Türkiye'de 28 binin üzerinde hasta organ bekliyor

Türkiye'de 28 binin üzerinde hasta organ bekliyor

Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Dr. Yavuz Selim Çınar, ülkede geçen yıla göre organ bağışı sayısında artış olmasına rağmen bunun yeterli görülmediğini belirterek, yaklaşık 28 binin üzerinde hastanın hâlâ organ beklediğini söyledi.

Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Dr. Yavuz Selim Çınar, organ nakli için kadavradan veya canlıdan bağışlanan organa ihtiyaç bulunduğuna dikkat çekerek, Türkiye'de en önemli sorunun organ bağışının yetersizliği olduğunu söyledi. Çınar "Gelişmiş ülkelere bakıldığında nakillerin yaklaşık yüzde 80'inin kadavradan yapıldığını görüyoruz. Ülkemizde ise tam tersi, nakillerin yüzde 80'i canlıdan yapılıyor" dedi.

Türkiye'nin canlıdan yapılan organ naklinde en ön sıralarda olduğunu ancak kadavradan organ naklinde gerilerde bulunduğunu belirten Çınar, toplam organ nakline bakıldığında nüfusa göre Türkiye'nin, dünyanın en çok organ nakli yapılan ülkelerinin başında olduğunu ifade etti.

YÜZDE 25'İ BAĞIŞLAMIŞ

Türkiye'de birçok insanın hayatını kaybettikten sonra organ bağışı yapma konusunda çekindiğini, bunun yanlış ve eksik bilgiye sahip olmaktan kaynaklandığını dile getiren Çınar, şunları kaydetti: "İnsanlara yardım etmeyi seven bir ülkede yaşıyoruz. Konu doğru anlatılırsa vatandaşlarımızın organ bağışında bulunduklarını görüyoruz. 2016'da bin 988 beyin ölümü tespiti yapılmış. Organ nakli koordinatörlerinin devreye girmesiyle 563 kişi organ bağışında bulunmuş, yani yüzde 25'ten biraz daha fazla. Aslında bu sevindirici bir rakam. Geçen yıla göre hem bağış sayısında hem de bağış yüzdesinde artış var ama hala yeterli değil. Yüzde 25'i bağışlamış ancak yüzde 75 bağışı reddetmiş. Üzerinde durmamız gereken nokta bu. Beyin ölümünden sonra organ bağışı konusunda hala eksiklerimiz var. Doğusundan batısına Türkiye'nin her köşesinde organ nakli merkezimiz var ancak yeterli organ bağışı yok."

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DA ÇALIŞIYOR

Organ bağışları konusunda Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar bulunduğuna işaret eden Yavuz Çınar, şu bilgileri verdi: "Ülkemizde 2016 sonu itibarıyla rakamlara baktığımızda 21 bin 820 böbrek, 2 bin 217 karaciğer, 742 kalp, 274 pankreas, 42 akciğer, 11 böbrek ve pankreas, 3 kalp kapağı, 2 ince bağırsak, 3 bin 400 kornea nakli bekleyen hastamız var. Bu da demek oluyor ki yaklaşık 28 binin üzerinde hastamız hala organ bekliyor. Bütün çabamız organ bekleyen hasta sayısını azaltmak."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN