ikili ilişkileri çok daha ileriye taşıyacak potansiyel ve irademiz mevcut. Önemli olan iradenin hayata geçmesidir. Bu konuda iki başbakan olarak da işin takipçisi olacağız. Özellikle enerji alanında Türkiye ve Rusya tam bir stratejik işbirliği içindedir” ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında önemli projelerin olduğunu ifade eden Yıldırım, Türk Akımı konusunda da önemli kararların alındığını söyledi. Başbakan Yıldırım şöyle devam etti: “Nükleer enerji ile ilgili Akkuyu projesi stratejik bir proje olarak gördüğümüz bir alandır ve bu konuda gerekli kararlar alınma aşamasındadır. Bundan sonraki hedefimiz projeyi hızlandırılarak en azından Türkiye’nin 100’üncü kuruluş yılından önce bir fazının hayata geçmesidir. Projenin daha fazla gecikmeye meydan vermeden tamamlanması için ne tedbir gerekiyorsa tereddüt etmeden alacağız.

Gerilen ilişkilerle ticaret hacmimiz hedeflerimizin altına düştü. 2010’daki ziyaretinizde 100 milyar dolar hedef konmuştu, bunu 36 milyar dolara kadar yükseltmiştik. Şimdi bunun yüzde 40 gerisindeyiz.” Türk akımı ile ilgili biraz daha iyi konumda olunduğunu aktaran Başbakan Yıldırım, Türkiye tarafından onay verildiğini aktararak şimdi sırada Rusya’nın onay vermesini beklediklerini dile getirdi.  Türkiye-Rusya arasındaki yeni ilişkileri ele aldıklarını dile getiren Medvedev, ortak yatırım fonunun önümüzdeki sene faaliyete geçeceğini ve çeşitli projelere finansman sağlamanın yanı sıra, üçüncü ülkelerin de ortak projelere katkı sağlayacağını kaydetti. Medvedev, “Ortak çabalarımız sayesinde ilişkilerimizdeki bu zor sayfayı çevirmiş olduk. İlişkilerimiz normale dönecek” diye konuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN