Tünelden geçmedik çünkü...

Tünelden geçmedik çünkü...

Geçen yıl Avrasya Tüneli’ni 15,6 milyon araç tercih etti. Hazine’nin verdiği garanti ise 25 milyon idi. Aradaki bu fark için Hazine yaklaşık 120 milyon lira ödeyecek. Öte yandan OGS ve HGS’li araç sahipleri bakiyelerinin olmasına rağmen geçiş sıralarında kaçak duruma düşüyor ve ağır ceza ödüyor. Bu gelirin yüzde 40’ı ise şirkete kalıyor.

Gelişmekte olan tüm ülkelerin ortak problemi olan trafik sorunu Türkiye’nin de yakasını bırakmıyor. Özellikle metropollerdeki yoğunluk bırakın iş saatlerini günün her saatinde bu kalabalıktan kaçma fırsatını göstermiyor. Dünyadaki en yoğun trafiğin olduğu ilk 10 ülke içinde olan İstanbul’u ise artık yeni yapılan köprüler, otoyollar ve tüneller bile kurtaramıyor. Kimi kullanıcılar Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan yolların için mesafeyi uzattığını söylerken, bazıları da fiyattan şikayetçi. İstanbul’da yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli tercih edilme konusunda bazı sıkıntılar yaşıyor. Asya ve Avrupa kıtasını deniz altından tek birleştiren karayolu olan Avrasya Tüneli özellikle fiyat konusunda hâlâ problemler yaşıyor. Kimisi HGS veya OGS’de bakiye olmasına rağmen kaçak geçiş durumuna düştüğünü ifade ederken, bazı kullanıcılar da 15 günlük yükleme süresinin dolmadan 3 gün içinde 10 katı ceza tebligatı geldiğini iddia ediyor. Tünelin müşteri hizmetleri operatörleri ise kaçak geçişlerde 15 günlük süreyi baz aldıklarını, eğer HGS veya OGS sistemine bakiye yüklenirse standart geçiş ücretinin çekildiğini bildiriyor. Şikayetler ise sürücüler şöyle sıralanıyor;

* Asya’dan Avrupa’ya tarihli geçişimde HGS okuyucuları bu geçişimi iki kez okumuşlar ve ikinci okuma cezaya düşerek 182,60 TL borç görüntüleniyor.

Avrasya Tüneli’nden geçtim OGS’de para olmasına rağmen ceza yazıldı.

Tünelden geçmemiş olmama rağmen, geçtiğim yönünde ceza bilgilendirmesi HGS sitesinde yer almaktadır.

Aracımın borcunu kontrol etmek için girdiğimde plakaya ait borç bulunmamaktadır yazısı önüme çıktı. 3-4 gün sonra tekrar girdiğimde 2 ödenmemiş geçiş için 10 kat ceza kesilmiş. Borç bulunmamaktadır yazısından dolayı ödeyemedim şimdi de 10 kat ceza kesilmiş.

Kasım ve Aralık 2017 ayları içerisinde aracımla yaptığım 16 adet geçiş bakiye sebebiyle ceza durumuna düşmüş ve tarafıma herhangi bir tebliğ ya da uyarı yapılmaksızın 2900 lira ceza kesilmiştir.

HGS sistemim dolu iken gelen cezaya itiraz ediyorum,24.10.2017 (2 adet) 25.10.2017 (2 adet) bu tarihlerde toplam 4 kere tünelinizden geçiş yaptım yalnız geçiş sağlamadan önce HGS sistemime 100 lira bakiye yükledim bu konuyu dikkate alıp bu sorunun giderilmesini rica ediyorum.

10 MİLYON ARACIN ÖDEMESİ  HAZİNE’DEN

Öte yandan 2017 yılını 15,6 milyon araç geçişiyle tamamlayan Avrasya Tüneli’nin ekonomiye toplam katkısı da 1,2 milyar TL’ye ulaştı. Çift yönlü günlük seyahatlerinde ise sürücüler 17,72 TL yakıt ve 25 TL zaman tasarrufu sağladı. Hazinenin verdiği garanti ise yıllık 25.6 milyon araçtı. Yaklaşık 10 milyon araçlık farkı Hazine ödeyecek. Bunun karşılığı ise yaklaşık 123 milyon lira. Aslında tünel açıldığından beri yetkililer, günlük araç geçişinin yüzde 100 arttığına işaret ediyor. Özellikle Asya’dan Avrupa’ya geçişlerin ücretsiz olduğunu düşünürsek, verilen garantinin Asya-Avrupa yönünde düşük olması dikkat çeken konulardan biri. Fakat, geçiş istatistiklerine bakacak olursak, araçların tüneli tercih etme oranı Asya yönünde yüzde 52 iken, Avrupa yönünde yüzde 48 oldu. Hatta tünelden en fazla araç 65 bin 875 ile 15 Ekim’de geçiş yapmış.

‘ALACAĞIMIN PEŞİNE DÜŞ’

Tüneli işleten yetkililerinin basına yaptığı açıklamalara göre, ihlalli geçişlerin ilk ay yüzde 5.92 olduğunu ardından da bu oranın Nisan 2017’de yüzde 6.77’ye kadar yükseldiği ifade edildi. Yetkililer, 2017 sonunda bu oranın yüzde 2.38’e indiğini söyleyerek, “OGS ve HGS’si olup, hesaplarında para bulunmayanlar bu kapsama giriyor. Sürücü kısa cep mesajı ile uyarılıyor. Söz konusu sürücülere 15 gün süre tanınıyor. Hesabına bu süre zarfı içinde para yatıranlar ceza ödemiyor. Ödemeyenlere ise ceza var. Hatta işin icraya kadar yolu var. Çünkü, devlet ‘alacağımın peşine düş’ diyor. Bunun yüzde 60’ı devlete ödeniyor. 4 katı bize kalıyor. Bu gelirin peşinde değiliz. Daha çok bilgilendirme yapmaya çalışıyoruz. Yeter ki minimuma insin.”

GEÇİŞ ÜCRETİ 20 LİRAYA ÇIKACAK

İhlalli geçiş ödemeleri nakit olarak, banka hesapları üzerinden de yapılabiliyor. Kredi kartı vasıtasıyla Garanti Bankası şubelerinden veya mobil ve internet bankacılığı aracılığı ile gerçekleştirmek mümkün. Avrasya Tüneli’nden geçiş ücreti şu anda otomobil için 16,60 lira, minibüsler için ise 24,90 lira. Yeni dönemde ise fiyatların 4.6 dolar artı KDV olarak hesaplanması bekleniyor. Bütün bu durumlar göz önüne alındığında geçiş ücreti en az 20 lira olacak. Avrasya Tüneli birinci yıl faaliyetlerine ilişkin yapılan analize göre, sürücüler 2017 yılında Avrasya Tüneli’ni kullanarak ülke ekonomisine, 23 milyon saat tasarrufu ile 895 milyon liralık zaman, 30.000 ton yakıt tasarrufu ile 286 milyon liralık yakıt, 18.000 ton CO2 emisyonu azalımı ile 23 milyon liralık emisyon, 109 milyon araç-km azalması ile 6,9 milyon liralık kaza maliyeti tasarrufu sağladı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN