Türkiye bu yaptırımlarla dize gelecek ülke değil

Türkiye bu yaptırımlarla dize gelecek ülke değil

Ticaret Bakanı Tüfenkci, ekonomik yaptırımlarla Türkiye’nin dize getirilmeye çalışıldığını ama başarılamayacağını söyledi. Ekonomi Bakanı Zeybekci ise Alman devlet bankalarının finansmanı kısacağı iddialarının asılsız olduğunu belirtti.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Son dönemde Almanya ve ABD ile ilişkilerin gerilmesi ile Türkiye, bazı ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Konuya dair açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ABD Ticaret Odası Heyeti'nin, vize krizinin ardından Türkiye’de yaptığı görüşmeler ile Almanya'nın, Türkiye’ye yönelik finansman kaynaklarının kısıtlanması yönünde baskı yaptığı iddialarına ilişkin soruları yanıtladı. İkili ilişkileri iyileştirmek adına ticaret çevrelerinin temasları önemsediğini dile getiren Tüfenkci, “Türkiye-ABD ilişkileri kırılgan bir zeminde yürüyor. Dolayısıyla özellikle iş dünyasının, odaların bu noktadaki gayret ve istekleri önemli” dedi. Vize yasaklamalarının ticareti sınırlandırdığını, oysa ticareti kolaylaştıracak adımlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Tüfenkci, “İş dünyasının, karşılıklı anlayış temelinde, yapıcı bir tutumla vize engelinin kaldırılması gerektiği noktasında bir görüşü var. ABD Ticaret Odası heyeti de bu noktada girişimlerde bulunacaklarını ifade ettiler” diye konuştu. Tüfenkci, Türkiye'nin, ABD için ticari açıdan kolay kolay vazgeçilebilecek bir ülke olmadığının görüldüğünü, ticari anlamda Türkiye ile iş birliğinin iki ülkeye de kazanç sağlayacağını  vurguladı. AB ve Almanya’nın ikircikli ve Türkiye’ye hasmane tutum içinde bulunmasının da Türk iş dünyasını üzdüğünü dile getiren Tüfenkci, şu değerlendirmelerde bulundu: “Siyasi anlamda yapamadıklarını ekonomik yönden dize getirecek bir şantaj aracına dönüştürmeleri ahlaksızlıktır. AB’de mali yardımların kısıtlanmasına dair kararlar alınmaya çalışılıyor. AB öncelikle bugüne kadar Türkiye’ye yaptığı taahhütleri yerine getirme noktasında dürüst olsun. Daha mürekkebi kurumadı, göç anlaşmalarında üzerlerine düşen taahhütleri veremeyen bir Avrupa bugün mali yardımları kesse ne olur, kesmese ne olur? Yapılanlar ticarete, ahlaka, devlet hukukuna uymuyor.” AB’nin ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik oluşturulduğuna işaret eden Tüfenkci, şunları kaydetti: “Bu değerleri unutarak ikiyüzlü bir tavır sergilemesi, ticarete yönelik birtakım engeller koyması AB’nin güvenilirliğini yitirmesine neden oldu. Bu kısıtlamalar, baskılar arttıkça iş dünyası nezdinde de sorgulanmalarına neden olacak. Adil bir rekabet istiyorlarsa ekonomik şantaja başvurmamaları gerekir. Bizim de karşı tedbirlerimiz her zaman var. Uluslararası hukukta mütekabiliyet şartları var. Türkiye bu tür yaptırımlarla dize gelecek bir ülke olmadı, olamayacak. Rahatsız eden AB'nin iki yüzlülüğü.”    

ALMAN BANKALARI FİNANSMANI KISMAYACAK

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Özbekistan İş Forumunda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin gündeminde de Alman devlet bankalarının Türkiye’ye finansmanı kısacağı iddiaları vardı. Zeybekci, “Bunların tamamen asılsız haberler olduğunu, ilgili kurumlar Türkiye ile ilgili böyle bir kararın olmadığını açıklıyorlar. Dolayısıyla bazı hareketli zaman dilimlerinde hep söylediğimiz spekülatörlerin bunu kullanmak için yarattıklarına şahit oluyoruz. Biz son 3-4 yılda bu tarz spekülatif hareketlere karşı yatırımcıların, Türkiye’deki iş çevrelerinin dikkat etmeleri gerektiğini söylüyoruz” dedi. Türkiye’nin gerek özel sektör gerekse kamu anlamında kısa vadeli mükellefiyetleri yerine getirmede hiçbir zaman problemi olmadığını dile getiren Zeybekci, döviz kurlarında yaşanan yükselişlerin spekülatif ve geçici olduğunu söyledi. Zeybekci: “Yakın gelecekte de böyle bir problem asla olmayacaktır. Diğer taraftan gerek AB gerek OECD gerekse G20 ülkeleri kiminle kıyaslarsanız kıyaslayın kamu borçlarının milli gelire oranına baktığımızda da bunun ne kadar iyi bir seviyede olduğunu görürüz. Dolayısıyla Türkiye’nin spekülasyonlara bedel ödemesini kabul edilebilir bulmuyorum. Onun için de bunların hepsini spekülatörlerin çıkardığı geçici etkiler olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

İDDİALAR BİTMEK BİLMİYOR

* Savunma sanayi: Almanya’nın Türkiye ile yeni savunma projelerinin gözden geçirileceği ve donduracağı' ya da 'Yeni silah ihracatına izin verilmeyeceği' iddia edildi. Ancak bu bilgi Alman hükümeti tarafından doğrulanmadı.

* Yardım azaldı: AB tarafından 2020 yılına kadar verilmesi öngörülen 4,45 milyar euroluk yardımın durdurulması konuşuluyor. Bu paranın 1,5 milyarlık kısmının hukuk sisteminin AB normlarına uyarlanması gerekiyor. AB, ilk etapta 50 milyon euroluk yardımı kesiyor. İnsan hakları alanında bir ilerleme sağlanmazsa 30 milyon euro daha kesilecek.

* Otomotiv sektörü: Otomobil yan sanayinde Alman devlerinin kademeli olarak diğer pazarlara kayacağı konuşuluyor. Fakat Türkiye’de sektör temsilcileri ise böyle bir durumun yaşanamayacağı görüşünde.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN