Turkcell dünyaya ‘dergilikle’ bağlanacak

Turkcell dünyaya ‘dergilikle’ bağlanacak

Turkcell, gelirlerinin artışında kritik rol oynayan uygulamalarını ihraç etmeye hazırlanıyor. Dileyen her operatör BiP, fizy, Dergilik, Lifebox, Hesabım, Paycell, Hızlı Giriş, Upcall ve RTM gibi servislerini müşterilerine sunabilecek. İlk anlaşma ise Moldova’daki Moldcell ile yapıldı.

GÜVEN ADALI / EKONOMİ SERVİSİ

Turkcell, tüm dünyadan milyonlarca kişi tarafından kullanılan servislerini Lifecell Ventures çatısı altında tüm operatörlerin kullanımına sunuyor. İspanya’nın Barselona şehrinde gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi’nde konuşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türkiye’nin son yıllarda her alanda kendi teknolojilerini geliştirmeye başladığını belirterek “Şimdi dijital ihracat dönemi” dedi. İlk olarak anlaşmanın Moldova’nın GSM firması Moldcell ile yapıldığını ifade eden Terzioğlu, anlaşmanın Lifebox ve anlık mesajlaşma uygulaması Bip’i kapsadığını, fakat anlaşmanın rakamsal tutarına ilişkin bilginin henüz verilemeyeceğini söyledi. Konuşmasında veri ve petrol ilişkisine değinen Kaan Terzioğlu, verinin, günümüzün petrolü haline geldiğini ve tıpkı petrol gibi işlendikçe büyüyen bir ekonomi ortaya çıkarmasının veri için de geçerli olduğundan söz etti. “Biz burada dijital emperyalizm için bulunmuyoruz. Birlikte iş yapmak ve dijital fırsatlar sunmak için bulunuyoruz” ifadelerini kullanan Terzioğlu, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için kendi verisine sahip olması ve bunu işlemesi gerektiğini vurguladı. Terzioğlu’nun “Dijital emperyalizm” çıkışı toplantıya katılanlarca, bugün merkez kapitalist ülkelerin çokuluslu şirketleri tarafından adeta kafese alınan dünya için yerel işbirlikleri sunmak açısından bir meydan okuma olarak değerlendirildi. Dijital ekonomi devrinde teknoloji şirketi olma ve büyük verinin önemine işaret eden Kaan Terzioğlu, “Herkes artık verinin gücün kaynağı olduğunda hemfikir. Ancak birileri bunu kullanıp dijital bir hegemonya kurmayı başarıp dünyadaki tüm ülkelerin verisinin sadece iki küresel dev tarafından işlenmesi formülünü buldu. Ama artık bunun değişme zamanı geldi” diye konuştu. Lifecell Ventures ile rekabette öne geçme zamanının geldiğini vurgulayan Kaan Terzioğlu, “Son 10 yılda Telekom altyapısını kullanarak dünyada milyarlarca kullanıcıya ulaşan OTT’ler ile rekabet etmenin yolu telekom ve OTT yeteneklerini birleştirmekten geçiyor. Biz de 2015 yılında başlattığımız dönüşümle sadece mobil ve sabit altyapılarımızı birleştirmedik, üzerine telekom ve OTT yeteneklerini bir araya getirerek oluşturduğumuz servislerimizi koyduk. Bugün geldiğimiz noktada fizy, TV+, BiP, Lifebox, Dergilik gibi servislerimiz Türkiye’de rakiplerini geride bırakmış durumdalar. Şimdi bu deneyimi dünyada telekom sektörüne taşıma zamanı. Turkcell Grup iştiraklerinden Lifecell Ventures ile artık bu servislerimizi diğer operatörlerin kendi müşterilerine sunmalarının yolunu açıyoruz” dedi.

AKILLI TARIM VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR

Türkiye’deki tarım faaliyetlerinin teknolojik olarak desteklenmesi konusunda büyük rol oynayan ve hem bireysel hem de profesyonel tarımın verimliliğini arttıran Akıllı Tarım Servisi çiftçilere tarlada yetiştirmekte oldukları ürünleriyle ilgili bilgi akışı sağlıyor. Akıllı Tarım cihazı, tarladaki mahsulde verimliliği arttırmak ve mahsul kalitesini yükseltmek için çiftçiye çevre, hava ve toprak koşullarıyla ilgili bilgi akışı sağlıyor.Tarlanın sulanması gerektiğini çiftçiye cepten bildiriyor.

ARACIN KONTROLÜ KOPİLOT’TA

Barselona’da tanıtılan bir diğer uygulama olan Kopilot, klasik bir araç takip hizmetinin çok ötesinde; kullanım detayları, seyahat günlüğü, sürücü davranışı, sürüş modları ve bildirimleriyle aracınızla ilgili her şeyi kontrol altında tutmanızı sağlıyor. Kopilot ayrıca, marka işbirliği ekosistemiyle kullanıcılara aracıyla ilgili avantajlı fırsatlar ve Turkcell’in OTT hizmetleri vasıtasıyla kişiselleştirilmiş bilgiler sunarak sürüş deneyimini üst seviyeye çıkarıyor.

FOTOĞRAFIN USTASI VESTEL VENUS Z20

Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’ne (MWC) beşinci kez katılan Vestel, akıllı telefon Venus Z20’yi tanıttı. Fotoğraf konusunda bir usta olan Venus Z20, 16 MP+5MP arka ve 8 MP flaşlı ön kamerası ile yüksek kalitede fotoğraflar vadediyor. Çift kamera sistemi, portre modunda çekilen fotoğraflarda arka planı bulanıklaştırarak objeyi daha keskin efektle ön plana çıkarıyor. Fuarda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, “Akıllı telefon üretim sürecimizde ilk günden beri yüksek teknolojiyi erişilebilir fiyatlarla müşterilerimize sunmayı hedefledik. Z serisi de bu mantıkla ortaya çıktı. Müşterilerimizin bizden beklentisini, ihtiyacını analiz ederek ürünlerimizi geliştirdik. Geçtiğimiz yıl yine burada tanıttığımız Z serisinin ilk telefonu Z10’dan sonra bugün Z20’yi ilk defa gösteriyoruz. Z20 yazılımı, donanımı ve arkasındaki Ar-Ge gücü ile sınıfındaki en gelişmiş akıllı cihaz. Bir akıllı telefondan bekleneni fazlasıyla karşılayan Z20 özellikle fotoğraf ve ‘selfie’ çekmeyi sevenlerin vazgeçemeyeceği bir telefon olacak. Üstelik fiyat ve performans olarak da rakiplerini geride bırakacak” dedi. Türkiye’nin mobil iletişim datalarına değinen Erdoğan, şöyle devam ett: “BTK’nın 2017 3. çeyrek verilerine göre, toplam 77 milyon 882 bin 845 mobil aboneyle mobil trafik hacmi 68,9 milyar dakikaya ulaştı. Türkiye, Avrupa’da mobil telefonla en çok konuşan ülke olarak ilk sırada yer alıyor. Cepten internet kullanım rakamlarına baktığımızda ise abonelerin yüzde 10’unun aylık 8 GB’ın üzerinde data kullanıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2007-2017 arasında ithal edilen telefon sayısı 142,4 milyona ulaşırken, ödenen tutar ise 23 milyar 708 milyon 146 bin dolar oldu. Dışa bağımlılığı azaltmak, teknolojide yerli alternatifler yaratmak adına Venus’ün önemi hem Vestel için hem de ülke ekonomisi için çok büyük.”

LİFECELL VENTURES BARCELONA’DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Turkcell, Mobil Dünya Kongresi’nin en yoğun ziyaretçi çeken bölümlerinden biri olan ve Innovation City olarak adlandırılan geleceğin teknolojilerinin tanıtıldığı 4. Salon’da 469 metrekarelik stantla Lifecell Ventures servislerini görücüye çıkarttı. Teknoloji meraklısı ziyaretçiler, dünyanın başlıca mobil operatörleri, uluslararası sivil toplum kuruluşları ve birçok mobil teknoloji şirketi mensupları Turkcell / Lifecell Ventures standında Lifebox, Yaani, BiP, fizy, Dergilik, TV+ gibi ürünleri yerinde deneyimledi.

SAMSUNG GALAXY S9 TANSİYON ÖLÇECEK

Samsun’un yeni akıllı cep telefonları Galaxy S9 4 bin 599, S9 Plus ise 5 bin 199 liradan başlayan fiyatlarla 1 Mart’ta satışa çıkıyor. Tansiyon da ölçebilen cihazlar Dünya Mobil Kongresi’nde tanıtıldı. Ayrıca kullanıcılar eski model Samsung telefonlarını geri vererek 4 bin liraya kadar indirim kazanabilecek. Kampanya 26 Şubat – 22 Mart tarihleri arasında geçerli olacak. İnsan gözünün çalışma prensibinden esinlenen S9’da göz bebeklerinin aydınlık ve karanlığa göre büyüyüp küçülmesi gibi, diyafram aralığı artırılıp azaltılabiliyor. Yeni modeller, süper ağır çekim özelliğiyle de saniyede 960 kare yakalayabiliyor. Samsung Electronics Türkiye Mobil İş Birimi Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen, “S9 ile kendi emojinizi oluşturabileceksiniz. Bu özellik eski telefonlarda olmayacak maalesef. Ayrıca cep telefonuna parmağınızı dokunarak tansiyon da ölçebileceksiniz. Çok ciddi bir hassasiyetle ölçüyor” dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN