‘Türk çalışması’ ile kadınların ömrünü uzattı

‘Türk çalışması’ ile kadınların ömrünü uzattı

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Prof. Dr. Atilla Soran, ‘yayılmış’ meme kanserli kadınlara yapılan cerrahi tedavinin, hastaların yaşam süresini en az 9 ay uzattığını ortaya çıkardı.

Türk bilim insanı, akciğer kanserinden sonra dünyada görülme sıklığı en yüksek tür olan meme kanseriyle ilgili büyük bir başarıya imza attı. ABD’de meme kanseri üzerine çalışmalar yapan Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Prof. Dr. Atilla Soran ve ekibi, 2007’de başladıkları ve ‘Türk çalışması’ adını verdikleri projeyle uzak organlara yayılmış meme kanseri kadınlara yapılan cerrahi tedavinin, hastaların yaşam süresini uzattığını ortaya çıkardı.

Soran ve ekibinin çalışması, kanserle ilgili dünyanın en kapsamlı toplantısı olarak bilinen Amerikan Onkoloji Derneği’nin yıllık toplantılarında kamuoyuyla paylaşıldı. Soran “Bizim çalışmamıza kadar yayılmış meme kanseri olan hastalara kemoterapi, radyoterapi, hormonsal terapilerle müdahale edilerek, hastalar evine gönderiliyordu, cerrahi müdahaleyle hastayı tedavi edebileceğimizi düşünmüyorduk” dedi.    

GENÇLER ÜZERİNDE ÇALIŞTIK

Çalışmalarının özellikle genç yaştaki hastaların cerrahi müdahaleyle daha uzun yaşayabileceğini ortaya koyduğunu belirten Soran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tespitlerimize göre, memede tümör olduğu ve de başka organlara yayıldığı halde meme koruyucu dediğimiz cerrahi müdahalenin yapılmasıyla bu hastalar, cerrahi yapılmayanlara göre en az 9 ay daha fazla yaşıyor. Son 5 yıla baktığınızda bu cerrahi müdahale yapılmışların yüzde 45’e yakını yaşamına devam ediyor. ”

HER 8 KADINDAN BİRİNİ ETKİLİYOR

ABD’de meme kanseri üzerine araştırmalar yapan breastcancer.org sitesine göre, her 8 kadından biri hayatının belirli bir zamanında meme kanseri olma riskiyle karşı karşıya. ABD’de bu yıl içinde 246 bin kişiye meme kanseri teşhisi konulacağı tahmin ediliyor. Siteye göre, hastaların yaklaşık yüzde 5’i ise teşhis edildiğinde diğer organlara yayılmış olarak doktorların karşısına çıkıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN