Türkiye, Rusya ve İran anlaştı: Ortak Suriye deklarasyonu uzlaşısı | Son dakika haberleri

Türkiye, Rusya ve İran anlaştı: Ortak Suriye deklarasyonu uzlaşısı | Son dakika haberleri

Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanlarının Suriye'nin geleceği ile ilgili toplantısıda uzlaşı çıktı. Lavrov, Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye'deki krize çözüm bulmak için yapılacakların belirlendiği ortak bir bildiri kabul ettiğini söyledi. Lavrov Türkiye ve İran'ın barış deklarasyonunu desteklediğini belirtti.

Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları Suriye'nin geleceğini görüşmek üzere bugün Moskova'da bir toplantı gerçekleştirdi.

İRAN: ASKERİ DEĞİL SİYASİ ÇÖZÜM

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye'de siyasi bir çözüm bulmak için süreç başlattığını açıkladı. Reuters'ın aktardığına göre Zarif, Suriye'de askeri değil yalnızca siyasi bir çözüm olduğunu ifade etti. Zarif, Suriye'de ateşkeste uzlaşılmasını umduğunu da sözlerine ekledi.

Üç bakan görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

LAVROV: ORTAK BİLDİRİ KABUL EDİLDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye'deki krize çözüm bulmak için yapılacakların belirlendiği ortak bir bildiri kabul ettiğini söyledi.

Lavrov, Türkiye ve İran'ın barış deklarasyonunu desteklediğini belirtti. 

Rus bakan, Halep'teki tahliyelerin de en fazla iki gün içinde tamamlanacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de kalıcı bir ateşkes için çalışacaklarını vurguladı. 

'MOSKOVA DEKLARASYONU' HAZIRLANIYOR

TASS'ın Rusya Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberine göre Rusya, Suriye'deki krizi bitirmek için yol haritası belirlemek amacıyla 'Moskova Deklarasyonu' hazırladığını bildirdi.

Deklarasyonun, imzalayanlar tarafından Suriye'de garantiye alınacak bir ateşkesi hedefleyeceği belirtildi.

ÇAVUŞOĞLU: ATEŞKES ÜLKE GENELİNE YAYILMALI

"Suriye'de akan kanın durması ve insani yardımların kesintisiz olması için çabalarımızı birlikte sürdürmeye devam edeceğiz. Bugün bize ev sahipliği yapan sevgili dostum Lavrov'a teşekkür ediyorum. Suriye'de kalıcı çözüm tek yol, bunun için çalışıyoruz. Kalıcı ateşkes ülke geneline yayılmalı.

Ateşkesin tüm Suriye geneline yayılmasından bahsediyoruz. Burada terör örgütlerini, DEAŞ'ı, El Nusra'yı saymıyoruz, onlarla mücadelemiz devam edecek. Ama rejim, muhalifler, bir de dışardan gelen gruplar var. Hizbullah var, başka gruplar var. Dolayısıyla tüm bu gruplara bu yardımların kesilmesi lazım.

Önemli olan Rusya, İran ve Türkiye olarak alınan kararları uygulamak, böylece Suriye'de sonuca gidebiliriz.

El Bab etrafında operasyon devam ediyor; Menbiç'te dışarıdan farklı grupların gelip etnik temizlik yapması ve burayı yönetmesine müsaade edilmemeli.

Fırat Kalkanı operasyonunda gizli bir ajandamız yok."

ŞOYGU: RUSYA, İRAN VE TÜRKİYE GARANTÖRLÜK YAPMAYA HAZIR

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya, İran ve Türkiye'nin, Suriye krizinin çözümünde garantörlük yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Şoygu, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan ile yapacağı üçlü görüşme öncesinde mevkidaşlarıyla ayrı ayrı bir araya geldi.

Dehkan ile yaptığı toplantıda konuşan Şoygu, üç ülkenin uzmanlarının Suriye çözümüyle ilgili atılacak adımlara yönelik deklarasyon hazırladığını belirtti.

Daha önce ABD ve ortaklarıyla üzerinde anlaşılan ortak adımların sahada gerçek bir etki yaratamadığı için başarısız olduğuna işaret eden Şoygu, "Rusya, İran ve Türkiye, Suriye krizinin çözümünde garantörlük yapmaya hazır." dedi.

Suriye çözümüyle ilgili yeni adımlara acilen ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Şoygu, çözüme dair deklarasyonun Rusya, Türkiye ve İran savunma ve dışişleri bakanlıkları tarafından da onaylanacağını ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN